Töö rahvusvahelises firmas – mida see annab?

Turunduskampaaniaid ei saa kolmes Balti riigis teha ühtemoodi, ka maitse-eelistused erinevad. Rahvusvahelise ettevõtte Balti regioonis töötamine tähendab juhtidele tihedaid sõite Riia ja Vilniuse vahet ning rahvuslike eripärade arvestamist.Coca-Cola HBC Baltikumi turundusjuhi kohusetäitja Karin Laar usub, et tal hakkaks väikeses ettevõttes töötades ruttu igav. Praeguses töös tegeleb Karin Laar mitmekülgsete rahvusvaheliste projektidega. Viimane suurem turundusüritus Tallinnas, Riias ja Vilniuses oli koolitus kokku 300 suurimale kliendile hotellide, restoranide ja kohvikute hulgast. Baaritöötajatele õpetati, kuidas jooke põnevalt serveerida. Karin Laari peamine tööülesanne on ülebaltikumiliste turundusaktiviteetide korraldamine. Vastavalt Coca-Cola HBC tootevalikule on üks tema tööülesannetest ka uurida, mis joogid inimestele meeldivad, ja selle baasil turunduskampaaniaid korraldada. Selleks kasutab ta ettevõtte korraldatud uuringuid, samuti räägib müügimeestega, tihti käib ka ise poes inimeste eelistusi uurimas. Eestlastele, lätlastele ja leedulastele meeldivad erinevad asjad. Seda teab Karin Laar ammu, et turundust peab igas riigis eraldi tegema, sest eestlastele hästi peale minev reklaam ei pruugi teistes Balti riikides otse ümber tõlgituna üldse toimida. “Sada protsenti ühtset Balti turgu ei ole olemas,” on Karin Laar veendunud. Töö eri kultuuritaustaga inimestega ongi see, mis asja tema jaoks huvitavaks teeb. Kui ta aastate eest esimest korda lätlastele uut turunduskampaaniat tutvustas, võtsid müügimehed ettekande vastu haudvaikuses. Karin Laar polnud pärast presentatsiooni kindel, kas nad üldse aru said, millest jutt käis, või ei meeldinud neile esitatud ideed kohe üldse. Tasapisi hakkasid lätlased aga sulama ja nüüd saab neilt ruttu tagasisidet. Baltikumi “itaallased” “Nendega on vaja enne sõbraks saada, et nad sind vastu võtaksid,” arvab Karin Laar. Vastupidine olukord on Baltikumi “itaallaste” leedulastega, kes lähevad uute ideedega kiirelt kaasa. Tele2 Balti regiooni IT- ja tehnikadirektor Mart Nielsen peab oma töös ideaalolukorraks seda, kui kõik toimib nii hästi, et kolleegidel tehnikameeskonna olemasolu meelest ära läheb. Tehnikajuhi roll on tema sõnul kainestav. “Kui turundusinimeste fantaasia üle ääre hakkab vahutama, tuleb vahel kollijutte rääkida, et liigset agarust õigetesse rööbastesse tagasi juhtida,” toob Nielsen näite ametiülesannetest. Väiksemas ettevõttes töötamist pole Mart Nielsen proovinud. “Sel juhul peaksin ala vahetama, sest telekommunikatsioon on kapitalimahukas valdkond.” Mart Nielsen suhtleb väga tihedalt Tele2 teistes Balti riikides asuvate tehnikagrupi liikmetega. Konkreetsed arutelud ja otsustamised toimuvad vahetutel kohtumistel või telefonikonverentsi teel. Muud asjad saab aetud arvuti teel. Kuu jooksul on vaja Riiga ja Vilniusesse sõita vähemalt paaril-kolmel korral. Mart Nielseni kogemuste põhjal on kultuurierinevus ühisest nõukogude ajast sõltumata väga erinev. Nii tähtsutavad Leedu kolleegid eestlastest enam ideaale ja põhimõtteid, lätlaste jaoks on olulisem lihtsalt vaba olemine. “Tundub, et neid häirivad protseduurireeglid ja piirangud rohkem kui eestlasi.”

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad