21. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIE-d on tööjõustruktuuris madalaima taseme sotsiaalmaksu tasujad

Maksu- ja tolliamet ning Tööandjate Kesliit analüüsisid käesoleva aasta jaanuaris sõlmitud koostöölepingu raames füüsilisest isikust ettevõtjate (FIE) sotsiaalmaksu tasumist ning jõudsid tulemusele, mille kohaselt tasub ligi pool FIE-dest vähem sotsiaalmaksu kui näiteks miinimumpalga saajad.

Analüüsist lähtub, et Eestis tegutses 2004. aastal 58481 aastaringselt tegutsevat FIE-t, kes tasusid aasta jooksul sotsiaalmaksu 163,2 miljonit krooni. See summa moodustab vaid 1,1 protsenti kogu laekunud sotsiaalmaksust, samas moodustab FIE-na registreeritud isikute hulk kõikide deklareeritud töötajatega (sotsiaalmaksuga maksustatavate väljamaksete saajad) võrreldes koguni 10,2 protsenti.

Analüüsi käigus võrreldi ka FIE-de ja miinimumpalka saavate töötajate sotsiaalmaksu laekumisi. Selgus, et kui miinimumpalka saava töötaja pealt makstakse aastas 10656 krooni sotsiaalmaksu, siis tervelt 27774 FIE-t ehk 47,5 protsenti kõigist FIE-dest maksid aastas sotsiaalmaksu alla 10000 krooni ehk vähem kui seda tehakse Eesti miinimumpalga saaja pealt.Tööandjate Keskliidu juhataja Tarmo Kriisi hinnangul on sotsiaalmaksu tasumise kohustus jäämas liigselt tööandjate õlule."Haigekassa eelarvest puudujääva sadade miljonite kroonide leidmiseks on taas oht, et suurendatakse ettevõtjate poolt makstavat sotsiaalmaksu määra," ütles Tarmo Kriis. "Maksu- ja tolliameti anded näitavad, et füüsilistest isikutest ettevõtjate panus on sotsiaalmaksu tasumise osas marginaalne, samal ajal tarbivad nad sotsiaalkindlustus teenust samadel alustel teiste töötajatega. Seega tuleb täiendava rahaallika leidmisel esmajärjekorras vaadata üle FIE-de poolt tasutava sotsiaalmaksu arvutamise määr ning vähendada ümbrikupalkade maksmist."Kriisi sõnul tuleks jõuda loogilise tulemuseni, kus enamus FIE-sid tasuks sotsiaalmaksu kasvõi Eesti keskmise palgasumma pealt. Nimelt näitavad Maksu- ja tolliameti andmed, et ligi 30000 FIE-t tasuvad aastas vähem sotsiaalmaksu kui keskmise palga pealt aastas tasuda tulev 25740.Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Marek Helmi sõnul teeb maksuhaldurile lisaks eeltoodud näitajatele muret ka FIE-de arvu kasv, kuna niivõrd suure hulga FIE-de maksukohustuse täiendav kontroll nõuaks senisega võrreldes väga suurt ressursikasvu.Kui näiteks aastal 1997 tegutses Eestis aastaringselt vaid 2403 FIE-t ja aastal 2000 oli neid 40889, siis 2004. aastaks oli aastaringselt tegutsevate FIE-de arv kasvanud 58 481-ni."Seetõttu on oluline analüüsida FIE-de senist tegevust maksude tasumisel. Minu hinnangul on FIE ettevõtlusvormina mõeldud ühiskonna initsiatiivikamatele liikmetele ja vaheetapiks ettevõtte loomisel. Tänane sotsiaalmaksu tasumise struktuur aga seda lähenemist ei kajasta - füüsilisest isikust ettevõtjad on maksude tasumise osakaalu arvestades justkui kõige madalamal tasemel tööjõustruktuuris - madalamal, kui alampalga saajad," ütles Marek Helm.

Autor: Aivar Pau

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700