Mis on aroomiteraapia ja kuidas seda igapäevaelus kasutada?

Aroomiteraapia on tänapäeva maailmas saavutamas üha tähtsamat kohta inimeste igapäevaelus, kuna juba ka väga paljude kaupluste ja ka supermarketite lettidele on tulnud müüki erinevad eeterlikud õlid, samuti viirukid ja aroomiküünlad. Endale meeldiva aroomiga õli, küünla või viiruki leiab kindlasti igaüks ise, kuid järgnevalt natuke aroomiteraapia teoreetilisest küljest.

Mis on eeterlikud õlid?

Eeterlikud õlid on naturaalsed, kontsentreeritud taimeekstraktid, mis on veeauruga destilleeritud või pressitud värsketest taimedest. Näiteks GoodKaarma seepides on samuti hulgaliselt kõrge kvaliteediga (100% puhtaid) eeterlikke õlisid.
Eeterlikud õlid mõjutavad emotsioone ja mõtteid lõhnataju kaudu, vallandades biokeemilise reaktsiooni limbilises süsteemis – see on aju regioon, mis on ühenduses emotsioonide, mälu formatsiooni ja motivatsiooniga. Õlide mõju inimese meeleolule ja mõtetele võib olla vaevumärgatav või tugev, see oleneb paljudest asjaoludest - nagu dieet, inimese tundlikus, tema ümbrus jne. Lõhn on ju meie kõige otsesem ja võimsam taju, ta on mitmete inimese kõige põhilisemate reaktsioonide ja funktsioonide alustalaks.

Eeterlike õlide laiaulatuslikud vaimsed, emotsionaalsed ja füüsilised rakendused vormivadki aroomiteraapia teaduse.

Aroomiteraapia on kunst, esteetiline ravikunst, mis kasutab aromaatsete taimede ja puude erinevatest osadest ekstraheeritud lenduvaid eeterlike õlisid keha tervise ja vaimu selguse eest hoolitsemisel. Aroomiteraapiat võib kunsti mõttes kirjeldada kui loovat. Seda sellepärast, et aroomiteraapiaga ravija osavus sõltub tema võimest välja võluda imetlusväärseid aroome, segades taimeõlisid ja lõhnaekstrakte.

Aroomiteraapia ajaloost

Aroomiteraapia tegelik päritolu on haihtunud aegade hämarusse. Ajaloo alguseset on inimesi aromaatsete taimede võimuga lummatud ja müstifitseeritud. Kuigi sõna aroomiteraapia mõtles välja 1920. aastatel René Gattefossé, tuleb pöörata ajalooratast aroomiteraapiat uurides maailma loomise aegadesse tagasi. Meie esivanemad olid varustatud kõrgelt arenenud haistmise ja intuitsiooniga, nad suutsid eraldada mürgised taimed ravimtaimedest. Avastades söödavaid taimi ja ka ravimtaimi, tegid meie eelkäijad kindlaks midagi veel huvitavamat: teatud aromaatsed taimed, kui neid tules põletada, põhjustavad teadvuse oleku muutusi. Tehti kindlaks, et mõned aroomid muutsid inimese unisemaks, teised tõstsid jällegi meeleolu.

Kõige väärtuslikumad põhjustasid müstilisi või psüühilisi kogemusi. Need olid väga hinnatud ja neid põletasid preestrid ja preestrinnad ainult maagiliste usutalituste ajal, jumalate meeleheaks või ravieesmärkidel. Sellest ajast, kui ravimine ja religioon olid tihedalt seotud, sai haigete inimeste suitsutamine (kurjade vaimude väljaajamine) kõige varasemaks ravimeetodiks.

Kuidas aroomiteraapia toimib?

Aroomiteraapia mõjutab vähemalt kaht tasandit samaaegselt: füüsilist ja emotsionaalset, sinna võime me ise lisada veel ühe tasandi - hingelise. Aroomiteraapial on mitu erinevat toimeviisi:

1. Naha kaudu imendumine.

Nahk on võimeline imama eeterlike õlisid, difundeerides neid peente kapillaarveresoonte (asuvad naha all) kaudu üldisesse vereringesse. Kui nahk on terve kulub vaid mõni minut molekuli imendumiseks. Kui nahk on haiglaselt vererohke või on seal palju nahaalust rasva, kulub selleks palju rohkem aega.

2. Kopsu kaudu imendumine.

Aroomid stressi vastu

Aroomid mõjuvad meile vahetult haistmismeele kaudu, seetõttu on nende mõju sügav ning sageli teadvustamata. Lõhnaasjatundjad väidavad isegi, et parfüümist võib kujuneda universaalne keel - selline, mis omab positiivset mõju psüühikale. Inimese võime lõhnu eristada on piiratud, kuid lõhnamälu on see-eest haruldaselt hea.

On täheldatud, et tööruumide meeldiv aroom tõstab töötajate enesekindlust ja võimekusetunnet ning soodustab eesmärkide saavutamist. Meeldivast aroomist on abi ka läbirääkimistel - parandab meeleolu ja vastuolude puhul on kergem kompromisse leida. Stressi, väsimuse, ängistuse puhul on eeterlike õlide abil võimalik oma enesetunnet parandada mitmel moel:

1. Aroomide sissehingamine.Selleks kasuta aroomilampi või tilguta paar tilka õli kuuma vette, tulisele radiaatorile, elektripirnile või taskurätikule (ja nuusuta aeg-ajalt).

2. Aroomivann annab mitmekülgse efekti - eeterlikud õlid mõjuvad nii naha kui sissehingamise kaudu, vann on hea vahend lõõgastumisel ja stressi vähendamisel. 3-6 tilka eeterlikku õli lahustatakse lusikatäies mees, kohvikoores või piimas (et hõlbustada veega segunemist) ja valatakse vannivette. Aroomivanni kestus ei tohiks ületada 20 minutit.

Kasutatud allikad:

Lääne-Virumaa Kutsekõrgkooli sotsiaaltöö osakonna tudengi Marju Martjani referaat aroomiteraapiast

www.goodkaarma.ee

Osale arutelus

  • Aive Antsov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad