Autor: Mait Palts • 11. aprill 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aktsiisi maksumärkidega seonduvad muudatused

Seoses käesoleva aasta 1. juulil jõustuvate Alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi seadusest tulenevad muudatused kange alkoholi ja tubakatoodete maksumärgistamisega on Rahandusministeerium koostanud mitmed rakendusaktide eelnõud ning seniste määruste muudatused.

Käesoleva aasta juulis jõustuvate muudatuste kohaselt maksumärgistatakse alkohol, mille etanoolisisaldus on üle 22 mahuprotsendi ja mis on villitud müügipakendisse mahuga üle 0,2 liitri või millelt makstav aktsiisisumma on üle 10 krooni müügipakendis oleva alkoholi kohta. Paljud muudatused on seotud just kange alkoholi maksumärgistamisega ning erinevate laoarvestuse ja saatelehtede vormide kehtestamise või muutmisega. Samas on muudatusi, mis puudutavad lisaks alkoholile ka tubakatooteid.

Uue määrusena kehtestatakse „Alkoholi ja tubakatoodete maksumärkide kujundus, tubakatoodete maksumärkide liigid, maksumärkide väljastamise, nendest loobumise ning tubakatoodete maksumärkide lähetamise kord, maksumärkide saatelehe vorm ja selle täitmise kord“. Uue määruse jõustumisel kaotab kehtivuse senine tubakatoodete maksumärgistamist reguleeriv rahandusministri määrus ning edaspidi sisalduvad nii alkoholi kui ka tubaka maksumärgistamisega seotud nõuded peamiselt ühes ja samas õigusaktis. Uuena kehtestatakse ka „Maksumärkide tagastamisel esitatavate dokumentide loetelu“. Analoogne kord, mis seni reguleeris vaid tubakatoodetega seonduvat, muutub seoses uue määruse jõustumisega kehtetuks.

Erineva kaaluga muudatusi on eelnõude kohaselt kavandatud veel ka järgnevatesse määrustesse: “Aktsiisideklaratsiooni vormid ja nende täitmise kord” (maksumärgistatud alkoholi aktsiis eraldi kajastamine), „Aktsiisikauba liikumise ja laoseisu aruande vormid ja nende täitmise kord" (alkoholi aruandes kajastatakse eraldi maksumärgistatud alkohol, nii alkoholi kui tubaka aruandes kajastatakse eraldi nii aktsiisivaba kui ka aktsiisiga maksustatav laeva ja lennuki pardale toimetatav kaup ja„Aktsiisi tagastamise taotluse vorm“ (täpsustatakse tagastamise taotluse vormil nõutud andmeid).

Vastavate eelnõudega saate tutvuda Kaubanduskoja kodulehel http://www.koda.ee/?id=1300 ning samuti ootame ka kõiki asjakohaseid kommentaare e-posti aadressil [email protected]

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700