28. juuni 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pensionifondide vahetamine - kellele ja millal?

Kohustusliku pensionifondiga liitunutel tasub meeles pidada, et Te ei ole oma valitud pensionifondiga seotud igavesti ning pensionifondi valikut on võimalik muuta. Veel enamgi, aeg-ajalt on isegi soovitav seda teha, sest nii on võimalik hajutada finantsriske.

Pensionifond on oma olemuselt ikkagi investeerimisfond ning ka seda võivad ohustada investeerimisriskid. Mingil juhul ei ole aga vaja fondi muuta igal aastal ning uisapäisa, fondi või panga poolt tehtava kingituse pärast, sest investeerimine nõuab kaalutletud otsuseid.

Pensionifondi saab muuta kahel viisil:

1. Sissemaksete suunamisel uude fondi jäävad praeguse fondi osakud Teile alles ja teenivad tulu edasi. Uue fondi valimisel hakkavad Teie maksed laekuma uude fondi, st Teie pensionikontol hakkavad olema kõrvuti mitme erineva fondi osakud.

2. Osakute vahetamisel vahetatakse kõik Teie senikogutud ühe pensionifondi osakud Teie poolt valitud uue pensionifondi osakute vastu. Osakuid saate vahetada, kui Teil on ühe fondi osakuid vähemalt 500 tk. Fondi vahetamise puhul peab teadma aga seda, et raha kogumine jääb toimuma edasi nn vanasse fondi. Kui Te soovite ka oma uued sissemaksed uude fondi suunata, siis peate tegema nii avalduse sissemaksete suunamiseks uude fondi kui ka fondi vahetamise avalduse..

Fondi vahetamise otsus peab olema põhjendatud. Näiteks, kas Teie teate, millised on Teie valitud fondi tasud ning investeerimispoliitika või viimase aasta tootlus? Ei tea? Enne seda, kui kõik selge, ei tasu fondi muutma hakata.Fondi tasud on need, mis arvestatakse osakute väljalaskmisel või tagasivõtmisel osakuomaniku arvelt. Kõikide II samba pensionifondide tasude võrdlused leiab Pensionikeskusest

Tootlus on fondi tegevuse hindamisel kõige olulisem kriteerium. Tootlus väljendab seda, kui palju on fond suutnud mingil perioodil inimeste rahalisi sissemakseid oma investeerimisega kasvatada.

Siiski ei tasu fondi üle otsustada vaid lühikese perioodi tootluse põhjal, sest pensioniinvesteeringute kestus võib kujuneda üle 40 aasta pikaks. Tootluse näitajaid tasub hakata arvestama minimaalselt ühe aasta pikkusest perioodist. Traditsiooniliselt võrreldakse investeerimisfondide puhul kõige rohkem 1, 3 ja 6 aasta pikkuseid perioode. Kuna Eesti kohustuslikud pensionifondid on tegutsenud alles 2 aastat, on Pensionikeskuse

Väärtpaberiturgude hindade kõikumisest või fondivalitseja tegevusest varade investeerimisel võib fondi investeeringute väärtus teatud perioodidel tõusta või langeda. Fondiga liitumisel pakutavad kingitused ei ole aga kuidagi fondi põhitegevusega seotud ega väljenda fondi edukust.Samuti kehtib reegel, et enne, kui kaalute fondi vahetamist, tuleb tutvuda fondi tingimuste ja emissiooniprospektidega. Seda kõike arvestades saab otsustada, kas valitud fondi investeerimispoliitika ja fondivalitseja on sobivad ning alles seejärel võib teha lõpliku otsuse fondi vahetamiseks. statistikaleheküljel võimalik näha eraldi 1 aasta ning fondi tegutsemise algusest kujunenud tootluseid.

Autor: Evelin Lepp

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700