5. aprill 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kofeiin - kas sõber või vaenlane?

Inimesed on kofeiinijooke nautinud juba aastasadu. Esimesed kohvitaimed avastati Etioopias aastal 900. Lambakarjane nimega Kaldi märkas, et tema lambad muutusid peale ühe põõsa marju süües eriti elavaks, see oli loomulikult kohvipuu. Mees proovis taime vilju ka ise ning muutus hetke pärast erksaks. Kaldi arvas, et tegemist on saatana marjadega ning viskas need lõkkesse, kus marjad põledes meeldivat aroomi eritasid. Mungad nägid seda pealt ning õppisid kohvi tegema. Nemad pidasid kohvi Jumala kingituseks, sest jook aitas neil pikkade palvuste ajal üleval püsida.

Kohvi ja tee on tänu maailma populaarseimale stimulandile kofeiinile ühed kõige enam tarbitavad joogid. Inglismaal juuakse iga päev ära 196,000,000 tassi teed. Üle poolte ameeriklastest joovad päevas 2 või rohkem tassi kohvi.

Maria (32, müügijuhi assistent): „Joon päevas ära vähemalt 5 tassi kohvi, ma ei kujutaks oma päeva ilma kohvita ettegi, juba enne kui ma silmad lahti teen, haarab mu käsi kohvitassi järele. Kohvi aitab mul pikad päevad üle elada ja paneb mõtted jooksma.”

Brita (29, klienditeenindaja): „Minu töö on väga pingeline, pean mõnikord päevas 9 tundi jalgadel seisma. Kohvi oli minu jaoks lausa asendamatu, seda hetkeni, mil tekkisid probleemid kõrge vererõhuga. Arst soovitas mul edaspidi juua taimeteid. Minu lemmikuks on saanud Liptoni roheline tee, mis on lausa suurepärane erguti!”

Sirje (47, sekretär): „Kohvi ma ei joo, aga kanget tumedat teed läheb mul päevas vist liitrite viisi. Mul on tekkinud lausa tee sõltuvus. Kuna kofeiin viib kaltsiumi organismist välja, siis tekkis mul mingi hetk kaltsiumipuudus, küüned hakkasid lõhenema ja juuksed välja langema. Nüüd söön peale igat kolmandat tassi teed ära ka ühe apelsini. Lisaks võtan veel kaltsiumitablette.”

Miks on kofeiin meile hea?

Kofeiin kiirendab ajutegevust ja parandab meeleolu. Väsinud inimesel kõrvaldab kofeiin unisuse, taastab vaimse töövõime ja teotahte. Kofeiin suurendab väsinud lihaste töövõimet, tugevdab seedemahlade ja uriini eritumist, vähendab reaktsiooniaega, stimuleerib loomingulisust ning mobiliseerib intellektuaalseid reserve.

Tass kohvi tõstab ülekaalulistel inimestel enne füüsilist tööd või treeningut ainevahetust, see aitab vabastada kudedest rasvavarusid, mida keha saab füüsilise koormuse korral kasutada energeetiliseks otstarbeks.

Kofeiin on ergutusvahend, mis mõjub stimuleerivalt südamele ja kesknärvisüsteemile ning tõstab vererõhku. Osadel inimestel tekib peale sööki loidus ja uimasus ning vererõhk langeb. Siis on tass kohvi heaks ergutiks, see aitab taastada organismi füsioloogilist tasakaalu. Uurimused näitavad, et astmaatikutel, kes jõid päevas 2-3 tassi kohvi, esines 25% vähem astmahooge kui neil, kes kohvi ei tarvitanud. Teadlaste sõnul lõõgastab kofeiin bronhide silelihaseid ning laiendab hingamisteid.

Millised on kofeiini halvad küljed?

Kofeiin on suurepärane erguti, kuid võib põhjustada ka unetust, närvilisust, kõrget vererõhku ja peavalu.

Arvatakse, et rohkem kui pooltel igapäevaselt kohvi joovatel inimestel on teatud kofeiinisõltuvus. Kofeiini omastamine organismis on kiire: 45 minuti möödudes pärast kohvitassi tühjendamist on 99% kofeiinist imendunud. Mõne tunniga laguneb ligikaudu pool organismi viidud kofeiinist ja tekib isu uue tassi järele.

Urineerides viib kofeiin kaltsiumi organismist välja. Kohvi tarbimine tõstab puusaluu murdude ja vähese luumassi riski naistel, kes manustavad vähe kaltsiumi. Kui jood palju kohvi, siis osta endale apteegist kaltsiumitabletid!

Paljud meie lemmikjoogid (tee, kakao, koolajoogid, kohvi) sisaldavad kofeiini. Arstid ja teadlased ei soovita päevas üle 300mg (2-3 tassi kohvi) kofeiini tarbida. Kofeiini surmav annus on suur, selleks peaks keskmine inimene jooma päevas ära 70-100 tassi kohvi. Utoopiline number? Aga kas teadsid, et Voltaire olevat joonud päevas 72 tassi kohvi, Honore de Balzac jõi "Inimliku komöödia" kirjutamise ajal ära 50 000 tassi kohvi. Neile ei jäänud alla ka Victor Hugo, kes päevas ligi 60 tassi kohvi manustas.

Kui palju kofeiini sisaldavad meie lemmikjoogid/söögid? 90-150mg 30-70mg (Paraguiai tee): 25-150mg 35-45 mg (28g) 20mg (28 g) 6mg 100mg 40mg

Tass kohvi:

Tass teed:

Mate tee

Koolajoogid:

Tume sokolaad:

Piimasokolaad:

Kofeiinitablett:

Espresso:

Millal tuleb kofeiinist kindlasti loobuda?

Kofeiinist peaksid loobuma kõrge vererõhuga inimesed. Kohv võib tõsta vererõhku ja suurendada kõrgvererõhuhaigeil südameatakkide ja infarkti, samuti ajurabanduse riski.

Mõnel inimesel põhjustab mitme kohvitassi joomine päevas kõhulahtisust. Kroonilise kõhulahtisusega inimesed peaksid mõned päevad kohvi vältima ning siis vaatama, kas kohvi on nende probleemide põhjuseks.

Kofeiin on tugev seedekulgla, eriti just mao ärriti. On inimesi, kellel kofeiin kutsub esile kõrvetisi ja valusid seedekulglas. Vastunäidustatud on kohv ja kofeiin seedekulgla haavandtõve korral

Inimestele, kellel on kaasa sündinud kõrge vererõhk, ei soovitata kofeiinirikkaid jooke juua. Rasedad võiksid kofeiini sisaldavate jookide tarbimist vähendada 300mg-le päevas. Mõned uurimused on leidnud, et kofeiin kasvatab viljatust. Sellepärast soovitavad osad arstid last planeerivatel naistel kofeiiniks sootuks loobuda.

www.bossaweb.com

Autor: Kadri Põldma

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700