E-maksuametis saab nüüd esitada tuludeklaratsiooni

Alates 15. veebruarist saab residendist füüsiline isik e-maksuameti vahendusel deklareerida oma 2005. aasta tulusid. Siiski on maksuametnikud soovitanud mitte kiirustada tulude deklareerimisega e-maksuametis, sest esialgu võib olla süsteemide töös puudusi või lihtsalt ei pea arvutivõrgud tekkinud koormusele vastu.Oluline on tähele panna, et alates 2005. aastast võib eluasemelaenu intresse, koolituskulusid ning kingitusi ja annetusi tulust maha arvata vaid 50 000 krooni ulatuses (kuid mitte üle 50% tulust), varasemalt oli piirmääraks 100 000 krooni. Samas on abikaasade ühises deklaratsioonis endiselt võimalik kokku maha arvata neid kulusid kuni 100 000 kr ulatuses (kuid mitte üle 50% tulust). Samuti võib alates 2005. aastast oma maksustatavast tulust maha arvata üksnes endale eluasemeks soetatud elamu või korteri laenu ja liisingu intressid (va varem võetud laenud), varasemalt oli lubatud maha arvata ka oma abikaasale, vanematele või lastele soetatud eluaseme laenu ja liisingu intressid.Maksuhaldur on meedia vahendusel teavitanud, et 2005. aasta deklaratsioonide juures pööratakse erilist tähelepanu eluasemelaenudele ja kinnisvaratehingutele. Siinkohal oleks sobilik meelde tuletada, et kinnisasjade müügi maksuvabastuse juures on oluline nii nende soetamise kui ka kasutamise viis. Tulumaksuvabalt võib müüja kinnisasja, mida maksumaksja kuni võõrandamiseni kasutas oma alalise või peamise elukohana. Tulumaksuseaduses ei ole sätestatud, kui kaua peab maksumaksja kinnisasja oma elukohana kasutama, et oleks võimalik rakendada maksuvabastust, oluline on üksnes see, et kinnisasja kasutati oma alalise või peamise elukohana võõrandamiseni. Kui müüakse alaline või peamine elukoht või muu vara, mille müük on maksuvaba, siis seda ei tule tuludeklaratsioonis deklareerida. Maksu- ja Tolliamet on oma veebilehele avaldanud juhendi alalise või peamise elukoha määratlemise kohta, mis võib pakkuda huvi neile, kel ebaselge, kuidas tuleks tõendada elukohana kasutamist. Samuti võib maksuvabalt müüa kinnisasja, mis on omandatud õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise teel ning eluruumi, mis on soetatud ostueesõigusega erastamise käigus kui kinnistu suurus ei ületa 2 hektarit. Lisaks on maksuvabastused sätestatud ka vähemalt 2 aastat omatud suvila või aiamaja müügile, mille kinnistu suurus ei ületa 0,25 ha.

Osale arutelus

  • Madis Uusorg

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Profit - lihtne ja funktsionaalne majandustarkvara

Profit on lihtne, aga funktsionaalne äritarkvara, mis sõltuvalt valitud moodulitest sobib nii väike- kui suurettevõtetele. Tarkvara katab tüüpilise ettevõtte igapäevased vajadused tänu erinevatele moodulitele, mis on omavahel täielikult integreeritud.

Kiire ja lihtne aruandlus ja palgaarvestus

Raamatupidamistarkvaraga AccountStudio muudad aruannete koostamise ja palkade arvestamise kordades lihtsamaks ja kiiremaks.

Valdkonna tööpakkumised

Deloitte otsib RAAMATUPIDAJAT

Deloitte Audit Eesti AS

25. veebruar 2018

Tamro Eesti otsib RAAMATUPIDAJAT

Tamro Baltics OÜ

05. märts 2018

Harju KEK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

M-Partner HR OÜ

23. veebruar 2018

Uudised

Tööriistad