Eestis hukkub tööõnnetustes järjest vähem inimesi

Tööohutuse seisukohalt on kõige ohtlikum töötada kaubanduses ja puidutöötluse
alal. Eestis juhtus eelmisel aastal üle 3400 tööõnnetuse. Taasiseseisvunud
Eestis on tööl surma saanud 624 ja vigastada ligi 39 000 inimest.

Kümnest tööõnnetusest seitse juhtub meil meestega, kes töötavad ohurikkamatel tegevusaladel. Mullu sai surma 24 palgasaajat. See on küll viimase aastakümne väikseim arv, kuid ei maksa sulgeda silmi selle ees, et iga kaotatud töötaja tähendab probleeme perekonnas, ettevõttes ja riigis.

Kõige rohkem tööõnnetusi ettevõtete põhitegevusalade järgi toimus 2005. aastal hulgi- ja jaekaubanduses (345 ehk 10% kõigist tööõnnetustest), puidutöötlemises (337 ehk 10%), järgnesid metallide, masinate ja seadmete tootmine ja ehitus. Töösurmasid oli enim maismaatranspordis (5) ning hulgi- ja jaekaubanduses (4). Raskeid tööõnnetusi oli mullu kõige rohkem ehituses (112), metallitootmises (108) ning hulgi- ja jaekaubanduses (103).

Suhtarvult ehk 100 000 töötaja kohta oli tööõnnetusi ettevõtete põhitegevusala järgi kõige rohkem kemikaalide ja keemiatoodete tootmises, puidutöötlemises, mööblitööstuses. Aastas lähevad tööõnnetused Eestis riigile maksma ligi 50 miljonit krooni.

Eelmisel aastal juhtus kõige rohkem tööõnnetusi noortega – vanuses 20–24 aastat oli neid üle poole tuhande ehk 14% kõigist tööõnnetustest, vanuses 25–29 aga 384 ehk 11,3%.

Ohustatud noored

124 tööõnnetust juhtus meil päris noorte, 15–19-aastaste töötajatega, mis teeb eriti murelikuks. Euroopa töötervishoiu ja tööohutuse agentuur ongi kuulutanud tänavuse aasta noorte tööohutuse aastaks, mis sobib täielikult Eesti olukorraga.

Rahvusvaheline tööorganisatsioon ei nõustu väitega, et traumad ja kutsehaigused tööl on vältimatud. Tõhus ennetustöö annab eeldused ja võimalused ohutumalt töötada. Praegu aga kipub see jääma taga-plaanile, kuid igal töötajal on ju võõrandamatu õigus töölt tervena koju jõuda.

28. aprillil tähistati üle maailma töötervishoiu ja tööohutuse ning tööülesannete täitmisel hukkunute meenutamise päeva.

Õnnetused mujal


Osale arutelus

  • Tõnu Vare

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Taavi Majandustarkvara

Taavi Majandustarkvara iseloomustab laialdane funktsionaalsus, integreeritavus ja hea klienditugi. TAAVI Majandustarkvara aitab ettevõttel luua tervikliku integreeritud infosüsteemi, mis käib pidevalt ajaga kaasas.

SmartAccounts - lihtsaim ja kiireim raamatupidamistarkvara pilves

SmartAccounts on majandustarkvara, mis on suunatud väikese ja keskmise suurusega uuendusmeelsetele ettevõtetele, kelle jaoks on oluline lihtsus ja mugavus.

Valdkonna tööpakkumised

Maxima otsib FINANTSANALÜÜTIKUT

Maxima Eesti OÜ

26. jaanuar 2018

Wellman otsib ÄRI- JA FINANTSANALÜÜTIKUT

Wellman OÜ

08. veebruar 2018

Uudised

Tööriistad