Eesti töötuskindlustus Euroopa Liidus

Alates 1. maist kehtivad Euroopa Liidu piires liikuvate töötajate ja
tööotsijate suhtes reeglid, mis lubavad Eesti töötuskindlustushüvitist
saavatel töötutel otsida tööd ka teistes liikmesriikides.

Töötuskindlustushüvitise saajal tuleb enne teise liikmesriiki tööd otsima minekut taotleda tööhõiveameti kaudu töötukassalt tõend E303. Teise liikmesriiki saabudes peab end sealses tööhõivetalituses seitsme päeva jooksul arvates saabumise päevast töötuna arvele võtma ja tööotsingute ajal alluma selles liikmesriigis kehtivatele kontrollireeglitele.

Teises liikmesriigis tööd otsides säilib töötul õigus Eesti töötuskindlustushüvitisele kuni kolm kuud pärast Eestist lahkumist, kuid kokku mitte kauem, kui tal oleks olnud õigus hüvitisele Eestis tööd otsides. Eestis määratud hüvitist maksab sel ajal teise liikmesriigi vastav asutus, kellele Eesti Töötukassa hiljem kulud hüvitab.

Teises liikmesriigis tööd otsides kehtib Eesti töötul Eesti ravikindlustus. Tal on vajadusel õigus saada teises liikmesriigis arstiabi ning selle eest maksab Eesti Haigekassa.

Kaaludes tööotsinguid teises liikmesriigis, tuleb arvestada, et enamik Euroopa Liidu liikmesriike rakendab uute liikmesriikide töötajate vabale liikumisele üleminekuperioodi. Eesti kodanikel on alates 1. maist 2004 vaba juurdepääs Iirimaa, Suurbritannia, Rootsi ja kõigi uute liikmesriikide tööturgudele. Ülejäänud liikmesriikides võidakse keelduda Eesti kodanikku tööotsijana registreerimast.

Euroopa Liidu piires liikuvate töötajate ja tööotsijate töötushüvitistega seotud küsimuste ja vajalike dokumentide väljastamisega tegeleb Eestis töötukassa, kuid teise riiki tööd otsima mineku sooviga, nagu ka töötuskindlustushüvitise taotlusega, tuleb kõigepealt pöörduda oma elukohajärgsesse tööhõiveametisse.

Osale arutelus

  • Maige Prööm

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Tööriistad