Autor: Maksu- ja Tolliamet • 14. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sotsiaalmaksu Korduma Kippuvad Küsimused

KKK seoses hooldajatoetuse saajate eest linna- ja vallavalitsuste poolt sotsiaalmaksu arvestamisega ja deklareerimisega vormil ESD (SMS § 6 lg 11)

Küsimus: Kas sotsiaalmaksu makstakse ainult mittetöötava hooldajatoetust saava isiku eest? SMS § 6 lg 11 sätestab valla või linna kohustuse maksta sotsiaalmaksu isiku eest, kellele makstakse hooldajatoetust sotsiaalhoolekande seaduse § 23 lõike 2 alusel, eristamata seejuures töötavaid ja mittetöötavaid isikuid. Seega tuleb sotsiaalmaksu maksta iga hooldajatoetust saava isiku eest, olenemata sellest, kas ta töötab või mitte, välja arvatud järgmises küsimuses toodud juhtudel.

Vastus:

Küsimus: Millistel juhtudel ei ole vallal või linnal kohustust hooldajatoetuse saaja eest sotsiaalmaksu maksta? Valla- või linnavalitsusel ei ole kohustust maksta sotsiaalmaksu hooldajatoetust saava isiku eest juhul, kui valla- või linnavalitsusel on teave, et nimetatud isiku eest maksab samaaegselt sotsiaalmaksu riik SMS § 6 lõike 1 alusel. Teabe allikaks võib olla nii kirjalik kinnitus toetuse saajalt mõne SMS § 6 lõike 1 punkti alla kvalifitseerumise kohta või ka muudest allikatest saadud vastav teave (nt. andmed isikute kohta, kes kasvatavad alla 3 aastast last, mistõttu maksab nende eest sotsiaalmaksu Sotsiaalkindlustusamet).

Vastus:

Kas tuleb maksta sotsiaalmaksu hooldajatoetust saava isiku eest, kes on samaaegselt riikliku pensioni saaja? Vastavalt SMS § 6 lg 11 maksab vald või linn sotsiaalmaksu isiku eest, kellele makstakse hooldajatoetust sotsiaalhoolekande seaduse § 23 lõike 2 alusel, kuni tema jõudmiseni vanaduspensioniikka. Vanaduspensionieas isikuks loetakse riikliku pensionikindlustuse seaduse § 7 lõikes 1 või 2 sätestatud vanaduspensioniikka jõudnud isikut. Seega lõpeb valla või linna kohustus maksta sotsiaalmaksu hooldajatoetuse saaja eest alates hetkest, mil isik jõuab vanaduspensioniikka, sõltumata sellest, kas sellele isikule on juba määratud vanaduspension pärast pensioni saamiseks vajalike formaalsuste täitmist. Väärib märkimist, et sotsiaalmaks tuleb ikka maksta veel vanaduspensioniikka mittejõudnud riikliku pensioni saajate eest, näiteks soodustingimustel pensionärid, väljateenitud aastate pensionärid, töövõimetuspensioni või ennetähtaegselt vanaduspensioni saavad isikud.

Küsimus:

Vastus:

Küsimus

: Milliselt summalt tuleb maksta sotsiaalmaks juhul kui üks ja sama isik on samaaegselt mitme isiku hooldaja? Sotsiaalmaksuseadus ei tee vahet kas hooldajatoetust makstakse ühe või mitme isiku hooldajale, seega tuleb sotsiaalmaks tasuda lähtuvalt 700 kroonilt, olenemata hooldatavate arvust. Kui aga hooldajatoetust makstakse kahe erineva kohaliku omavalitsuse poolt, siis iga kohalik omavalitsus peab maksma sellise hooldajatoetuse saaja eest sotsiaalmaksu lähtuvalt 700 kroonilt.Küsimus:Kas sotsiaalmaksu arvestus sõltub hooldajatoetuse suurusest? Olenemata isikule makstava hooldajatoetuse suurusest on sotsiaalmaksu arvestuse aluseks alati 700 krooni. Erandiks on kalendrikuu, mille kestel isikul algab või lõpeb hooldajatoetuse saamise õigus, antud juhul makstakse sotsiaalmaksu proportsionaalselt kalendripäevade arvuga, mille eest on vallal või linnal kohustus sotsiaalmaksu maksta. Antud juhul näidatakse vormil ESD sotsiaalmaksu kohustuse tekkimise või lõppemise kuupäev.

Vastus:

Vastus:

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700