Raamatupidaja ülesanded

Mäletad, ma võrdlesin esimeses peatükis majandustarkvara
raamatupidamisprogrammiga. Väga suures osas need omavahel kattusid. Kuigi Sina
vastutad oma töö ehk raamatupidamise eest, pead alati arvestama, et ka teiste
firma töötajate tegemiste tagajärjel tekib raamatupidamisandmeid. Oluline on,
et need andmed oleksid kohe, juba tekkimise käigus tõesed, mitte et hakkad neid
hiljem täiendama ja parandama. Kuidas aga seda kindlustada? Lahendusi võib olla
mitmeid:

1.
Programmi õige seadistamine;

2.
Töötajatele õigete töövõtete õpetamine.

Toon siinkohal välja ühe päris suure eksimuse, mida ikka ja jälle kahjuks korratakse. Pean silmas firmade erinevusi. Raamatupidaja, kes hakkab uue programmiga tööle on sageli kinni veel vanas, eelmise töökohas olnud programmis ja firma omapärades. Nii aga ei jõuta enamasti kuigi kaugele. Suure tõenäosusega ei saa eelmises firmas/programmis olnud tegemisi 1:1-le üle kanda praegustesse oludesse. Püüa sellest vanast välja pääseda. Selles firmas on kindlasti vajalikud teistsugune kontoplaan, objektid jne.

Ma ei hakka siin õpetama, mida peaksid tegema ja mida mitte. Kui olid siiani teinud raamatupidamist käsitsi, siis nüüd teed samu toiminguid aga ainult palju mugavamalt ja kiiremini. Selleks pead vaid programmile õiged töövõtted selgeks tegema. Vajadusel võib isegi tarkvara müüja abi kasutada. Mõtle sellele, et enamik tegevusi (kanded, kassa sisse/väljamineku orderid, laekumised, tasumised jne. raamatupidaja tööd) on üsna rutiinsed. Programmides saab aga alati rutiinse töö kuidagi, kasvõi osaliselt, automatiseerida.

Kui oled kõik andmed korrektselt sisestanud, siis saad Maksuametile vajalikud aruanded (bilanss, kasumi- ja käibemaksuaruanded) vaid mõne klahvi vajutusega. See ongi majandustarkvara üks suurimaid eeliseid – kiirus!

Väikestes firmades võib raamatupidaja olla ainuke programmi kasutaja. Järelikult peab ta täitma ka juurutaja, müüja, ostja, laotöötaja jt. ülesandeid.

Osale arutelus

  • Heiki Koov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad