Autor: Karin Madisson • 14. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötuskindlustusmakse kuulub tagastamisele

Enamik äriühinguid on tasunud ja kinni pidanud oma juhatuse liikmetele makstavatelt tasudelt töötuskindlustusmakseid. Sellise maksu maksmise ja kinnipidamise kohustus äriühingutel aga puudub ning kõik sellised alusetult tehtud maksed on võimalik kolme aasta jooksul riigilt tagasi taotleda. Regulatsioon hõlmab ka näiteks nõukogu liikmeid, filiaalide juhatajaid, likvideerijaid. Arvestades juhatuse liikmete tasude suurust, võib igakuiselt tasutav 1,5% moodustada märkimisväärse summa, mis tasutakse riigile täiesti alusetult.

Ei saa olla nõus seisukohtadega, nagu annaks töötuskindlustusmakse tasumine juhatuse liikmele pärast tema tagasikutsumist õiguse nõuda töötukassast hüvitisi. Tuginedes töötuskindlustuse seaduse § 3 lõike 2 punktile 2 ja tulumaksuseaduse paragrahvile 9, võib väita, et juhatuse liikmele on töötuskindlustushüvitiste väljamaksmine seadusega välistatud. Töötuskindlustuse seadus ütleb üheselt, et kindlustatuks ei ole juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liige. Töötuskindlustus on sundkindlustus ja selle vabatahtlik tasumine ei anna isikule õigust saada hilisema töötuse korral töötukassast väljamakseid. Seda seisukohta on kinnitanud ka töötukassa. Seega on soovitav makseid mitte teha ja seni tasutu tagasi nõuda.

Veelgi enam, kui juhatuse liikme ülesannete täitmiseks on sõlmitud tööleping, ka siis ei tule tasuda töötuskindlustusmakset. Tulumaksuseaduses on juhtimis- ja kontrollorgani liikme definitsioon antud temale seadusega pandud ülesannete ja volituste, mitte temaga sõlmitud lepingu liigi kaudu. Seega pole vahet, kas lepingu pealkiri on tööleping, juhatuse liikme leping, teenistusleping, ametileping, käsundusleping. Oluline on tuvastada, milliste ülesannete täitmise eest juhatuse liikmele tasu makstakse. Kui juhatuse liige saab tasu äriühingu juhtimise ja esindamise eest, siis sellistelt tasudelt ei kuulu töötuskindlustusmakse maksmisele.

Alusetult makstud summad saab maksu- ja tolliametilt tagasi nõuda maksukorralduse seaduse § 33 alusel: maksumaksjal, kes on tasunud maksuseaduses ettenähtust suurema maksusumma, on õigus kolme aasta jooksul, enammakse tekkimise päevast arvates, taotleda maksuhaldurilt enammakstud summa tagastamist või tasaarvestamist.

Nõuanne äriühingutele: soovides luua juhatuse liikmetele sarnaseid sotsiaalseid tagatisi kui töötajatel, taotlege raha töötukassalt tagasi ja investeerige igakuiselt vabatahtlikku kindlustusfondi, kust juhatuse liige pärast liikmelisuse lõppemist selle teatud perioodi jooksul välja saab võtta.

Märge: Oluline on tuvastada, mis ülesannete eest juhatuse liikmele tasu makstakse

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700