12. veebruar 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksu- ja Tolliamet: maksusoodustust tohib deklareerida sihtotstarbeliselt kulutatud eluasemelaenu intressidelt

Maksu- ja Tolliamet palub tähele panna, et alates 2005. aastast võetud eluasemelaenu korral saab laenuintressilt tulumaksu tagasi, kui eluase soetatakse maksumaksjale endale. Enne 2005 aasta 1. jaanuari sõlmitud laenu- või liisinglepingu korral saab intressi soodustust kasutada ka siis, kui eluase soetatakse abikaasale, vanematele või lastele.

Juhul, kui eluasemelaenu ei kasutatud täies ulatuses eluaseme ostmiseks või muudel soodustuse kohaldamiseks ettenähtud eesmärkidel, siis tuleb tuludeklaratsiooni eluasemelaenu intressi tabelis 9.3 eraldi ära näidata laenu sihtotstarbelise kasutamise protsent ja intressi summa vastavalt laenu sihtotstarbelisele kasutamisele. Näiteks, kui eluase maksis 800 000 krooni ja laenu võeti 1000000 krooni, siis saab makstud intresse deklareerida ainult 80 % ulatuses. Mittesihipäraselt kasutatud laenu osalt tulumaksu tagasi küsida ei tohi.

E-maksuametis saab tuludeklaratsiooni esitada alates 15. veebruarist.

Maksu- ja Tolliamet kontrollib 2005. aastal eluasemelaenu võtnud isikute tuludeklaratsioone, eesmärgiga tagada tasutud laenuintresside õigesti deklareerimine kohe esimesel laenu deklareerimise aastal. Sellega seoses 2005. aastal eluasemelaenu võtnud isikud viie tööpäevaga enammakstud tulumaksu tagasi ei saa, palume klientidel pärast tuludeklaratsiooni esitamist jälgida informatsiooni e-maksuametis tulude deklareerimise infoleheküljel.Samuti on oluline tähele panna, kuidas toimub eluasemelaenu intresside deklareerimine ja enammakstud tulumaksu tagastamine kaaslaenajate puhul, kes ei ole abielus:

Kui kaks isikut, kes ei ole abielus, soetavad kaaslaenuga eluaseme, üks isik on laenuvõtja, teine kaaslaenaja, mõlemad on 50% eluaseme omanikud, laenu tagasimaksmine toimub ühe isiku pangakontolt, siis intresside deklareerimise ja mahaarvamise õigus on mõlemal isikul 50% ulatuses. Üks isik ei saa tasutud intresse täies ulatuses deklareerida, kuna ta ei ole 100% eluaseme omanik.

Juhul kui kaks isikut, kes ei ole abielus, soetavad laenuga eluaseme, laenuvõtja on üks isikutest, mõlemad on 50% eluaseme omanikud, siis on mahaarvamise õigus ainult sellel isikul, kes on laenuvõtja ning maha saab ta arvata vaid 50% tasutud intressidest. Teine 50% intressidest jääb deklareerimata, kuna see pool eluasemest ei ole laenuvõtja omandis. Teine isik aga ei ole laenuvõtja, mis on soodustuse kasutamise tingimuseks.

Kui kaks isikut, kes ei ole abielus, soetavad laenuga eluaseme, eluaseme omanikuks on üks isik, kuid laenuvõtja on teine isik, siis mahaarvamise õigust ei ole kummalgi. Üks isik on küll eluaseme omanik, kuid temal ei ole sellega seotud laenu, teisel isikul aga on laen, kuid puudub eluase, mille soetamiseks võetud laenu intresse tulust maha arvata.Kui laenuga eluaseme soetajad on abielus ja soetatud eluase on ühisvara, siis saab intressid täies ulatuses maha arvata see abikaasadest, kelle nimel on laen. Tasutud intressid võib deklareerida ka ühisel tuludeklaratsioonil.

Maksumaksja tulust saab eluasemelaenu intressi, koolituskulu sh õppelaenu intressi ning kingitusi, annetusi ja ametiühingumakseid kokku maha arvata kuni 50 000 krooni, kuid mitte rohkem kui 50% tulust. Eelmisel, 2004 aastal. oli piirsummaks 100 000 krooni.

Tulude deklareerimist puudutavat info ja abi saab infotelefonile 1811 helistades, samuti maksuhalduri koduleheküljelt www.emta.ee ning Maksu- ja Tolliameti piirkondlikest teenindusbüroodest.

Autor: Liis Plakk

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700