Autor: Raamatupidaja.ee • 6. november 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haigushüvitis

Haigushüvitist makstakse kindlustatule töövõimetuslehele märgitud töö- või teenistuskohustuste täitmisest vabastuse teisest päevast. Erandiks on tervislikel põhjustel ajutiselt teisele tööle üleviimine või töötingimuste kergendamine, siis makstakse haigushüvitist esimesest päevast, millal asuti uuele ametikohale või kergemale tööle. Haigushüvitist makstakse ühe kalendripäeva eest 80% ühe kalendripäeva keskmisest tulust.

Tööõnnetuse tagajärjel haigestumise, kutsehaigestumise ning kuriteo tõkestamise või riiklike ja ühiskondlike huvide kaitsmise ning inimelu päästmise tagajärjel haigestumise korral makstakse haigushüvitist ühe kalendripäeva eest 100% ühe kalendripäeva keskmisest tulust.

Ajutiselt teisele tööle üleviimise või töötingimuste kergendamise korral makstakse haigushüvitist sellises summas, et hüvitis koos selle ajavahemiku eest saadava palgaga, jagatuna selle ajavahemiku kalendripäevadega, on võrdne isiku kalendripäeva keskmise tuluga.

Pikaajalise haiguse korral – (enam kui 120 kalendripäeva, tuberkuloosi korral 178 kalendripäeva) saadab raviarst arstliku ekspertiisi taotluse hiljemalt 121. päevaks (tuberkuloosi korral 178. päevaks) arstliku ekspertiisi komisjoni. Ekspertiisi otsus on aluseks haigushüvitise maksmise jätkamiseks või püsiva töövõimetuse otsuse tegemiseks.Kindlustatul on õigus saada haigushüvitist kuni 182 järjestikust kalendripäeva (tuberkuloosi korral 240 kalendripäeva) ning kokku mitte rohkem kui 250 kalendripäeva kalendriaastas.

Vähemalt 65-aastasel töötaval inimesel on õigus saada haigushüvitist kalendriaastas kokku kuni 90 kalendripäeva eest ja ühe haiguse korral järjest kuni 60 kalendripäeva eest.

Töövõimetuspensioni saaval töötaval inimesel, kes on haiguslehel haiguse või vigastuse tõttu, mille pärast määrati talle töövõimetuspension, on õigus saada haigushüvitist kalendriaastas kokku kuni 90 kalendripäeva eest ja ühe haiguse korral järjest kuni 60 kalendripäeva eest.

Haigushüvitise arvutamise näited

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700