Turgay Cebi väärtustab Soome bisneskeskkonda

Helsingis võib külastada lisaks ameerikalikku kiirtoitu pakkuvale McDonalds’ile päris mitut kiirtoidu restorani nimega „Chilli Fastfood Restaurants“, millest üks näiteks Fredrikinkatul ja teine Siltasaarenkatul, kuid sellenimelisi toidukohti on Soome pealinnas veelgi. Restorane haldab firma Cebitur oy, omanik Turgay Cebi on rahvuselt aga hoopis kreeka-türgi päritolu. Oma firma arendamises hindab koloriitne ärimees nii klientuurile kvaliteetse teenuse pakkumist, töötajate rahulolu töökeskkonnaga, kui samal ajal mitte vähem oskust teenida firma tegevusest maksimaalset kasumit.

Turgay ei tundu esmapilgul oma olemuselt üldsegi mitte ärihailik, sest näiteks ei ürita ta üldse oma firma pakutavat toitu reklaamida!

Ometi on 31-aastane noor haridust hindav mees suutnud kuue restorani kaudu tegutseva firma edukat arenguteed viia, olles firma ainuomanik.

Tegelikult on ühe noore türklase Helsingi äri vist puhas saatuse, selgete äriambitsioonide ja julge pealehakkamise kokkumäng.

Turgay sündis nimelt Türgis, kohe Musta mere ranniku lähedal asuvas linnas nimega Trabzon. Tema isa on samuti türgi rahvusest, ema rahvuselt kreeklane, aga samas on Turgay ema sündinud samuti Türgis, olles pärit sealsest kreeka perekonnast.

„Kuna mul on türgi rahvus, pean siiski ütlema, et tunnen end türklasena, kuid kuna Soome on minu jaoks teine väga oluline riik ning mulle meeldib siin väga elada, siis tunnen, et ka Soome on mu kodu, mida oleksin valmis alati kaitsma,“ möönab Turgay.

Hariduselt omab ta magistrikraadi, olles lõpetanud kooli nimega „The Blacksea Technical University“, kus õppis majandust ja äriadministratsiooni.

Keeltest räägib ärimees vabalt inglise, kreeka, türgi ja soome keelt. Ehkki alguses Soome elama kolides oli soome keelega väikseid raskusi, kuna alustas ta töötamist Soomes restoranides, kus ei räägitud just väga puhast soome keelt.

Aga Helsingisse elama tuli ta mitte töö, vaid pigem – kui nii võib öelda – südame hääle järgi, kuna tema endine abikaasa elas selles linnas.

Üheksa aastat tagasi koliski Türgis turismialal karjääri alustanud mees lõplikult Soome. Kaks aastat tagasi – olles omananud restoranides töötades piisavalt vajalikke kogemusi ja teadmisi, asutas oma firma. Elu lihtsalt andis talle selleks ühel hetkel parima võimaluse – Turgay’l oli võimalik soetada juba töötav restoran, mida vastavalt enda teadmistele ja soovidele edasi arendada.

„Tol hetkel tekkis mu elus soodne juhus luua oma firma, ja selles juhuses mängis oma rolli äriline õnn – kohtasin õigeid inimesi õigel ajal, kes andsid mulle vajaliku tee edasiminekuks,“ tõdeb ta.

Cebitur oy’s töötab hetkel umbes 20 inimest.

„Pean üheks olilisemaks asjaks oma äri juures olla edukas ja arendada äri nii, et see teeniks ka maksimaalset kasumit, olles samal ajal tõeliselt kvaliteetse teenuse pakkuja klientuurile. Loomulikult tuleb selle kõige kõrval jälgida ka seda, et firmas töötavad inimesed oleksid siin õnnelikud – see pole vähemtähtis teenitud kasumistest,“ räägib Turgay.

Mida võiksite esile tuua, kui vaatlete Türgi ja Soome vahelisi erinevusi laiemas pildis?

„Kultuurilised erinevused põhjustavad minu meelest ennekõike inimeste vahelises suhtlemises erinevaid arusaamisi. Peamised erinevused Türgi ja Soome elustiilide vahel tulevad välja ühiskondlikus suhtumises. Näiteks – kui teed Türgis midagi valesti, siis esimene reaktsioon sellele tuleb moraalsetest reeglitest lähtuvalt, ja alles seejärel mängivad rolli seaduslikud reeglid. Aga Soomes on esikohal riiklikud seadused, samas kui moraalsed seadused ei ole siin olulised. Näiteks kui poeg ei hoolitse oma eakate vanemate eest, siis avalikkuse suhtumine võib Türgis sellisele teole väljenduda nii, et see poeg võib kaotada oma lähimad sõbrad! Soomes see tõenäoliselt nii ei ole.“

Millised on erinevused ärilises valdkonnas?

„Ärivaldkonnas on Soome minu jaoks maa, kus äriline elu saab olla rohkem aus ja usaldatavam kui Türgis. Soomes on ausat ärilist võistlust rohkem kui Türgis. Tegelikult on nende kahe maa ärivaldkondades palju erinevusi.“

Osale arutelus

  • Aive Antsov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad