V Kassa, pank ja aruandvad isikud

Läbi nende kontode liigub firma sularaha. Samuti on vähemasti kassa ja panga
puhul lihtne teha saldo võrdlust programmis kajastuvate numbritega. Mida siis
jälgida tasuks?

Kustkohast ma saldo saan ehk millisest programmi osast kassa, aruandva isiku ja panga saldot otsida. Osades programmides on olemas eraldi moodulid: kassa, pank, aruandvad isikud, osades on võimalik teha ainult algdokumente ja tulemus jookseb kokku pearaamatu vastava konto peale. Millisest hetkest algdokument kajastuma hakkab ehk millal ta muudab vastava konto saldot aruandes. Mõnedes programmides toimub saldomuutus koheselt, kui vastavasisuline dokument, näiteks kassaorder, on salvestatud. Teised programmid eeldavad jälle spetsiaalset kinnitamist. Kui tegemist on teist tüüpi tarkvaraga, siis sattudes olukorda, kus dokumendid klapivad, programmi ja tegelik saldo aga mitte, tasub vea põhjuse otsimist alustada just kinnitamata dokumentidest. Kas dokumente tekib ka automaatselt ehk kas neid tekitab mõni teine moodul. Müügiarve laekumine sularahas, ostuarve tasumine sularahas, aruandvale isikule tasumine sularahas ? need tehingud eeldavad kohest kassakonto korrigeerimist. Kui tegemist on kassamooduliga, genereeritakse programmi poolt kas pool- või täisautomaatselt ka vastavasisuline kassaorder. Kui kassamoodul eraldi puudub, tuleb hoolikalt jälgida, et tehingu tulemusena tekiks korrektne lausend, mis õigesti korrigeeriks sularahakonto saldot. Arvete maksmine ja laekumine läbi panga ehk kuidas toimub arve ja pangatehingu sidumine. Sõltuvalt programmist tuleb ülesse leida koht, kus neid tegevusi tehakse. Selleks võib olla spetsiaalne pangamoodul, laekumiste/tasumiste tabelid arve moodulis või genereeritakse pangadokumente ühekaupa arve dokumentide pealt. Peamine, et arved ja laekumised omavahel ikka kindlasti kokku saaksid, ega tekiks piinlikku momenti, kus hakkate raha sisse nõudma kliendilt, kes selle juba enne tähtaega korrektselt Teie arvele kandnud on. Käibemaksu arvestuse kontroll ehk et ei toimuks topelt arvestust. Tavaliselt arvestatakse käibemaks välja müügiarvetel, aruandvate isikute avansiaruannetel jne. Tasumise/laekumise korral näidatakse ära ainult raha liikumine ja võlgnevuse vähendamine. Samas on enamikel programmidel ka kassaorderite juures võimalik näidata käibemaksu ning see koht kipub olema komistuskiviks just algajatele programmikasutajatele, kes igaksjuhuks käibemaksu veelkord ära näitavad ja sellega endale hiljem viga otsides korraliku peavalu põhjustavad. Panga päevasaldode võrdlus ehk kuidas tagada pangatehingute kiire leidmine pearaamatust. Retsept väga lihtne: tehingud tuleb sisestada õige kuupäevaga. Raamatupidamisteenuse firmades päris tihti praktiseeritav mugavusnipp, et panga kuuväljavõtte alusel sisestatakse vastava kuu panga tasumised/laekumised kõik kuu viimase kuupäevaga, muudab garanteeritult võimatuks programmist teada saada, palju Teil kuu keskel raha oli või kas klient pidas enda antud maksetähtajast kinni.

Vaata veel:

Eelmine peatükk

Järgmine peatükk

Osale arutelus

  • Janika Leoste

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad