Aktsia/osakapitali suurendamine ja vähendamine

Eesti väärtpaberite keskregistrisse kantud aktsiaseltsidel ja osaühingutel
ning Eesti Väärtpaberikeskusel (EVK) registri pidajana on ühine eesmärk – tagada
korrektne arvepidamine ettevõtte väärtpaberite ja nendega seonduvate tehingute
üle.

Selleks on tähtis, et äriühingu esindaja ei unustaks oma seadusejärgset kohustust teavitada EVK-d kõigist korporatiivsetest sündmustest. Järgnevalt pakume väikese juhise, mille saab abiks võtta kapitali muutuste läbiviimisel. Kirjeldame toiminguid aktsiaseltside näitel, kuid samad reeglid kehtivad ka osaühingutele.

Aktsiakapitali suurendamisega/vähendamisega seotud toimingute õige järjekord:

Aktsionäride üldkoosolek võtab vastu otsuse aktsiakapitali suurendamiseks/vähendamiseks.Ettevõtte esindaja esitab EVK-le dokumendid aktsiakapitali muudatuse registreerimiseks.EVK registreerib täiendavad aktsiad ajutise ISIN koodiga ehk ajutise väärtpaberite registrikoodiga, aktsiakapitali vähendamise korral annab tühistamisele kuuluvatele aktsiatele tühistamismärked. EVK teavitab menetluse läbiviimisest ettevõtet. Ettevõte esitab vajalikud dokumendid äriregistrile.Äriregister teeb kandeotsuse.Ettevõtte teavitab EVK-d äriregistri kandest.Aktsiakapitali suurendamisel kannab EVK ajutise koodiga aktsiad kokku varem registrisse kantud aktsiatega, aktsiakapitali vähendamisel kustutab EVK registrist tühistamismärkega aktsiad.

Aktsiakapitali võib suurendada:

Täiendavate sissemaksetega - aktsiakapitali suurendatakse rahaliste või mitterahaliste sissemaksetega ehk toimub aktsiaemissioon.Ilma täiendavate sissemakseteta - aktsiakapitali suurendatakse omakapitali arvelt ehk toimub fondiemissioon. Aktsiate märkimist ei toimu ja uusi aktsiaid omandavad ainult olemasolevad aktsionärid proportsionaalselt olemasolevatele aktsiatele.

Aktsiakapitali suurendamisel tuleb EVK-le esitada järgmised dokumendid:

Uute aktsiate registreerimise taotlusAktsiakapitali suurendamise otsus (juhatuse liikme poolt allkirjastatud koopia või väljavõte üldkoosoleku protokollist)Uusi aktsiaid märkinud (omandanud) isikute nimekiri (iga isiku kohta peab olema näidatud nimi, isiku-/ registrikood, märgitud aktsiate arv, väärtpaberikonto number). Aktsionäride nimekirja ei tule esitada juhul kui aktsiakapitali suurendamine toimub fondiemissiooni teel.Uus põhikiri (kui aktsiakapitali suurendamisega kaasnes põhikirja muutmine).

Aktsiakapitali võib vähendada:

Proportsionaalselt - aktsiakapitali vähendatakse kindlaksmääratud protsendi võrra võrdeliselt iga aktsionäri omanduses oleva aktsiate arvuga. Nimetatud viisil viiakse läbi enamik aktsiakapitali vähendamisi.Suunatult - aktsiakapitali vähendatakse omaaktsiate ehk tresooraktsiate tühistamise teel või tühistatakse aktsionäri nõusolekul ainult temale kuuluvad aktsiad.

Aktsiakapitali vähendamisel tuleb EVK-le esitada järgmised dokumendid:

Aktsiate tühistamise taotlusAktsiakapitali vähendamise otsus (juhatuse liikme poolt allkirjastatud koopia või väljavõte üldkoosoleku protokollist)Uus põhikiri (kui aktsiakapitali vähendamisega kaasnes põhikirja muutus)

Emitendi erijuhis kui tühistamine toimub suunatult.

Kapitali suurendamise ning vähendamisega seotud toimingutest saab lähemalt lugeda
koduleheküljelt.

Osale arutelus

  • Triinu Savik

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad