Autor: Raamatupidaja.ee • 12. juuli 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SIC3 Sidusettevõtetega tehtud tehingutest tulene

Standardi IAS 1 (muudetud 1997)“Finantsaruannete esitamine” paragrahv 11 nõuab, et finantsaruandeid tohib nimetada rahvusvaheliste raamatupidamisstandarditega vastavuses olevateks ainult siis, kui nad vastavad kõikide rakendatavate standardite ja Standardite Tõlgendamise Alalise Komisjoni kõikide rakendatavate tõlgenduste kõikidele nõuetele. SIC tõlgendused ei ole ette nähtud rakendamiseks ebaoluliste objektide suhtes.

Viide:

IAS 28 “Sidusettevõtetesse tehtudinvesteeringute arvestus”

PROBLEEM

1. Kuigi IAS 28.16 viitab standardisIAS 27 sätestatud konsolideerimisprotseduuridele, ei anna see selgeid juhiseidsellise realiseerimata kasumi ja kahjumi elimineerimiseks, mis on tekkinud“ülespoole” või “allapoole” suunatud tehingutest investori (või temakonsolideeritud tütarettevõtete) ja sidusettevõtete vahel. “Ülespoole” suunatudtehingud on näiteks sidusettevõtte vara müük investorile (või temakonsolideeritud tütarettevõtetele). “Allapoole” suunatud tehingud on näiteksinvestori (või tema konsolideeritud tütarettevõtete) vara müüksidusettevõttele.

2. Probleem on selles, millisesulatuses peaks investor elimineerima realiseerimata kasumi ja kahjumi, mistuleneb tehingutest investori (või tema konsolideeritud tütarettevõtete) jaselliste sidusettevõtete vahel, mille kajastamisel kasutatakse kapitaliosalusemeetodit.

KONSENSUS

3. Kui sidusettevõtte kajastamiselkasutatakse kapitaliosaluse meetodit, tuleb realiseerimata kasum ja kahjum, mison tekkinud “ülespoole” või “allapoole” suunatud tehingutest investori (võitema konsolideeritud tütarettevõtete) ja sidusettevõtete vahel, elimineeridaselles ulatuses, mis vastab investori osalusele sidusettevõttes.

4. Realiseerimata kahjumit ei võielimineerida ulatuses, mille suhtes tehing viitab üleantud vara väärtuselangusele.

Konsensuse kuupäev:

juuli 1997.

Jõustumiskuupäev:

1. jaanuaril 1998 või pärast seda algavad aruandeperioodid;varasem rakendamine on soovitatav. Muutusi arvestusmeetodites kajastataksevastavalt standardi IAS 8.46 üleminekunõuetele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700