Autor: Raamatupidaja.ee • 24. juuli 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SIC21 Tulumaks – ümberhinnatud mitteamortiseerit

Standardi IAS 1 (muudetud 1997)“Finantsaruannete esitamine” paragrahv 11 nõuab, et finantsaruandeid tohib nimetada rahvusvaheliste raamatupidamisstandarditega vastavuses olevateks ainult siis, kui nad vastavad kõikide rakendatavate standardite ja Standardite Tõlgendamise Alalise Komisjoni kõikide rakendatavate tõlgenduste kõikidele nõuetele. SIC tõlgendused ei ole ette nähtud rakendamiseks ebaoluliste objektide suhtes.

Tõlgenduse eelnõuSIC-D21 “Tulumaks – koondtõlgendus” anti kommenteerimiseks  välja 1999.aasta septembris. Tõlgenduse eelnõu sisaldas käesolevas tõlgenduseskäsitletavat probleemi ja tõlgenduses SIC-25 “Tulumaks – ettevõtte või selleomanike maksustaatuse muutused” käsitletavat probleemi.

Viide: IAS 12 “Tulumaks”(muudetud 1996)

PROBLEEM

1.

IAS 12.51 kohaselt peaks edasilükkunud tulumaksukohustiste ja varade mõõtmine peegeldama ettevõtte varade ja kohustistebilansilise maksumuse eeldatava katmise või tasumise viisiga kaasnevaidmaksukohustusi bilansipäeval.

2.

IAS 12.20 märgib, et vara ümberhindamine ei mõjuta alatiümberhindamisperioodi maksustavat kasumit (maksukahjumit) ja ümberhindamisetulemusena ei pruugita vara maksustamisbaasi korrigeerida. Kui tulevikus kaetavbilansiline maksumus on maksustatav, siis on ümberhinnatud vara bilansilisemaksumuse ja selle maksustamisbaasi vaheline erinevus ajutine erinevus ningselle tulemuseks on edasilükkunud tulumaksu kohustis või vara.

3.

Probleem on selles, kuidas tõlgendada mõistet “katmine”seoses varaga, mida ei amortiseerita (mitteamortiseeritav vara) ja mishinnatakse ümber IAS 16 (muudetud 1998) paragrahvi 29 alusel.

4.

Käesolevat tõlgendust kohaldatakse kakinnisvarainvesteeringute suhtes, mis kajastatakse  bilansis ümberhinnatudmaksumuses vastavalt IAS 25.23 punktile b, kuid mida standardi IAS 16rakendamisel käsitletaks mitteamortiseeritavana.

KONSENSUS

5.

Mitteamortiseeritava vara ümberhindamisest IAS 16.29alusel tuleneva edasilükkunud tulumaksu kohustise või vara mõõtmisel tulebaluseks võtta tulumaksumõjud, mis tuleneksid kõnealuse vara bilansilisemaksumuse katmisest müügi teel, olenemata sellest, kuidas vara bilansilinemaksumus on määratud. Järelikult, kui maksuseaduses on kindlaks määratud varamüügist tuleneva maksustatava summa suhtes kohaldatav tulumaksumäär, mis erinebvara kasutamisest tuleneva maksustatava summa suhtes kohaldatavasttulumaksumäärast, kohaldatakse mitteamortiseeritava varaga seotud edasilükkunudtulumaksu kohustiste või vara mõõtmisel esimesena nimetatud maksumäära.

Konsensuse kuupäev: august1999.

Jõustumiskuupäev: Käesolevkonsensus jõustub 15. juulil 2000.

Muutusiarvestusmeetodites kajastatakse vastavalt standardi IAS 8.46 üleminekunõuetele

.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700