Välismaale tööleminek nõuab sealse elukoha registreerimist

Selle aasta 1. mail loobusid tööjõule seatud piiranguist viis riiki: Soome, Hispaania, Portugal, Kreeka ja Island. Kui seni oli eestlasel neisse riikidesse tööle minnes vaja taotleda tööluba, siis enam selliseid kitsendavaid piiranguid pole.
Teatud formaalsusi tuleb aga teise riiki elama ja tööle asudes siiski täita, näiteks elukoht registreerida.
Peale selle on mõned muudki riigid oma seniseid tingimusi muutnud. Prantsusmaa ja Belgia on otsustanud avada tööturu järk-järgult, teatavate valdkondade kaupa ja vastavalt kohaliku tööturu vajadustele. Itaalia on suurendanud lubatava uutest liikmesriikidest tuleva tööjõu kvooti. Hollandil on kavas järgneva kolme aastaga piiranguid leevendada või need kaotada.

Saksamaa ja Austria seevastu kavatsevad senised piirangud säilitada 2011. aastani.
Eestlaste jaoks kõige huvipakkuvam riik on kindlasti Soome. 2005. aastal töötas Soomes kas tööloa või lähetuse alusel ligi 8000 eestlast. Lisanduvad need töötajad, kes ei vaja tööluba või kelle töötamisel pole seaduslikku alust.
Kuigi töölube ei ole edaspidi vaja, kavatseb Soome riik nüüdsest sisse seada registreerimissüsteemi, mis võimaldaks saada Soomes töötavate välismaalaste hulgast senisest parema ülevaate.
Kuigi välismaale tööle minemine pakub mitmeid häid võimalusi, ei tasu otsustamisega ülearu kiirustada. Kindlasti tuleks täpselt välja uurida Eesti kodanikele selles riigis esitatavad nõuded.
Vajalikud kontaktandmed
Tööleping tuleks sõlmida endale arusaadavas keeles ning jälgida, et seal ei oleks soovimatuid tingimusi. Samuti on oluline koguda kontaktandmeid nii sihtriigis kui ka kodumaal, et probleemide korral oleks kuhugi pöörduda.
Näiteks tuleks välja selgitada, mis asutus tegeleb antud riigis töötingimuste ja töökeskkonna järelevalvega, et töölepingu tingimuste rikkumise korral sinna pöörduda.
Kui soovitakse minna välismaale ajutiselt lihttööd tegema, tuleb teadvustada, et kui ei töötata oma erialal, siis on raske end toimuvate arengutega kursis hoida ning hiljem erialast tööd leida.
Kasutades välismaale tööle minnes eraettevõtete pakutavat töövahendusteenust, tuleks teada, et tööotsijalt töö vahendamise tasu võtta on ebaseaduslik ning ettevõttesse, kes püüab seda teha, tuleks suhtuda ettevaatlikult.

Täpsemat teavet eri riikides tööle asumise tingimuste kohta saab EURES-i võrgustikult – nii internetipõhise infosüsteemi ja andmebaasi vahendusel (www.eures.ee) kui ka EURES-i nõustajatelt tööturuameti piirkondlikes osakondades.

Osale arutelus

  • Maarja Kuldjärv

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad