Kutsehaiged püsivad tööl tervisehädadest hoolimata

Eestis on kutsehaiguste diagnoosimine kuue aastaga neli korda vähenenud. Kui 1999. aastal registreeriti Eestis 359 haigusjuhtu, siis eelmisel aastal
vaid 97.

Liisi töötas 14 aastat keemiaettevõttes tehnoloogiainsenerina. Mõnikord pidi ta katsete tõttu avatud kemikaale täis aparaatide juures töötama mitu ööpäeva. Kutsehaiguse diagnoosiga õnnestus tal saada tööd tehase kontorisse. Mürgitusest tingitud nõrkus sundis teda vahel laua taga tukastama, liigesed tegid pidevat valu. Mõned aastad enne pensioniiga ettevõte likvideeriti ja Liisi jäi pensioni eel töötuks. Ajapikku on tema enesetunne paranenud, kuid keemiakauplusesse sisse astudes hakkab tal siiani halb.

Eesti kutsehaigete liidu tegevjuhi Aino Muru sõnul kaotavad paljud kutsehaiged töö, sest tööandjal pole osaliselt töövõime kaotanud inimesele seaduse järgi nõutavat kergemat tööd sageli pakkuda. Nii leitakse võimalus töötaja ametikohale mittevastava tervise tõttu vallandada.

“Ka haigena ei taha keegi aktiivsest elust loobuda,” ütles kutsehaiguste- ja töötervishoiukeskuse juhataja Viive Pille. “Eestis puuduvad kutshaigetele sobivamat tööd võimaldavad ümberõppevõimalused,” toob Pille veel põhjuseid, miks tervisehädade käes vaevlevad inimesed viimase võimaluseni tööl käivad ja ei lase kutsehaigust diagnoosida. “Kui nad lõpuks abi otsivad, on haigus juba kaugemale arenenud ja ravi tulemused halvemad.”
Pille sõnul on kutsehaigustega seotud seadusandlus puudulik, kuna ei määra kutsehaige edasist käekäiku pärast diagnoosi saamist ning tekitab probleeme nii tööandjale kui ka töötajale. Suurim probleem on Viive Pille sõnul inimestega, kelle töövõime kadu on töötervishoiu arsti hinnangul alla 40 protsendi. Nemad ei saa haigekassakindlustust, neil pole õigust taotleda töövõimetuspensioni ega tööandjalt töövõimetushüvitist. Pille sõnul pöördus kutsehaiguste kliinikusse just inimene, kelle töövõimekaoks oli töötervishoiu arst määranud 30 protsenti. Tööandja pankroti tõttu töötuks jäänud inimene pidi kõigi terviseuuringute eest ise tasuma.

Puuduv kindlustus

Kui inimese töövõime kadu on üle 40 protsendi või kui kutsehaige tööandja on tegevuse lõpetanud, maksab keskmisest palgast tuleneva töövõimetushüvitise riik. Väiksema töövõimekao korral peab maksma
tööandja.

Eesti on üks väheseid riike Euroopas, kus puudub kutsehaiguskindlustus. “Meil on nõukogude-aegne kutsehaiguste süüdlaste otsimine – tööandja peab kindlasti süüdi olema, kuid mõnedel kutsehaigustel (nt allergial), ei ole kellegi süüd,” peab Pille kindlustuse väljatöötamist vajalikuks.

Sotsiaalministeeriumis valmistatakse ette tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse eelnõu. Mujal Euroopas sõltub kohustusliku kindlustusmaksu protsent ettevõtte tüübist: tööstusettevõtted, kus kutsehaigusesse haigestumise risk on suurem, maksvad rohkem ettevõtetest, kus on ainult kontoritöötajad.

Pooled kutsehaigustest tingutud ülekoormusest

Osale arutelus

  • Anu Mägi

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

EUROAPTEEK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

04. juuli 2018

VOLVO ESTONIA OÜ otsib RAAMATUPIDAJAT

M-Partner HR OÜ

29. juuni 2018

Uudised

Tööriistad