Jurist selgitab: Õigus puhkusele tekib pärast poole-aastast töötamist

"Tahaksin saada juulikuus 28 kalendripäeva puhkust. Olen selleks ajaks selle tööandja juures töötanud seitse kuud. Seaduse järgi on mul õigus saada kaks nädalat palgalist puhkust. Alla kolmeaastase lapse emale antakse tema soovil igal tööaastal kuus kalendripäeva täiendavat lapsepuhkust. Samuti saab kuni 14-aastast last kasvatav lapsevanem kuni 14 kalendripäeva täiendavat palgata lapsepuhkust. Kas sellise tööstaažiga kehtivad mulle need õigused?" Esimesel tööaastal antakse puhkust pisut teisiti kui järgmistel aastatel. Nimelt tekib õigus puhkusele alles pärast pooleaastast töötamist ja seda saab võrdeliselt töötatud kuude arvuga. Seitse kuud töötanud inimene võib saada puhkust seitsme kuu eest. Kui puhkuse pikkus on näiteks 28 kalendripäeva, siis iga töötatud kuu annab 2,33 päeva puhkustSeitsme kuu puhkus oleks siis 16 kalendripäeva. Sellele võib lisanduda täiendava lapsepuhkuse kuus kalendripäeva, aga ainult juhul, kui töötaja ise või teine lapsevanem ei ole neid päevi sel aastal teise tööandja juures juba kasutanud. Täiendava lapsepuhkuse kuue kalendripäeva eest makstakse riigieelarve vahenditest 66 kr päeva kohta. Puhkuseseaduse kohaselt on tööandja kohustatud andma soovitud ajal puhkust vanemale, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last. Seda ka esimesel töö-aastal. Täiendava palgata lapsepuhkuse aeg tuleb aga seaduse järgi tööandjaga kokku leppida. Seega saab küsija soovitud ajal nõuda puhkust 22 kalendripäeva ulatuses, kuid palgata puhkuse ajaga peab tööandja nõus olema. Tahan puhkuse ajast käia väljaspool Eestit tööl, aga puhkust ei taheta mulle päästeametis praegu anda, põhjendades seda eelseisvate suurte muudatustega. Kas see on õigustatud? Päästeametis on kindlasti olemas puhkuste ajakava, mis töötajatele jaanuaris teatavaks tehti. Üldjuhul ei saa kumbki pool ajakava ühepoolselt muuta. Päästeamet või -teenistus ei saa teha töötaja või teenistuja ajakavas ette nähtud puhkusele takistusi eelseisvate suurte muudatuste tõttu. Kui ajakavas näidatud puhkuseaeg kätte jõuab, võib inimene puhkusele jääda ja nõuda puhkusetasu. Töötaja, kellele ajakava pole teatavaks tehtud, võib puhkuseseaduse alusel jääda puhkusele oma valitud ajal, teatades sellest tööandjale kirjalikult ette vähemalt kaks nädalat.

Osale arutelus

  • Helve Toomla

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad