Jurist selgitab: töötamine riigipühal ja tükitöö alusel

"Kui minu sissetulek koosneb põhipalgast ja lisatasust, siis kas riigipüha
eest saadav tasu on topelttasu mõlema tasu või ainult põhipalga osas? Kas
lisatasud näiteks õhtusel ajal töötamise eest jne peavad palgalehel olema
selgelt välja toodud või piisab sellest, et lisatasud kirjutatakse kokku ühte
summasse ilma selgituseta?"

Riigipühal tehtud töö eest makstakse vähemalt kahekordselt. Lisatasu võidakse maksta mitmel alusel. Kui näiteks riigipühal tehakse lisatööd, tuleb ka selle eest kahekordselt maksta. Kui töölepingus on mingi kindel töö eest makstav lisatasu, siis kuulub seegi riigipühal topelt tasumisele.

Palgaseaduse järgi on tööandja kohustatud andma töötaja soovil talle andmeid temale arvutatud ja makstud või maksmisele kuuluva palga kohta. Kirjalikus või töötaja nõus-olekul elektroonilises teatises tuleb näidata palga koostisosad (põhipalk, lisatasud, preemiad ja juurdemaksed), samuti palgast kinnipeetud summad, sotsiaalmaks ja töötaja nimel tehtud sissemaksed. Arvestades ka asja-olu, et töö- ja puhkeaja seaduse kohaselt on tööandja kohustatud pidama kõigi töötajate tööaja arvestust, sealhulgas eraldi ületunnitöö arvestust, on igati põhjendatud töötaja nõue näidata palgateatises eraldi ja täpselt, millise aja eest ja millist lisatasu makstakse. Teatise andmise mõte ju selles ongi, et töötaja saaks oma töötasust selge ülevaate, ja kui tarvis, nõuda saamata jäänud summasid.

"Töö tasustamine ettevõttes käib tükitöö alusel. Töötaja töö-ajanorm nädalas on 40 tundi. Kas ettevõte peab garanteerima töötajale miinimumpalga igas kuus, kui tasu tehtud töö eest on nii madal, et inimene ei jõua normtundide aja jooksul isegi miinimumpalka välja teenida?"

Töötaja palgamäär peab töölepingus kohustusliku tingimusena kirjas olema ka tükitöö korral. Sel aastal ei või see täistööaja puhul olla väiksem kui 17 kr 80 s tunnis ja 3000 kr kuus. Üldjuhul tuleb tükitöö puhul tagada kokkulepitud palk.
Ainult sel juhul, kui töötaja ei täida tööülesannet (töönorme) oma süül, s.t hooletuse, raske hooletuse või tahtluse tõttu, makstakse talle tasu palgaseaduse kohaselt vastavalt tehtud tööle.

Seega võib siis tasu palga alammäärast väiksemaks jääda.

Tööandjal tasuks vaadata, kui palju on neid töötajaid, kes töönorme ei täida ega suuda alampalkagi välja teenida. Kui ikka paljud töötajad jäävad normide täitmisega hätta, tuleks hoopis normid ja tükitööhinded üle vaadata.

Osale arutelus

  • Helve Toomla

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad