Autor: Maksu- ja Tolliamet • 16. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aktsiisivabastuse load

Aktsiisivaba kütuse kasutamise õigus

Aktsiisivaba kütuse kasutamise õigus on lennuettevõtjate poolt ärilistel eesmärkidel käitatavates tsiviilõhusõidukites ja riiklikes õhusõidukites õhus navigeerimiseks ning kemikaalikäitlejal, kes kasutab seda kütusest erineva toote tootmiseks.

Aktsiisivaba kütuse impordi või aktsiisilaopidajalt soetamise õiguse annab kütuse aktsiisivabastuse luba või kemikaalikäitleja aktsiisivabastuse luba, mida saab taotleda elu- või asukohajärgse tolliinspektuurist

Kütuse aktsiisivabastuse loa või kemikaalikäitleja aktsiisivabastuse loa taotlemisel isiku või asutuse poolt elu- või asukohajärgsele tolliinspektuurile esitatavad andmed ja dokumendid on järgmised:

kirjalik taotlus, milles on märgitud kütuse aktsiisivabastuse loa taotleja nimi, elu- või asukoha aadress, tegevuskoha aadress ja kontaktandmed ning aktsiisivaba kütuse kasutamise eesmärk; andmed aktsiisivaba kütuse vajaduse kohta eelseisval 12 kuul ja selle koguse põhjendus; andmed taotluse esitamise kuule eelneva 12 kuu jooksul kasutatud kütuse koguse ja selle kasutamise otstarbe kohta; aktsiisivaba kütuse arvepidamise eeskiri; aktsiisivaba kütuse kao piirnormid.

Aktsiisivaba alkoholi soetamine

Alkoholi aktsiisivabastuse luba

Alkoholi aktsiisivabastuse luba võib taotleda:

füüsilisest isikust ettevõtjana tegutsev perearst, üldarstiabi osutav äriühing ning kiirabi, eriarstiabi või õendusabi osutav isik; hoolekandeasutus; ravimitootja; ravimite jaemüügiga tegelev isik; riigi-, valla - või linnaasutus; desinfektantide tootja; veterinaartegevuse õigust omav isik või asutus; teadus- ja arendusasutus; koolitusluba omav isik või asutus; kosmeetikatootja; äädikatootja; alkoholist erineva toidu tootja; kuni 1,2 mahuprotsendilise etanoolisisaldusega lõhna- ja maitseainete tootja.

Võrreldes varemkehtinud seadusega on aktsiisiga maksustamata alkoholi kasutajate nimekiri täienenud ravimite jaemüügiga tegelevate isikutega, riigi-, valla või linnaasutustega, desinfektantide-, äädika-, alkoholist erineva toidu - ning lõhna- ja maitseainete tootjatega. Ravimite jaemüügi tegevusluba omav isik võib tervishoiu-ja veterinaarvaldkonnas tegutsevatele isikutele ja asutustele väljastada piiritust sotsiaalministri kehtestatud tingimusel, kui aktsiisivaba piirituse kogus ei ületa 20 liitrit 12 kalendrikuu kohta.

Aktsiisiga maksustamata alkoholi impordi või aktsiisilaopidajalt soetamise õiguse annab aktsiisivabastuse luba, mis väljastatakse taotlejale elu- või asukohajärgse tolliinspektuurist. Loa taotlemiseks tuleb tolliinspektuurile esitada järgmised dokumendid:

kirjalik taotlus, milles on märgitud alkoholi aktsiisivabastuse loa taotleja nimi, elu- või asukoha aadress, tegevuskoha aadress ja kontaktandmed ning alkoholi kasutamise eesmärk; andmed alkoholi vajaduse kohta eelseisval 12 kuul ja selle koguse põhjendus; andmed taotluse esitamise kuule eelneva 12 kuu jooksul kasutatud alkoholi koguse ja selle kasutamise otstarbe kohta; alkoholi arvepidamise eeskiri; alkoholi kao piirnormid.

Uuenduseks võrreldes varemkehtinud seadusega on alkoholi koguse määramine tolliinspektuuri poolt, varem kinnitas need kogused olenevalt kasutamise otstarbest oma käskkirjaga kas sotsiaalminister, põllumajandusminister või haridusminister.

Uueks nõudeks on kao piirnormide esitamise nõue.

Aktsiisivabastustõend

Isikul, kes ei ole aktsiisilaopidaja, on õigus importida denatureeritud piiritust ja esteraldehüüdfraktsiooni akrediteeritud labori poolt tema nimele väljastatud aktsiisivabastustõendi alusel. Uuendusena ei ole aktsiisilaopidajalt EAF ja denatureeritud piirituse soetamisel aktsiisivabastustõend nõutav, kuna vajadusel saab tollitöötaja EAF ja denatureeritud piirituse kasutajate kohta infot aktsiisilaopidajalt. Ka on tollitöötajal õigus aktsiisilaos piirituse denatureerimise protsessi juures viibida.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700