Autor: Raamatupidaja.ee • 12. juuli 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SIC8 IAS esmakordne rakendamine raamatupidamise

Standardi IAS 1 (muudetud 1997) “Finantsaruannete esitamine” paragrahv 11 nõuab, et finantsaruandeid tohib nimetada rahvusvaheliste raamatupidamisstandarditega vastavuses olevateks ainult siis, kui nad vastavad kõikide rakendatavate standardite ja Standardite Tõlgendamise Alalise Komisjoni kõikide rakendatavate tõlgenduste kõikidele nõuetele. SIC tõlgendused ei ole ette nähtud rakendamiseks ebaoluliste objektide suhtes.

Viide: IAS 1“Finantsaruannete esitamine”

Probleem

1.

Ettevõte soovib esimest korda nimetada omafinantsaruandeid täielikult rahvusvaheliste raamatupidamisstandarditega (IAS)vastavuses olevateks. Võimalik, et ettevõte on varem esitanud omafinantsaruanded, kasutades raamatupidamise peamise alusena ainult siseriiklikkeraamatupidamisnõudeid (“siseriiklik raamatupidamistava”). Samuti on võimalik,et ta on esitanud oma finantsaruanded osaliselt siseriikliku raamatupidamistavaja osaliselt standardite IAS alusel; kusjuures siseriiklikku raamatupidamistavaon loetud raamatupidamise varasemaks põhialuseks. Standardid IAS 1 (muudetud1997) ja IAS 8 ei sisalda täpseid juhiseid, kuidas raamatupidamises käsitledaüleminekut siseriiklikult raamatupidamistavalt standardile IAS kuiraamatupidamise põhialusele.

2.

Käsitletavad probleemid on järgmised:

a) kuidas tuleb ettevõttefinantsaruandeid koostada ja esitada perioodi kohta, kui standardeid IASrakendatakse esimest korda täies ulatuses raamatupidamise põhialusena; ja

b) kui standardeid IASrakendatakse esimest korda täies ulatuses raamatupidamise põhialusena, kuidastuleb konkreetsetes standardites ja tõlgendustes ettenähtud üleminekusätteidrakendada selliste objektide saldode suhtes, mis olid olemas juba kõnealustestandardite ja tõlgenduste jõustumise kuupäeval.

Konsensus

3.

Perioodil, kui standardeid IAS rakendatakse esimest kordatäise ulatuses raamatupidamise põhialusena, tuleb ettevõtte finantsaruandedkoostada ja esitada viisil, nagu oleks finantsaruandeid alati koostatud nendestandardite ja tõlgenduste kohaselt, mis kehtivad esmakordse rakendamiseperioodil. Seetõttu tuleb esmakordsel rakendamisel kehtivaid standardeid jatõlgendusi rakendada tagasiulatuvalt, välja arvatud juhul, kui:

a) konkreetsed standardidvõi tõlgendused nõuavad või lubavad erinevat üleminekukäsitlust; või

b) eelmiste perioodidegaseotud muudatuse summat ei saa põhjendatult kindlaks määrata.

4.

Võrdlusandmed tuleb koostada ja esitada vastavusesstandarditega IAS.

5.

Standarditele IAS üleminekust tulenevaid korrigeerimisituleb käsitleda kõige varasema standardite IAS kohaselt esitatava perioodijaotamata kasumi algsaldo korrigeerimisena.

6.

Kui standardeid IAS rakendatakse esimest korda täiesulatuses raamatupidamise põhialusena, peab ettevõte rakendama kehtivatestandardite ja tõlgenduste üleminekusätteid ainult nende perioodide suhtes, mislõpevad vastavates standardites ja tõlgendustes ettenähtud kuupäeval.

Avalikustamine

7.

Perioodil, kui standardeid IAS rakendatakse esimest kordatäies ulatuses raamatupidamise põhialusena, tuleb ettevõttel avalikustada:

a) juhul, kui jaotamatakasumi algsaldo korrigeerimise summat ei saa põhjendatult kindlaks määrata,siis vastav asjaolu;

b) juhul, kuivõrdlusandmete esitamine on võimatu, siis vastav asjaolu; ja

c) kõikide standardite IASosas, mis lubavad valikut alternatiivsete üleminekuarvestusmeetodite vahel,valitud arvestusmeetod.

8.

Ettevõtetel soovitatakse seoses standardiga IAS 1.11(muudetud 1997) nõutava informatsiooni avalikustamisega avalikustada asjaolu,et standardeid IAS rakendatakse esimest korda täies ulatuses.

Konsensuse kuupäev:jaanuar 1998.

Jõustumiskuupäev: käesolevtõlgendus jõustub 1. augustil 1998.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700