Autor: Raamatupidaja.ee • 17. november 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mitteresidendi tulude deklaratsioonivormid muutusid veebruaris 2005

Rahandusministri 7. veebruari 2005 määrusega nr 13 (RTL 2005, 20,248) muudeti mitteresidentide tuludeklaratsioonide A1, E1 ja V1 vorme.

Muudatuste peamiseks põhjuseks oli tulumaksuseadusega alates 01.01.2005 kehtestatud senisest madalam tulumaksumäär (24%). Lisaks on alates 01.05.2004 muutunud deklaratsioonivormide A1, E1 ja V1 alusel arvutatud tulumaksu tasumise tähtaeg.

Mitteresidendid, kelle Eestis maksustatavatelt tuludelt on tulumaks kinni peetud, ei ole kohustatud Eestis tuludeklaratsiooni esitama. Vorm A1 esitatakse maksustamisperioodile järgneva kalendriaasta 31. märtsiks juhul, kui Eestis tulumaksu kinnipidajat ei ole. Senikehtinust erinevalt tasutakse tulumaks vormi A1 alusel Maksu- ja Tolliametile kolme kuu jooksul alates deklaratsiooni esitamise tähtpäevast (31. märtsist), seega 1. juuliks.

Vorm E1 esitatakse maksustamisperioodile järgneva kuue kuu jooksul mitteresidendi Eestis maksustatavate ettevõtlustulude kohta, reeglina seega 1. juuliks. Alates 01.05.2004 tuleb vormi E1 alusel arvutatud tulumaks tasuda Maksu- ja Tolliametile kolme kuu jooksul deklaratsiooni esitamise tähtpäevast, reeglina seega 1. oktoobriks.

Vormi V1 esitab mitteresident vara võõrandamiselt Eestist saadud kasu kohta kalendriaastale järgneva aasta 31. märtsiks. Mitteresidendi poolt kinnisasja, ehitise või korteri kui vallasasja võõrandamisel tuleb tuludeklaratsioon esitada kuu aja jooksul pärast tehingu toimumist.

Mitteresident, kes sai kasu vara võõrandamisest, tasub maksusumma kolme kuu jooksul pärast maksustatava kasu saamist Maksu- ja Tolliameti pangakontole. Vara eest ositi tasumise korral makstakse tulumaksu vastavalt kasu saamisele.

Alates 01.01.2005 maksustatakse Eestis tulumaksuga mitteresidendi kasu nõudeõiguse võõrandamisest, kui võõrandatud nõudeõigus oli seotud Eestis asuva kinnisasja või ehitise kui vallasasjaga. Uuel vormil V1 on võimalik täita eraldi tabel kasvava metsa raieõiguse võõrandamisest saadud kasu kohta.

Mitteresidendile maksuteadet ei väljastata, vajalikud viitenumbrid saab pärast deklaratsiooni esitamist piirkondlikust maksukeskusest. Täiendavate küsimustega deklareerimise kohta palume pöörduda Põhja piirkondliku maksukeskuse rahvusvahelise maksustamise osakonna poole, aadress Endla 8, Tallinn 15177, telefon 6934 196, [email protected].

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700