Autor: Lauri Matsulevitš, Eesti Panga ökonomist • 19. jaanuar 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välismaistelt dividendidelt ülemakstud tulumaksu saab tagasi

Kui Eesti investor on saanud välismaalt dividende ning välisriik on nendelt tulumaksu kinni pidanud, siis on tark uurida, mis võimalused on selle tulumaksu tagasisaamiseks.

Eestil on mitmete välisriikidega sõlmitud maksulepingud, mis näevad Eesti residendile sageli ette välisriigi seadustest soodsamat tulumaksumäära. Näiteks Soome börsifirmalt dividende saav väikeaktsionär peab kokkuleppe järgi tulumaksu maksma 15%.

Tulumaksu on võimalik ka kohe õigesti maksta

SEB Ühispanga Securities Servicesi osakonna juhataja Kristi Sisa ütles, et nende ülesanne on esitada alam-depositooriumile kõik vajalikud dokumendid enne, kui ettevõte dividendide väljamakse teeb, siis rakendatakse kohe õige maksumäär. Kui aga välisriik ei ole investori päritolu arvestanud ning maksustab tema dividende kohaliku maksumäära alusel, siis on võimalik enamkinnipeetud tulumaks välisriigilt tagasi taotleda.

Tulumaksu tagastamiseks tuleb pöörduda selle välisriigi maksuhalduri poole, kus tulumaks kinni on peetud. Tulumaksu tagasitaotlemise teenust pakuvad ka pangad ise. Selleks tuleb kliendil esitada pangale avaldus, vajadusel ka maksuametist võetud residentsustõend. Pank täidab seejärel vajalikud dokumendid, mis esitatakse vastava riigi alam-depositooriumile.

Alati ei ole maksude tagasiküsimine vaeva väärt. "Kliendil tasub enammakstud tulumaksu summat tagasi küsida siis, kui sellega kaasnevad teenustasud ei ületa tagasiküsitavat summat," märkis Sisa. Ühispanga hinnakirja järgi kujunevad maksude tagasitaotlemise teenustasud vastavalt kokkuleppele kliendiga, Hansapangas on menetlustasu 300Gkrooni.

Maksuamet nõuab välismaal tasutud tulumaksu tõendamist

Eesti börsifirmade aktsionärid ei pea pärast dividendide saamist maksude pärast muretsema - börsifirma on tulumaksu juba kinni pidanud.

Teine lugu on välismaa ettevõtetelt saadud dividendidega. Harilikult peavad välisriigid ise dividendidelt tulumaksu kinni, kuid sel juhul on investoril vaja seda ka Eesti maksuametile tõestada. Tulumaksuseaduse järgi ei maksustata Eestis dividende tulumaksuga, kui selle maksmise aluseks olevalt kasumiosalt on tulumaks makstud või kui dividendilt on tulumaks välisriigis kinni peetud.

Kui maksuamet ei tea, et tulumaks on juba teises riigis makstud, siis tahab ta investori kontole laekunud dividendidelt ka oma osa.

"Maksuhalduri rakendatav põhimõte on sama - isik saab lugeda dividende maksuvabaks siis, kui tal on kirjalik kinnitus maksude tasumisest välismaal," ütles MTA maksude osakonna juhataja Dmitri Jegorov.

Maksuameti jaoks on aktsepteeritav ka internetipangast välja trükitud dividendide väljamakse kinnitus.

Igal juhul tasub välismaal saadud tulu deklareerida

Deklareerimata pole välismaal saadud tulu mõtet jätta, sest maksuametil on üsna hõlbus piiritagusest kasumist teada saada.

"Teadasaamine on tehtud lihtsamaks infovahetuse kaudu," selgitas Dmitri Jegorov. "See tähendab, et lepinguosalised riigid vahetavad omavahel infot nii automaatselt (st regulaarselt ja ilma Eesti pöördumiseta) kui ka üksikpäringute tulemusena."

Seda viimast juhul kui näiteks mõni asjaolu tuleb välja välisriigis toimuva kontrolli käigus.

Pangad pakuvad maksuraporti koostamise teenust

Aktiivsel kauplejal, kes on teinud aastas näiteks sada ostu-müügi tehingut, võib olla üsna ebamugav neid hiljem ükshaaval tuludeklaratsiooni sisestada.

Osa panku on teinud väärtpaberitulude ja -kulude deklareerimise mugavamaks ning võimaldavad maksuametile koondraporti esitamist, kus on juba maksustatava kasu suurus kokku löödud. Samuti on maksuamet seda siiamaani aktsepteerinud.

"Selline deklareerimine ei ole küll täielikult kooskõlas seaduse ja deklareerimist reguleeriva määrusega, kuid see ebakõla on pigem vormiline kui sisuline," selgitas MTA maksude osakonna juhataja Dmitri Jegorov. "Sisuliselt deklareeritakse deklaratsiooni õiges tabelis sama suurusega tulu, ainult et ühel real."

Pangal on leping maksuametiga, mille kohaselt klient saab kõigi oma väärtpaberitehingute kohta pangalt tulude-kulude koondraporti. See tähendab, et isegi saja tehingu puhul ei ole vaja neid ükshaaval tuludeklaratsiooni sisestada, piisab vaid ühest reast, kus kõik tehingud on kokku võetud.

"Samas peab klient arvestama, et deklareerimisvea puhul vastutab ta maksude vähemtasumise eest riigi ees ise," sõnas Jegorov ning lisas, et võimalikud kahju kompenseerimise kokkulepped, mida võidakse sõlmida kliendi ja kontohalduri vahel, suures osas maksuhaldurit ei puuduta.

Koondraporti teenust tulude deklareerimisel pakub näiteks mitmendat aastat LHV. Hansapangast ja Ühispangast vastati, et nemad väljastavad kliendile väljavõtte kõigist väärtpaberitehingutest ning nendega seotud kuludest. Klient peab need seejärel ise ükshaaval tuludeklaratsiooni kandma.

Komisjonitasud saab kuludesse kanda

Seadus lubab maksumaksjal kasust maha arvata või kahjule juurde liita ka vara müügi või vahetamisega otseselt seotud dokumentaalselt tõendatud kulud.

Väärtpaberitehingute puhul on nendeks komisjonitasud, mis Eesti pankades võivad näiteks välisaktsiate puhul ulatuda mitmesaja kroonini tehingu eest.

Väärtpaberitehingutega seotud teenustasude arvestamine kuludesse vähendab tulusid ning aitab seeläbi vähendada tulumaksu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700