Tuge saab loota vaid professionaalilt

Miks kehtestati 1. jaanuaril äriseadustikus jõustunud muudatustega
aktsiaseltside juhatustele täiendav kohustus - tagada abinõude rakendamine,
eelkõige sisekontrolli korraldamine, et avastada võimalikult varakult
aktsiaseltsi tegutsemist ohustavad asjaolud?

Üks oluline põhjus oli kindlasti see, et Eestis, nagu mujalgi maailmas, on esinenud piisavalt olukordi, kus omanikud ja nõukogu ei ole õigeaegselt teada saanud ettevõtte äritegevuse seisukohalt olulistest, samas juhatuse poolt maandamata jäänud riskidest. Nimetatud riske ei aidanud avastada ka siseaudiitorid (kui selline funktsioon üldse loodud oli).

Valdkondades, milles toimuv on avalikkuse teravdatud tähelepanu all, näiteks avalik sektor, pangandus, börsiettevõtted, nõuti sisekontrolli süsteemi ja selle ühe elemendina ka siseauditi funktsiooni olemasolu juba varem. Ja olemas need siseaudiitorid ongi. Millest aga sõltub, kas nad suudavad piisavalt toetada omanikke, nõukogu ja juhatust?

Väidan, et määrav on professionaalsus. Millega aga seda professionaalsust mõõta?

Üks mõõdik on kindlasti see, kas tegutseva siseaudiitori teadmisi ja oskusi on tunnustatud erialase rahvusvahelise litsentsiga (Certified Internal Auditor). Julgen arvata, et ettevõtetes, kus töötab vähemalt üks nimetatud litsentsi omav siseaudiitor (või on see välisel teenusepakkujal), suudetakse oluliselt tulemuslikumalt riske omanikele teadvustada, neid maandada või koguni ennetada.

Olen oma töö tõttu kokku puutunud paljude siseaudiitoritega ja kohanud kahjuks liigagi tihti puudulikke teadmisi auditeerimise põhitõdedest ja vähest arusaamist ettevõtte tegevusest, riskidest ja kontrollidest.

Litsentsi omanikud on pidanud tõestama oma teadmisi mitte ainult riskide juhtimisest ja auditeerimisest, vaid ka näiteks sellistest valdkondadest nagu infotehnoloogia, organisatsioonide juhtimine ja käitumine, statistilised meetodid ja juhtimisarvestus. Küllap nad neid teadmisi ka oma igapäevatöös rakendada oskavad. Ja seda tunnetavad juhid, kelle jaoks nad töötavad, kuna professionaalse siseaudiitori aruandes tehtud soovitusi on tavaliselt kerge aktsepteerida.

Tema koostöö töötajate, juhatuse ja nõukoguga on konstruktiivne, professionaalsusega kaasnevad üldjuhul ka head, seejuures sõltumatust mitte kahjustavad suhted. Seda ju ongi vaja, et saavutada sisekontrollisüsteemi niisugune toimimine, mis tagaks ettevõtte tegutsemist ohustavate riskide õigeaegse avastamise.

Viie aastaga on meil Eestis Certified Internal Auditor\'i litsentsi omandanud juba 21 inimest. Erialaliit ESAÜ ja tema litsentsikomisjon tegutsevad selle nimel, et selliseid inimesi aina rohkem oleks. Mais toimuvad siseaudiitorite rahvusvahelised eksamid ja järgmised eksamid on veel sel sügisel.

Osale arutelus

  • Merike Rabi

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

31. august 2018

Uudised

Tööriistad