Peter Priisalm leiab, et koostöö raamatupidaja ja ettevõtte juhi vahel peaks toimima pidevalt

Peter
Priisalm on juhtival töökohal olnud rohkem kui viimased
viis aastat, sellest viimased ja tema elus kindlasti ühed
arendavamad möödusid MicroLink Eesti AS-is, mille juhatuse
esimehe kohalt astus Priisalm tagasi tänavu juunis.

Lisaks on ta töötanud muuseas ka BNS’i majandusuudiste reporterina, lõpetanud aga Tallinna Mustamäe Gümnaasiumi ja Concordia Ülikooli.

Tegelikult pole selle loo eesmärk anda edasi portreed temast kui juhist, vaid ennekõike uuriks, kuidas arendada-parandada-mõista veel paremini raamatupidaja ja ülemuse vahelist koostööd.

Kõige tihedam on minu koostöö raamatupidajatega olnud sellel ajal, kui ma töötasin MicroLink grupi finants- ja administratsioonijuhina,” räägib Peter Priisalm.

Sel ajal töötasime väga tihedas koostöös tollase grupi pearaamatupidaja Jane Polliga ning moodustasime teineteist täiendavate kompetentsidega hea tiimi. Hiljem MicroLink Eesti juhatuse esimehena olen olnud tihedamas kontaktis ettevõtte finantsdirektoriga, kuid regulaarselt suhelnud ka ettevõtte raamatupidajatega. Ülejäänud varasematel töökohtadel olen aeg-ajalt raamatupidajatega konsulteerinud erinevates projektides kerkinud küsimuste või probleemide lahendamise eesmärgil.”

Milline oli täpsemalt MicroLink Eesti juhatuse esimehe kohal olles teie koostöö raamatupidajaga? Mille üle koos nõu pidasite ja kas üldse pidasite?

Kuna ma tõusin MicroLink Eesti juhatuse esimehe kohale finantsjuhi ametipostilt, siis polnud mul vaja juhatuse esimehena kulutada aega firma raamatupidamisprintsiipide tundmaõppimisele või tegeleda üldiste põhimõtete muutmisega. Seetõttu on raamatupidajad igapäevases töös üsna iseseisvad ning eelkõige suhtlevad raamatupidajad aktiivsemalt finantsdirektoriga, et igapäevaseid jooksvaid küsimusi lahendada. Siiski tuleb aeg-ajalt igas ettevõttes mingeid printsiipe muuta ning need arutasime alati pearaamatupidajaga läbi. Näiteks on MicroLinkis kasutusel väga erinevaid tasuskeeme ning oleme arutanud, kuidas oleks mõistlik tasuskeeme tulemuspalga arvutamise osas muuta, et palgaarvestusele kulutada vähem aega, kuid samas mitte kaotada töötajate motivatsiooni ning endiselt täita ka ärilised eesmärgid. Kuna MicroLinkis on mitmeid erinevaid ärisid ning nende kasumlikkuse mõõtmisel jagame ka firma üldkulud äride vahel laiali, siis vastav kuluarvestus ja aruandlus on üks teema, mida raamatupidajatega olen arutanud.”

Miks veel on koostöö raamatupidajaga oluline mastaapsema ettevõtte juhatuse esimehele?

Koostöös raamatupidajatega on üks oluline aspekt vajaliku informatsiooni saamine piisava kiirusega. Selles osas oli mul väga hea koostöö MicroLinki müügiprotsessi käigus, mil ostjale tuli esitada tähtaegselt väga erinevat liiki informatsiooni ning raamatupidamine sai selle esitamisega väga hästi hakkama.”

Kuidas teie meelest suuremate asutuste tippjuhid suhtuvad raamatupidamisala osakonna inimeste töösse?

Öeldakse, et raamatupidamise ja finantsjuhtimise valdkonnas on tippjuhi jaoks hea
uudis see, kui pole uudiseid või ootamatusi. Enamasti ootamatud uudised ei ole head, kuigi aeg-ajalt ka ilmneb, et mõni uudis omab ettevõtte finantsaruannetele positiivset mõju. Näiteks põhivarade eluea pikendamine finantsarvestuse mõttes vähendab kulumit. Siiski juhtub tihemini seda, et mingid planeerimatud kulud ootamatult lisanduvad ja selliseid uudiseid tippjuhid kuulda ei taha.
Kindlasti on oluline ka see, et raamatupidamisosakond täidaks osakonnale seatud
ootusi. Kui on kokku lepitud aruandluse tähtaegades, siis tuleb neist ka kinni pidada,
sest tippjuht peab üldjuhul saatma need aruanded koos kommentaaridega omanikele edasi ning regulaarne hilinemine ei ole mingil juhul aktsepteeritav.
Ma tean, et kellelegi ei meeldi saada ootamatuid tööülesandeid. Kahjuks ei ole aga
võimalik ette näha kõiki aruandeid, mida tulevikus on erinevate otsuste tegemisel
vaja. Sellistes olukordades ootab tippjuht, et tema infovajadused täidetakse vaatamata lühikesele etteteatamisele siiski kiiresti ja entusiastlikult. Selleks, et neid kiiresti täita, tuleb finantsosakonnal finantsinfosüsteem nii üles ehitada, et erinevat liiki aruannete koostamine oleks lihtsasti ja kiiresti teostatav.
Tippjuhid suhtuvad kindlasti huviga raamatupidamisvaldkonna töösse, sest see on kogu
firma toimimises väga oluline osa. Kuigi raamatupidamine on oma olemuselt enamikes
ettevõtetes tugifunktsioon, võiks raamatupidajad siiski vaadelda ennast kui teenusepakkujaid, kellel on konkreetne (sise)klient ja kellel tuleb optimeerida nii kogu firma kui ka oma osakonna kulusid ja võimalusel suurendada tulusid. Kindlasti hindavad tippjuhid väga kõrgelt seda, kui raamatupidaja saab aru ettevõtte ärist ning aitab aktiivselt kaasa ettevõtte äri parandamisele, andes soovitusi ka väljaspool oma
konkreetseid töökohustusi.”

Mis soodustab üleüldse ettevõtte juhi ja raamatupidamise osakonna vahelist koostööd?

Koostööd soodustab avatud ja siiras kommunikatsioon ning meeskonnatöö, mis toimib ka teistes valdkondades. Kui vastastikused ootused on teada, siis on oluliselt lihtsam
tagada ka nende täitmist. Kuna tippjuhid ei tea tihti paljusid detaile
raamatupidamise igapäevasest tööst, siis peavad raamatupidajad kindlasti selgitama oma ootusi juhile ning juht peab selgitama, mida ta ootab raamatupidajatelt.”

Kui tihe peaks või võiks see koostöö olla teie meelest?

Koostöö peab loomulikult toimima kogu aeg, kuid see ei tähenda, et tippjuht peab iga
päev raamatupidamisküsimustega tegelema. Reaalne kontakt peab toimuma nii tihti kui
vajalik, et oleks tagatud eesmärkide täitmine.”


Osale arutelus

  • Aive Antsov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad