22. märts 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toetusvõimalused projektiideede realiseerimiseks

Toetust antakse rahastajate poolt valdkondadele, mis on tunnustatud prioriteetseks.

Toetusrahade abil on renoveeritud hotelle, püstitatud sotsiaalobjekte, välja töötatud uusi tehnoloogiaid ja rajatud infrastruktuuri. Teisalt loodud kutseõppe võimalusi, koolitatud töötuid ja asutatud loodusparke ning külastuskeskusi. Nimekiri on pikk ja mitmekesine.

Toetuste all mõistame tagastamatut abi projektiidee läbiviimiseks. Summad, mida eraldatakse, algavad paarikümnest tuhandest ja lõpevad miljonite kroonidega. Reeglina on nõutav ka omapanus (oma- või kaasfinantseerimine), mille suuruse ja vormi fond oma reeglites määrab.

Eestis saavad toetuse taotlejaks olla nii äri-, avalik kui mittetulundussektor. Taotlejal tuleb välja selgitada, milline fond antud idee jaoks raha eraldab. Osad rahastajad jagavad toetusi jooksvalt, teised kuulutavad paar korda aastas välja konkursid. Aktuaalseid projektikonkursse on võimalik jälgida www.projektid.ee/uudised.

Toetuse taotlemise protsess:

Kui taotlejal on idee, tuleb kõigepealt endale selgeks teha:

Seejärel tuleb pöörduda võimaliku rahastaja poole, kes antud valdkonda toetab. Fondi esindajale tuleb selgitada

Selles etapis võib ka konsultatsioonifirma appi võtta, kes aitab leida sobilikke fonde ning suhelda nendega tingimustele vastamise osas (sobivad kuluartiklid jms).

Kui selgub, et võimalik rahastaja projektiideele on leitud ja taotleja, idee, kulutused, ajalised piirid, taotletava toetuse summa, omapanuse määr jne sobivad,

Ka siin saab suureks abiks olla konsultatsioonifirma, kes taotleva organisatsiooni jutu põhjal projekti koostab. Enamike toetustaotluste kirjutamisel saab hakkama eesti keelega (näit. struktuurifondid), kuid on ka kogu dokumentatsiooni inglise keeles nõudvaid rahaallikaid (näit. Norra ja Euroopa Majanduspiirkonna finantsmehhanism).

Projektitaotlused tuleb täita korrektselt ning olla kursis kõikvõimalike tingimustega, mida rahastaja on seadnud. Olgu siinkohal toodud näiteks mõned taotlusdokumentatsiooni võimalikud osad: taotlusvorm, äriplaan, teostatavus- ja tasuvusanalüüs jne. Nende koostamist suunavad mitmekümne lehelised juhendid.

Rahastajad valivad projektid välja enamjaolt kahes etapis. Esiteks vaadatakse tehnilist korrektsust (nõuetele vastavus, dokumentide, lubade, kooskõlastuste, allkirjade jms olemasolu). Teiseks vaatab hindamiskomisjon oma spetsiifiliste kriteeriumite alusel kuivõrd mingi projekt fondi/alaprogrammi eesmärkide realiseerimisele kaasa aitab.

Kui rahastajad on oma otsused langetanud, teavitatakse kõiki taotlejaid nende projekti saatusest. Väljavalitud projektide taotlejatega sõlmitakse lepingud ning taotlejad võivad alustada projektide elluviimisega. Osade rahastajate puhul võib kulutusi oma riskil tegema hakata ka juba projektitaotluse esitamise hetkest.

Edukat projektide kirjutamist ja ideede realiseerimist!

Markus Alfred Kõiv

Projektiekspert OÜtel. 626 3236www.projektid.ee

Autor on Projektiekspert OÜ juhataja ning Tallinna Ülikooli projektijuhtimise lisaeriala aine Projektide rahastamine lektor. Projekte on ise koostanud alates 1997. aastast.

Projektiekspert OÜ on 2002.a. asutatud Eesti kapitalil põhinev firma, kelle põhiteenus on projektide koostamine toetuste taotlemiseks fondidelt. Lisaväärtusena pakume abi sildfinantseerimise leidmisel (näiteks nõutava omapanuse katmiseks).

Raamatupidaja.ee koostööpartnerina pakume Klubi liikmetele 10% soodustust projektitaotluste koostamisel.

Kas minu projektiidee saaks eurotoetust? Testi www.projektid.ee/idee .

Autor: Markus Alfred Kõiv

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700