Töötuskindlustusmaksete vähendamine on õige mõte

Peaminister Andrus Ansipi üleeile välja öeldud mõte vähendada töötukassasse tehtavate töötuskindlustusmaksete protsendi suurust poole võrra on idee, mis väärib kahtlemata elluviimist.

Arutatud on seda küsimust juba ammu ning kuigi koalitsioon kevadel kohe pärast võimuletulekut mõttest loobus, on nüüd, maksude ülelaekumise ajal, mõte jälle päevakorda kerkinud. Töötukassa reserv on aastatega kasvanud rohkem kui miljardi kroonini, väljamakseid on olnud vähem kui laekumisi.

Ka siis, kui maksuprotsent poole võrra kahaneks, kasvaks reserv praeguste arvutuste ning majandusseisu juures edasi ning konservatiivne eelarvepoliitika, mille üle Eesti on kogu aeg uhke olnud, jätkuks.

Maksete suurust (mis praegu on töövõtjale üks ja tööandjale null koma viis protsenti) saab muuta kas töötukassa nõukogu seadusega kehtestatud vahemiku ulatuses või seadusandja ise. See on majanduspoliitiline otsus, milleks praegu on õige aeg.

Töötuskindlustuse süsteem peaks olema paindlik ning arvestama majanduse praegust seisu. Kuna eelarve ülelaekumiste ning majanduskasvu praeguse arvestuse juures ei ole krahhi vaja lähiajal oodata, toetab maksukoormuse vähendamine majandusarengut rohkem kui niigi suure reservi samas tempos suurendamine ning ootamine.

Muidugi tähendab see, et majanduselu jahenemise korral tuleb riigil samuti otsustavalt sekkuda ning kindlustada, et töötukassal ka raha suuremateks väljamakseteks jätkuks. Praegu ei ole seda lähematel aastatel aga ette näha, eeldades, et püsime Euroopa Liidu stabiilses majanduskeskkonnas.

Ka pärast tulumaksu alandamist ennustati kõikvõimalikke kriise, kuid kokkuvõttes läheb Eesti majandusel sel aastal paremini kui enne. Oma mõju on kindlasti olnud ka Euroopa Liidu liikmeks astumisel, mis on lisanud välisinvestorite usaldust.

Headel aegadel nagu praegu saab alandada makse, et arengut soodustada, kuid on õige panna ka raha kõrvale selleks ajaks, kui majandusel ei peaks enam hästi minema ning raha suurteks investeeringuteks ei pruugi enam jätkuda. Seda tehakse ka praeguse eelarve ülelaekumisega, suunates selle näiteks pensionifondi reservidesse ja mujale. Töötuskindlustusmakse vähendamine pole raiskamine, vaid õige tegu praeguses majandusseisus ja reservide olemasolul.

Osale arutelus

  • Postimees

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Tööriistad