4. aprill 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marianna Pappelile pakub tema amet kindlustunnet ja mängulisust

Marianna Pappel töötab pearaamatupidajana AS-is Tulika Grupp, mille raamatupidamise osakond haldab kõikide aktsiaseltsi tütarettevõtete, sealhugas ka AS Tulika Takso raamatupidamist. Tulika Grupi raamatupidamisosakonnas on kokku viis inimest ning Marianna on siis selles meeskonnas omamoodi vastutusrikkaimal ametikohal.

Ma usun, etvastutustunne peaks kaasnema igasuguse töö võitegevusega, mida inimene teadvustades teeb,” annab Marianna vastuseküsimusele, kas ta tunneb oma töörolli ees suurtvastutustunnet. ”Arvan, et vastutus antud ametikohal ei ole ei suurega ka mitte väike. Nii nagu armastuski. Peaasi, et ma vastutanennekõike oma töö ja tegemiste eest!”

Kuidas teistraamatupidaja sai?

Lõpetasin1979. aastal kooli, mis kandis siis nime Tallinna PolütehnilineInstituut, eriala oli masinaehituse ökonoomika. Suunamise võtsinTallinna Autoremonditehasesse. Seal pidin saama plaaniosakondainseneriks, kuid nagu siis tol ajal vahel kombeks oli – mõnikoht täitus suve jooksul kas sugulase või tuttavaga –nii ka minu koha puhul, et kui ma augustis sinna jõudsin, siisseda kohta enam ei olnudki. Siis pakuti mulle kui värskelt koolilõpetanule pearaamatupidaja asetäitja ametikohta.Pearaamatupidaja oli seal asutuses julge ja mina oma nooruse tõttuveel julgem ning võtsingi selle koha vastu. See tööperioodoli väga suure praktilise tähtsusega minu jaoks. Tehas olitolle aja kohta keskmise suurusega ettevõte jaraamatupidamises üheksa inimest. Sain oma alluvusse kohe kaksraamatupidajat, kes olid ka noored naised ja nii me tegelesimegi kogutehase hankijatega (tarnijatega), lao- ja materjalide arvestusega.”

Kus koolidesolete oma eriala õppinud ja millistes ametiasutustesraamatupidajana veel töötanud?

Masinaehituseökonoomika eriala programmi raames oli meil kaks semestritraamatupidamist - nii, et algus tuli kõrgkoolist. Hiljem1990-1991. aastal Versiooni kursused, osalesin ka MajandusarvestuseKeskuse koolitustel ja teabepäevadel jne. Praegu korraldataksekoolitusi palju ning peab valima- põhiliselt valin teemade jaoma vajaduse järgi. Raamatupidajana olen töötanud agajärgmistes asutustes: Tallinna Autoremondi Tehases kolm aastat;Estonian Business Schoolis 1990-1991. aastatel pearaamatupidajaasetäitjana. EKE Ärikeskuses töötasin esimese jateise töökoha vahepeal, kuid mitte raamatupidajana, vaidökonoomika erialadel, eriti pikalt ökonomistina. Kui pealeEBS sinna tagasi läksin, oli meil väga tugev ökonoomikaosakond. Ja kuna ma EBS-is sain maigu suhu, kuidas raamatupidaminearvutis välja näeb, kui palju mõttetuid kokkulöömisija vigu saab vältida - siis hakkasime seda Ärikeskusesrakendama. Need olid väga huvitavad ja töörohkedaastad - 1992-1994. Kuid 1994-1995 olin juba raamatupidamiseteenuseid pakkuvas firmas Eventus EA ning 1995. aasta sügisestkutsus minu otsene ülemus Ärikeskusest Anne Rebane mindTulika Taksosse, kuhu tema oli pool aastat varem kutsutudfinantsjuhiks, pearaamatupidajaks.”

Mis teid Tulikas siisees ootas?

