Mariel Akkermann hindab mitmekülgset tööd

OÜ Arriba on üks
vahva temperamentse nimega pereettevõte. Selle asutajateks on
Mariel Akkermann ja tema abiakasa Kristjan, kellest esimene firmas
raamatupidaja-finantsjuht ning teine üldjuht.

Mariel õppis Tallinna Tehnikaülikoolis ärikorraldust, süvendatult finantsaineid, kooli lõpetas 2002. aastal. 2002. kevadsemestril õppisid nad koos Kristjaniga, kes on Tehnikakõrgkooli logistika haridusega, ühe kevadsemestri Taanis ärijuhtimist. Läksid sinna kooli välissuhete osakonna kaudu. Oma firma loomise mõte tuligi neil Taanis.

Mõtlesime, et kui tagasi Eestisse tuleme, siis teeme oma firma. Algselt planeerisime asutada ekspedeerimisfirma, kuna Kristjani eriala oli transport ja logistika, ning raamatupidamiseni me tol ajal veel ei jõudnudki,” räägib noor ja ettevõtlik Mariel, kes hetkel teeb lisaks oma firma finantsjuhi tööle sama valdkonna tööd ka ühes kontsernis.


Oma firma alustamine

Firma reaalse asutamiseni jõuti 2002. sügisel. See sai teoks Tallinnas ettevõtete inkubaatoris, kus oli uue firma loomise jaoks soodne keskkond ning tegelikult oli OÜ Arriba üks esimesi inkubaatori asukaid.

Kuidas jõuti lõpuks tegevusala valikul just raamatupidamiseni? “Nägime ettevõtte inkubaatoris juba kohapeal vajadust raamatupidamise teenuse järgi. Nii kirjutasimegi firma B-kaardile muude teenuste seas ka raamatupidamise,” tõdeb Mariel.

Kusjuures paljud nende algsetest klientidest ongi jäänud tänapäevani selle ligi nelja aasta järel OÜ Arriba klientuuriks. “On mitmeid, kes on esialgse ettevõtte lõpetanud ja alustanud midagi muud, aga jäänud ikkagi meie klientideks,” kinnitab Mariel.


Kas mehega vahel professionaalselt vaidlete ka tööasjade üle?

Erinevate tehingute kajastamise üle raamatupidamises üldiselt mitte, küll aga maksuseaduste tõlgendamise üle ja ka ettevõtte tegevust-investeeringuid puudutavate üldiste otsuste üle.”


Kuidas on teenuse pakkumine - kas enamasti ise otsite kliente või nad leiavad teid ise üles?

Siiamaani me tegelikult ei ole selle aktiivse müügitööga peaaegu üldse tegelenud — kliendid on ise meie juurde tulnud. Kuigi firma laiendamise seisukohast võttes, kuluks ka mõningane müügitöö ära. Aga aeg seab oma piirid, lihtsalt pole praegu jõudnud, sest ma töötan veel ka mujal. Ei jõua kõiki asju!”


Kas oled peale finantsjuhtimise ja raamatupidamise veel mõne ala ära proovinud?

Olen kontserni finantsjuht. Ja varem olen töötanud audiitorbüroos audiitori assistendina ning olnud maksuametis praktikal. Seega olen näinud ühtesid numbreid mitme erineva huvigrupi esindaja silmade läbi.”


Kuidas jõuad hetkel ennast kahe firma vahel jagada?

"Alguses tegin oma firma kogu raamatupidamise alati ise ära, meil on suhteliselt väike firma ka, aga nüüd on mul võetud selleks tööline, kelle kanda on jäänud põhiline osa. Teen ka veel ise raamatupidamist, kuigi mitte enam nii suures mahus. Eks tuleb pidevalt planeerida, vahel lõpeb tööpäev ühes kohas ja siis mul on kodus teine töö ootamas. Teinekord tuleb tööaega ka uneajast näpistada, aga midagi tegemata ei jää ja tähtaegadest saab kinni peetud. Üldiselt olen harjunud sellise kiire elutempoga. Kuigi kontor asub meil kesklinnas, töötan ise peale lapse sündi peamiselt kodus.”


Mis sulle meeldib raamatupidamise töö juures? On see sulle meelepärane amet?

Kui oleksin mõne suure firma raamatupidaja, kel on kindel tööülesanne näiteks ostuarvete sisestamine, siis see kindlasti ei oleks mu unistuste töö. Selles mõttes meeldib praegune olukord, et on palju erineva tegevusalaga väikseid ettevõtteid, mis eeldab teadmisi väga erinevatest valdkondadest. Tihtipeale eeldatakse, et raamatupidaja on muuhulgas jurist, maksuametnik, pangatöötaja, sekretär ja teab kõike. Seetõttu tuleb ennast palju täiendada ja pidevalt juurde õppida, nii et see motiveerib palju rohkem, kui ühe asja tegemine."


Sa oled siis väga õpihimuline inimene?

"Jah, astusin ka hiljuti Tallinna Tehnikaülikooli magistrantuuri ärikorralduse erialale, et ennast veel täiendada."


Palju teil on muidu oma firmas töötajaid, kes tegelevad raamatupidamisega?

"Mina ise ja alates eelmisest suvest töötab meie juures ka mu endine ülikoolikaaslane ning Pärnus on meil ka raamatupidaja, mu mehe ema. Pärnus meil hetkel veel kliente ei ole, kuna see mõte sündis alles hiljuti ja pole jõudnud veel välja reklaamida. Samas aitab ämm meid kiiretel aegadel, näiteks kui saabumas on aastaaruannete esitamise tähtaeg ning viimasel minutil ilmub uusi kliente.


Kas on raamatupidamises sinu jaoks midagi sellist veel, mis sind paelub lisaks õppimise momendile? Miks sind see ala tõmbab?

"Ei ütleks, et mind tõmbab ainult raamatupidamine, vaid mind tõmbavad numbrid. Arvudemaailm sobib mulle, see on selline konkreetne. Ma ei saa öelda, et raamatupidamine on ainus asi, mis mulle sobib. Sest olen ka auditeerinud ja finantsjuhi amet on samuti väga huvitav. Kõik need eelarved, prognoosid, finantsanalüütika - kogu see finantsvaldkond on põnev. Lisaks raamatupidamisele on huvitav raamatupidamisest saadavate andmete tõlgendamine ning nendest lähtuv otsuste tegemine. Oluline on näha tervikpilti, saada numbritest aru ning näha nende taha.”


Kas oma firmaga seoes on tehtud ka tulevikuplaane?

"Me mõtleme ikka laiendamise peale. Peamine soov tööga seoses ongi, et oma firma laieneks, et klientide hulk suureneks ja et nad oleksid meiega rahul. Soovime pakkuda kvaliteetset teenust. Oleme sellel teel, et pakkuda klientidele lisaks elementaarsele majandustehingute kirjendamisele ja erinevate deklaratsioonide täitmisele ka raamatupidamisest saadavate andmete analüüsi, et abistada klienti õigete otsuste tegemisel. "

Osale arutelus

  • Aive Antsov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad