25. juuli 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

XII Demoversioon

Majandustarkvara demoversiooni läheb Teil vaja siis, kui tahate tarkvara enne ostu katsetada. Demo on ostetava toote piirangutega versioon. Piiranguteks võivad olla demo kehtivusaeg, sisestatavate andmete hulk, toimimisfunktsionaalsuse piirang: näiteks väljatrüki võimaluse puudumine jne. Sarnaselt ostetud tootega määrab demo kasutamisõiguse samuti litsentsileping või mõni muu kokkulepe. Tavaliselt ei tohi demos teha reaalset raamatupidamistööd. Mida peaks teadma demoversiooni soetamisel ja katsetamisel?

Hankimine ehk kuidas seda endale arvutisse saada. Kui Teil on püsiühendus, on kiireim variant internetist laadimine. Müüjate kodulehtedelt otsige ülesse rubriik ‘demo’ ja alustage laadimist. Mõnikord tuleb eelnevalt ära täita ankeet oma andmetega. Kui püsiühendus puudub või internetist laadimine ei meeldi, helistage müüjale ja küsige plaati posti teel. Mõnikord tuleb Teil plaadi kättesaamiseks minna kohale müügiesitlusele ja võib juhtuda, et plaadi eest küsitakse tagatisraha – täpsustage see alati enne CD vastuvõtmist üle. Käivitamine ehk kuidas seda tööle saada. Käivitamisel võib selguda, et demo on kaitstud parooliga – seda saate alati teada müüja käest. Enamasti on võimalik demosse sisse tuua ka näidiskontoplaan, näidisandmed ja näidishäälestused – programmist parema ülevaate saamiseks kasutage seda võimalust. Juhend ehk kus kohast kasutamise kohta teada saada. Juhend võib asuda müüja internetilehel otse vaadeldaval või .pdf kujul. Kõikides tarkvarades asub juhend programmis endas ‘?’ või ‘Help’ või ‘Abi’ menüü all. Posti teel tellides panevad mõned müüjad kaasa paberjuhendi. Koolitus ehk kas on võimalik ennast demo kasutamiseks koolitada. Koolitused võivad olla demoversiooniga kaasas ja asuda otse plaadi peal. Lisaks tasub küsida avalike tasuta/tasuliste algkoolituste kohta, mida korraldatakse tavaliselt klientidele, kuid millel osalemine annab kindlasti teadmisi juurde. Veel pakuvad osad müüjad personaalset tutvustuskoolitust – sellisel juhul juhtige ise kohtumist, et tegemist oleks koolituse mitte müügivestlusega. Klienditugi ehk kas on võimalik demoga tutvumisel kliendituge kasutada. Osadel toodetel võib klienditugi olla tasuline. Samas läheb tootega iseseisval tutvumisel kliendituge vaja. Küsige järgi, milliseid tasuta kanaleid Teil on võimalik kasutada. Demost päris tooteks ehk kuidas see käib. Valisite demo põhjal sobiva programmi välja ning soovite seda soetada. Samas olete programmi katsetamiseks sisse viinud sobiva toodete kataloogi, mida sooviksite päris töös kasutada. Erinevad programmid käituvad erinevalt, osadest on võimalik teha demost teatud koodi abil päris toode, teiste toodete korral tuleb teostada uus installatsioon. Enne uute paigalduste alustamist tehke igaks juhuks väärtuslikest demoversiooniandmetest koopia ja küsige müüja käest täpsed instruktsioonid. Demo arvutist eemaldamine ehk kuidas see käib. Erinevate toodetega tutvumise käigus paigaldasite oma arvutisse mitmeid demosid. Kui õige valik tehtud, kustutage ülejäänud ära. Enamasti tuleb programmi paigaldades kaasa spetsiaalne menüüpunkt “Eemalda programm X arvutist”. Eelistage alati seda menüüpunkti lihtsalt kustutamisele, sest programmi andmefailid võivad asuda arvutis erinevates kataloogides.

Vaata veel:

Eelmine peatükk

Autor: Janika Leoste

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700