Uurimus: meeldiv töö ja head kolleegid palgast olulisemad

Soome ülemused pelgavad töötajatega suhtlemist, kuigi töötajad ootavad neilt suuremat tagasisidet ja väljapakutud ideede arutamist. Soomlased peavad töö kõige olulisemaks näitajaks selle meeldivust, selgus Soome tööministeeriumi uurimusest.Töö meeldivus on samateemalistes uurimustes Soomes aastakümneid esikohal olnud. Vaid 1981. aastal, mil tehti esimene selline küsitlus ja oli suure tööpuuduse aeg, tõusis tähtsaimaks kindlustunne töökoha säilimise suhtes. Tööpuudus on Soomes viimasel aastakümnel jätkuvalt vähenenud, palgad on kogu aeg suurenenud. Praegune keskmine brutopalk on veidi üle 2500 euro kuus. Sotsiaalsed tagatised on laienenud ja see kõik seab üha enam esikohale töö meelepärasuse. 80-ndatel ja 90-ndatel aastatel oli kahe kolmandiku jaoks olulisim töö meeldivus-sobivus, aga nüüd arvab niimoodi umbes 78% vastanutest. Uurimuse autor Juha Anttila on seisukohal, et kõrgemale ei saa töö meeldivuse tähtsus tõusta, sest ikka on inimesi, kellele igapäevatöö ei meeldi – on ju töid, mis tuleb mittemeeldivusele vaatamata ära teha. Juha Anttila tõdeb, et väärtushinnangutes ei ole suurt nihet toimunud. Töö meelepärasusele järgneb töötamise sotsiaalne aspekt ehk suhtlemis-võimalus meeldivate kolleegidega ning sellise võimaluse säilimine. Alles seejärel tuleb palk. Eraldi toob autor välja tulemuse, et töö võib olla isegi raskegi, sest vaid kolmandiku vas-tajate meelest ei tohiks tööpinge olla suur. Töö meeldivus oleneb paljuski sellest, millised on firma ja töökoha juhtimistavad ja -kultuur. Just vahetud tööjuhid suudavad mõjutada suhtluskliimat ja tööjaotust, palgasaajate valikuvabadusi tööprotsessis jne. Juhid inimlikumaks Võiks arvata, et kuna töötajad on varasemast haritumad ja iseseisvamad ning tööjuhtide roll väheneb, on tegelikkuses vastupidi – haritum töötaja ootab ka mõistlikumat suhtumist. Kuid uurimusest selgus, et vahetud tööjuhid on kehvad suhtlejad. Ometi ootavad palgasaajad juhtidelt suuremat tagasisidet, avameelsust, innustamist, väljapakutud ideede arutamist ja parema mikrokliima kujundamist. Töökohal otsekui peljatakse tavapärast läbikäimist – isegi teretamine on mõne ülemuse jaoks unustatud asi, rääkimata teise inimesega arvestamisest. Uurija tõi välja, et ka tööinimesse tuleb suhtuda kui inimesse. Sellega oli enamik küsitletutest päri, kuid tegelikkuses ei ole selleni igal pool jõutud. Ometi saaks asjade seisu parandada ilma mingite kulutusteta. Veel praegugi võib töökohtadel näha külma ja bürokraatlikku juhtimisstiili, leidsid küsitletud. Mis on töö juures oluline: Soomlaste uurimuse tulemused •• töö meeldivus 78% •• meeldivad töökaaslased 75% •• töökoha säilimine 68% •• hea palk 66% •• võimalus midagi saavutada 57% •• töö vastavus võimetele 55%. •• sobivad tööajad 50% •• omaalgatuste võimalus 49% Kõige vähem olulised: •• karjääritegemise võimalused 21% •• piisavad puhkamisvõimalused 22% •• ühiskonnale kasuliku töö tegemine 30% •• töö olulisus inimeste jaoks 30% •• mitte liialt kõrge tööpinge 32%

Osale arutelus

  • Tõnu Vare

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad