Olulist töölähetustest

Töö- ja teenistuslähetustega seonduv on esmalt reguleeritud töölepingu seaduses ja avaliku teenistuse seaduses. Viidatud seaduste alusel on Vabariigi Valitsus kehtestanud detailsemad korrad lähetustega seotud hüvitiste kohta. Seadustes ja määrustes on loetletud olukorrad, millal töötaja saab lähetusest keelduda, näiteks juhul kui lähetuse eel ei maksta kulude katteks avanssi või kui ööbimiskulud on alammäärast väiksemad. Tähelepanuta ei saa jätta ka seda, et teatud juhtudel on töötaja lähetamine keelatud, näiteks alaealiste ja rasedate puhul. Töötaja nõusolek peab olema siis kui lähetus kestab üle 30 järjestikuse kalendripäeva. Sageli tuleb tööandjale üllartusena see, et töötajale tuleb maksta päevaraha. Töölepingu seaduse § 51 lõike 3 kohaselt tööandja on kohustatud maksma töötajale päevaraha, korteriraha ja sõiduraha.

Uudsena on lähetuskulude hüvitamine võimalik loovisikutele loomeliidu poolt. Spordilähetustega seotud lähetuskulusid maksuvabades piirmäärades saab hüvitada alates 2006.aastast.

Tulumaksuseaduse muudatuse järgi võib alates 1 juulist 2005.a töölähetuse hüvitisi maksta ka kolmas isik. Valitsuse 22.12 2000.a määruse nr 453 muudatustega sätestatakse täpsed reeglid, kuidas hüvitisi maksustatakse kuid neid maksab nii tööandja kui ka kolmas isik ja neid makstakse kokkuvõttes üle maksuvabade piirmäärade.

Oluline valdkond seoses töölähetustega on lähetuse vormistamine ja lähetusega seotud dokumentaalselt tõendatud kulud. Kui töölähetuse kohta puudub otsus, käskkiri või muu töötaja lähetusse saatmist korraldav dokument, siis pole võimalik veenduda, et töötaja viibimine lähetuskohas oli seotud tööga. Isiku suhtes, kellega on sõlmitud töövõtuleping, ei saa rakendada määrust nr 453, sest tegemist pole töölähetusega. Kui töövõtulepingust tulenevalt peab töövõtja tegema tellija asukohast kaugemale sõite, siis need kulud hüvitatakse dokumendi alusel, kuid neil juhtudel pole võimalik maksta päevarahasid maksuvabalt.

Osale arutelus

  • Virve Aru

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad