17. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pakendiaktsiis

Pakendiaktsiisiga maksustatakse Eestis täidetud, teisest Euroopa liikmesriigist soetatud ja imporditud pakend.

Pakend – täidetud müügipakend pakendiseaduse mõistes.

Eestis täidetud pakend, teisest liikmesriigist soetatud ja imporditud pakend maksustatakse aktsiisiga pakendi müümise, vahetamise, tasuta võõrandamise või omatarbeks kasutusse võtmise korral.

Maksustamise periood on kvartal, aga sellise pakendi, mille osas aktsiisimaksja on oma kohustused üle andnud pakendiettevõtjate asutatud ja keskkonnaministri akrediteeritud taaskasutusorganistasioonile on maksustamise periood kalendriaasta.

Aktsiis makstakse Maksu- ja Tolliameti pangakontole Hansapangas 221023304119, Ühispangas 10052030829008.

Aktsiisideklaratsioon esitatakse maksustamisperioodile järgneva kuu 15. kuupäevaks.

Aktsiisideklaratsioone võtavad vastu Tallinna ja Tartu inspektuuri tolliosakonna alluvuses olevad aktsiisikeskused, kes väljastavad ettevõtjale ka tasumiseks vajaliku viitenumbri.

Pakendiaktsiisi määrad:

Maksustatav pakend
Aktsiisimäär kroonides kg kohta
1) klaas ja keraamika10
2) plastik40
3) metall40
4) paber ja kartong, kaasa arvatud kihiline kartong20
5) muu20

Aktsiisist on täielikult vabastatud:

pakend, millele on pakendiseadusega kehtestatud tagatisraha, välja arvatud metallist joogipakend, ja millest alates 2005. aasta 1. jaanuarist taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 60%; alates 2006. aasta 1. jaanuarist taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 63%; alates 2007. aasta 1. jaanuarist taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 65%; alates 2008. aasta 1. jaanuarist taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 70%; alates 2009. aasta 1. jaanuarist taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 75%;metallist joogipakend, millest taaskasutatakse vähemalt 40%; punktis 1 nimetamata alkoholi ja karastusjoogipakend, millest taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 60%; muu müügipakend 2005. aasta 1. juulini ja sama pakend pärast nimetatud tähtaega, kui sellest taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 15%.

Aktsiisist on ka vabastatud:

pakend, milles on kaup, mida füüsilised isikud toovad Eestisse tollieeskirjadega lubatud alkoholi piirkoguse või karastusjookide maksuvaba koguse ulatuses; eksporditud pakend, kui selle väljavedu on tõendatud ekspordi tollideklaratsiooniga; välisriigi diplomaatiliste esinduste ja konsulaarasutuste, valitsustevaheliste organisatsioonide esinduste ning Eestisse akrediteeritud välisriigi diplomaatiliste esindajate, konsulaarametnike ja erimissioonide esindajate poolt koos ametialaseks kasutamiseks ettenähtud kaubaga diplomaatilise kauba deklaratsiooni alusel imporditud pakend; pakend, mis toimetatakse Eestist teise liikmesriiki, sealhulgas pakend, mis toimetatakse reisijale pardal kaasamüüdavaks kaubaks välisreise tegevale vee- või õhusõidukile.

Aktsiisimaksja on kohustatud pidama kvartalite lõikes imporditud, teisest liikmesriigist soetatud pakendite ning täidetud pakendite müümise, tasuta võõrandamise, vahetamise ja omatarbeks kasutusse võtmise arvestust pakendite mahu ja pakendimaterjali liikide lõikes. Samuti on kohustatud aktsiisimaksja pidama arvestust kvartalite lõikes pakendi taaskasutamise kohta.

Kui aktsiisimaksja on oma kohustused üle andnud pakendiettevõtjate asutatud ja keskkonnaministri akrediteeritud taaskasutusorganistasioonile on arvestuse perioodiks kalendriaasta.

Autor: Hille Reinhold

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700