25. aprill 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millise riigi õigus kohaldub rahvusvaheliste lepingute puhul?

Välisriigis asuva koostööpartneriga lepingu sõlmimine ei erine oluliselt lepingu sõlmimisest sama riigis asuvate isikute vahel. Kokku tuleb leppida põhimõtteliselt kõiges olulises, mis pooltevahelises ärisuhtes kaalu omab ning mida pooled vajalikuks peavad.

Eestis asuvate poolte vahel lepingu sõlmimise korral ei pea pöörama erilist tähelepanu lepingule kohalduva õiguse valikule – lepingu tõlgendamisele ja vaidluste lahendamise korral lähtuvad pooled Eesti õigusest ning vaidlused lahendatakse Eesti kohtus (kui pooled pole teisiti kokku leppinud).

Eri riikides asuvate lepingupoolte vahel sõlmitud lepingutest tulenevate vaidluste lahendamisel kohaldatakse üldpõhimõttena selle riigi õigust, milles lepingupooled on kokku leppinud. Kui lepingule kohaldatavat õigust ei ole valitud, kohaldatakse lepingule selle riigi õigust, millega leping on kõige tugevamalt seotud. Eeldatakse, et leping on kõige tugevamalt seotud riigiga, kus on lepingu sõlmimise ajal selle lepingupoole elukoht või juhtorgani asukoht, kes peab täitma lepingule iseloomuliku kohustuse. Kinnisasjadega seotud lepingute puhul eeldatakse näiteks, et leping on kõige tugevamalt seotud kinnisasja asukohariigiga. Müügilepingu puhul on leping tavaliselt rohkem seotud müüja asukohariigiga.

Lisaks mõne riigi õiguse valikule saavad lepingupooled kokku leppida ka rahvusvahelise konventsiooni kohaldumises lepingule. Näiteks on olemas ÜRO konventsioon kaupade rahvusvahelise ostu-müügi lepingute kohta. Konventsiooni põhisisu vastab Eestis kehtivale Võlaõigusseadusele. Sellest tulenevalt võib välispartneriga sõlmitavas müügilepingus õiguse valiku reguleerida ka selliselt, et esmaselt kohaldub lepingule nimetatud konventsioon ning juhul kui konventsioon mingit küsimust ei reguleeri, kohaldub müüja asukohamaa riigi õigus.

Autor: Urmas Männa

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700