25. aprill 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suhted, mis toovad rõõmu

 

Dalai-laama arvates ontõelise õnne allikaks nii tööl kui ka kodusinimlikud põhiväärtused – lahkus, sallivus,kaastunne, ausus, andestus.

Tegevused, põhjused,võimalused, valikud ja vaatenurgad, mis aitavad meil leidateed õnnelikuma elu poole algavad rahulolematuseümberkujundamisest, mis ennekõike tähendab suhtumisemuutmist.

Töörahuloluon oluline kõigi inimeste jaoks. Tööpsühholoogiauuringud on näidanud, et töörahulolul on kaks kõigeolulisemat faktorit - soorituse tase ja suhted. Kuid töörahuloluon ka oluline komponent inimese terviklikust eluga rahulolust. Õnnesaavutamiseks vajame veel

Aeg-ajalt tuleks endaltküsida järgmist - mil määral on tasakaalus aeg jaenergia, mida te kulutate tööle, endale ja suhetele? Kas tetunnete end oma suhetes teiste inimestega õnnelikuna? Kuidasvalmistate tulevikule ette oma lapsi? Mil viisil te aitate ehitadaparemat maailma? Mille järgi te otsustate, et olete edusaavutanud?

JuhtimisguruM.KetsDeVries´i sõnul on 4 põhilist viisi, kuidasinimestega edukalt suhelda. Esiteks apelleerida nende mõistusele.See tähendab eeldada, et inimesed käituvad ja mõtlevadloogiliselt. Teiseks, apelleerida nende kiindumusele. Teades, etarmastust napib kõikidele tuleks seda emotsiooni pakkuda omasuhtluspartneritele.

Võib ka a

Viimaseks võiks a

Et suhtlusprotsessõnnestuks on vaja mõista, et olenemata suhtlemisekonkreetsest kontekstist ja kogemustest, mõjutab teabevahendamise protsessi alati kolm tegurit:

Esiteks - tähenduson inimestes, mitte sõnades. Tähendus tekib sõnadelesiis, kui neid kasutab konkreetne inimene. Sõnal on paljutähendusi. Teiseks - suhtlemine ei ole täiuslik.Ebatäiuslikkus on tihedalt seotud müraga, mille hulkakuulub ka tähenduse mõju. Müra võib teabeedastaja seisukohast olla nii sisemine kui väline. Kolmandaks-suhtlemine on pöördumatu ning kordumatu protsess, sest tatoimub alati teatud tingimustes, teatud ajahetkel, seda pole võimalikpeatada. Isegi mingist hetkest videosalvestuse vaatamine ei muudasuhtlemist korratavaks, sest aja jooksul saavad inimesed uut teavetja muutuvad koos sellega. Just pöördumatus on see, mispeaks panema meid püüdlema heade suhete poole.

Infotöötlustähendab maailma mõistmist ja tähenduse andmistümbritsevale. Iga inimene töötleb infot läbinelja kanali: faktide, tunnete, hoiakute ja väärtuste.Asjad ei ole head ega halvad, sina hindad neid. Sa kuuled ja märkadseda, mis on sulle tähtis. Oluline on mõista, et maailmon sulle antud läbi sinu enda ja sina ise saad teha endõnnelikuks!

Head suhtlejatiseloomustab eelkõige tagasihoidlikkus – arusaam, ükskivõit pole ainult sinu teene; inimlikkus – mis ilmutab endselles, kuidas sa kohtled inimesi, kellest sul ei ole kasu; huumor –valmisolek naerda iseenda nõrkade külgede üle; ningusaldus – suhtlemine saab alguse usaldusest ja usust, et me eikasutata üksteist ära.

Kuidas vastata siislõppkokkuvõttes küsimusele – millised suhtedtoovad rõõmu? Need on suhted, kus me oleme tõsiseltvõetud ja meid koheldakse inimesena, sellisena nagu me oleme,mitte ametist lähtuvalt. Suhted, mis meid väärtustavad,mida kogedes me tunneme end tähtsana, olulisena ja väärtuslikunaning töösuhted, mis annavad meile tunde, et me teemeolulist ja väärtuslikku tööd.

Autor: Anu Virovere

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700