Tulikas oli vajateha uuesti sellist tööd, et raamatupidaminežurnaalorderitelt raamatupidamisprogrammi sisse seada. Jällealgas periood, kus tuli vanad orderid numbrite haaval lahti harutadaja uus süsteem luua. Põhiliselt tol ajal paika pandudskeemide järgi töötame tänagi. Kuigi palju onmuutunud - tütarfirmasid on juurde tulnud, mõned onjõudnud hääbudagi. Kogu aeg on vaja areneda jaliikuda. Aga mul on hea meel, et põhi sai pandud selline, eton võimalusi edasi areneda.”

Mida teie tööteile pakub - missugused momendid teile selles enam rõõmuvalmistavad?

Minu tööon erinevatel ettappidel ka erinevalt pakkunud. Alguses kindlastienese kehtestamist –ma suudan ja tean mida teen, ja kui veel eitea, siis õpin. Üleminekuperioodil aga hästi paljutööd ja avastamisrõõmu, ning ka muresid - missalata. Mu töö on mulle võimaldanud kokku kasvamiseinimestega, kellega ka praegu koos moodustame ühise osakonna.Organiseerimiskogemusi. Julgust. Usku inimestesse ja numbritesse.Praegu võiks öelda, et töö pakub mullekindlustunnet, teatud mängulisustki.”

Kes on teile teie töösparim nõuandja?

Alati saanpöörduda tõsistestööalastes küsimustes audiitori poole. Tugevakstoeks on tegevjuhina töötav, pikaajaline kolleeg AnneRebane. Jooksvalt arutame tööalaseid probleeme osakonnas,sest kõik neli raamatupidajat on nii-öeldatütarettevõtete pearaamatupidajad, kes teavad ja teevadoma firmade raamatupidamist otsast lõpuni – minu osa onemaettevõtte Tulika Grupp ja kontseni tulemuste väljatoomine.Kuid mu hingeline tugi tuleb kodust.”

Kuidas tepuhkate?

Ma puhkan teistetegevuste kaudu - kõige pikemaajaline on olnud laulminesegakooris "Sõprus" (1979. aastast) - siis arvasin,et ainult töö ja kodu on vähe enda arenguks. Laulmineon ja jääb alati lõõgastuseks ja toeks. Kasealne inimeste kooslus on tore. Lisandunud aga on mu ellu kajooga, india tans ja veel rida harrastusi, sest maailm on niihuvitavaks läinud.”

Teil on vägahuvitavad hobid, kas võib küsida, kus te jooga grupiskäite ja kelle juures harrastate idamaised tantse? Mida needhobid teile pakuvad?

2000. aastastkäin Holger Oidjärve jooga grupis, mis algselt käiskoos Teaduste Akadeemias ja nüüd LillekülaGümnaasiumis. India tants on aga selline leid minu jaoks, etseda kogedes olen tabanud end mõttelt, kus ma 20 aastat tagasiolin. Kuigi meil (st. Eestis) tegutses siis juba Amrita tantsuklubi -ju siis ei olnud minu aeg, kuid nüüd on. India tantsuvõlusid õpin Külli Roosi juures KristiineTantsutoas. Mida need hobid pakuvad - oma keha tunnetamist,usaldamist, tasakaalu nii vaimses kui füüsilises mõttes.Rõõmu, et saan tegeleda sellega, mis meeldib ja sedaendale teadvustada - iga päev. Samuti, et pakkuda rõõmuoma lähedastele.“

Nii et tulebvälja, et raamatupidaja ei olegi ainult "klaasistunudsilmadega tööfanaatik", vaid võib olla ka vägaloominguline inimene?

Aga seeraamatupidajate kohta käiv jutt on igivana - ja tööfanaatikudoleme me siis, kui oleme tööl.“

Mis arvate – kui kauaraamatupidaja tööga jätkata soovite võijaksate?

Selleleküsimusele ei oskagi vastata - ilmselt pean pensionini vastu agasinnani on ka veel 12 aastat."

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700