Autor: Raamatupidaja.ee • 16. juuni 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIE ja sotsiaalmaks

SOTSIAALMAKSUGA MAKSUSTAMINE

Sotsiaalmaks on riikliku pensioni- ja ravikindlustusfondi tulude saamiseks maksumaksjale pandud rahaline kohustis. Füüsilisest isikust ettevõtja maksab sotsiaalmaksu oma ettevõtlustulult, millest on tehtud tulumaksuseaduses lubatud, ettevõtlusega seotud mahaarvamised. Kui FIE on tööandja, siis maksab ta sotsiaalmaksu ka oma töötajate eest.

Sotsiaalmaks on isikustatud maks. See tähendab, et makstud sotsiaalmaks kantakse riiklikus pensionifondis maksumaksja kontole ja tulevikus sõltub makstud summast pensionifondi osaku suurus ehk pension.

FIE sotsiaalmaksuga maksustamise periood on kalendriaasta ning sotsiaalmaksu määraks on ühtne 33% maksustatavalt summalt, kusjuures 13% laekub ravikindlustusfondi ja 20% pensionifondi.

FIE sotsiaalmaksuga maksustamisel kehtivad minimaalse ja maksimaalse sotsiaalmaksu kohustuse mõisted.

Minimaalne sotsiaalmaksu kohustus on määratud eelarveaastaks kehtestatud kuumääraga, mis on ka 2003. aastal 700 krooni kuus (edaspidi kuumäär). Seega peab FIE sotsiaalmaksu avansilise maksena maksma minimaalselt 700 x 33% = 231 krooni kuus. Kuna sotsiaalmaksu avansiliste maksete tasumine on FIE jaoks kvartaalne kohustus, siis peab ka kvartalis tasuma minimaalselt 700 x 3 x 33% = 693 krooni. Oluline on mõista, et FIE maksab sotsiaalmaksu oma ettevõtlustulult, kuid mitte vähem kui sotsiaalmaksu minimaalne kohustus nõuab ehk siis mitte vähem kui 700 x 12 x 33% = 2772 krooni aastas.

Maksimaalne sotsiaalmaksu kohustus on seotud kuupalga alammääraga (2003.a 2160 krooni). Seadusega sätestatud sotsiaalmaksu ülemmäär FIE-le on maksustamisperioodi kuude palga alammäärade 15-kordne summa aastas (seega ei pea FIE 2001.a. sotsiaalmaksu maksma rohkem kui 2160 x 12 x 15 x 33% = 128 304 krooni).

SOTSIAALMAKSU AVANSILISED MAKSED

Füüsilisest isikust ettevõtja on kohustatud maksma maksustamisperioodi kestel jooksva kvartali eest sotsiaalmaksu avansilisi makseid (sotsiaalmaksuseadus § 9).Kui suur on sotsiaalmaksu avansiline makse?

Iga kvartali eest tuleb maksta avansilisi makseid vähemalt kolmekordselt eelarveaastaks riigieelarvega kehtestatud kuumääralt (praegu 700 krooni) arvutatud summas. Seega on 2002. aastal kvartaalse avansilise makse suurus 693 krooni, mis arvutatakse järgnevalt: (700 x 33%) x 3 kuud = 693 krooni.:

Millal tasutakse sotsiaalmaksu avansilisi makseid?

Ettevõtja peab maksustamisperioodil tasuma avansilisi makseid iga kvartali kolmanda kuu 15 kuupäevaks

15. märtsiksI kvartali eest 693 krooni;15. juuniksII kvartali eest 693 krooni;15. septembriksIII kvartali eest 693 krooni;15. detsembriksIV kvartali eest 693 krooni.

Erijuhud sotsiaalmaksu avansiliste maksete maksmisel.

1. Füüsilisest isikust ettevõtja, kes on kogu kvartali olnud riikliku pensioni saaja, ei ole kohustatud maksma sotsiaalmaksu avansilisi makseid.

Ettevõtja, kes on kvartali kestel saanud riikliku pensioni saajaks, maksab sotsiaalmaksu avansilisi makseid proportsionaalselt pensioni staatuse saamisele eelnenud kuude arvuga.

Näide. Füüsilisest isikust ettevõtja sai riikliku pensioni saajaks 7.mail 2002.a. Sotsiaalmaksu avansilisi makseid peab ta maksma järgmiselt:

15. märtsI kvartali eest 693 krooni (3 x 231)15. juuniII kvartali eest 231 krooni (proportsionaalselt pensioni staatuse saamisele eelnenud kuude arvuga, s.t. ainult aprillikuu eest).

2. Isik, kes alustab või lõpetab oma ettevõtluse kvartali jooksul, maksab sotsiaalmaksu avansilisi makseid proportsionaalselt kuude arvuga, mil ta on FIEna registreeritud maksumaksjate ja maksu kinnipidajate registris (maksukohustus on seotud ettevõtjana registreeritud kuude arvuga).. Füüsilisest isikust ettevõtja teatas Maksuametile oma ettevõtluse lõpetamisest 7. juunil. Maksuameti kohalik asutus tegi maksumaksjate ja maksu kinnipidajate registrisse FIE kohta lõpetamiskande 07.06.2002.a. Nimetatud isik peab 2002 maksma sotsiaalmaksu avansilisi makseid järgmiselt:

Näide

15. märtsI kvartali eest 693 krooni (3 x 231)15. juuniII kvartali eest 462 krooni (2 x 231) - (proportsionaalselt kuude arvuga, mille kestel isik oli registreeritud füüsilisest isikust ettevõtjana, s.t. aprilli- ja maikuu eest)

3. Kui FIE eest maksab sotsiaalmaksu ka tööandja või riik, siis võib FIE poolt makstavate sotsiaalmaksu avansiliste maksete summa olla väiksem kolmekordselt eelarveaastaks riigieelarvega kehtestatud kuumääralt arvutatud summast. Kui tööandja või riigi poolt makstud sotsiaalmaksu summa on võrdne või ületab kvartalis makstavat piirsummat (2002. aastal 693 krooni), siis ei ole FIE-l enam kohustust ise sotsiaalmaksu avansilist makset tasuda. Seejuures on oluline teada, et avansiliste maksete arvestus käib iga kvartali kohta eraldi. Tööandja maksis füüsilisest isikust ettevõtja eest I kvartalis sotsiaalmaksu järgmiselt: jaanuarikuus 0 krooni, veebruarikuus 700 krooni, märtsikuus 100 krooni.

Näide

Kuna tööandja on FIE eest maksnud I kvartalis sotsiaalmaksu vähemalt kolmekordselt kuumääralt (800>693), siis ei pea FIE ise I kvartali eest sotsiaalmaksu avansilisi makseid juurde maksma.

MAKSU JUURDEMAKSMINE JA TAGASTAMINE

Maksuamet arvutab füüsilise isiku tuludeklaratsiooni ning maksumaksjate ja maksukinnipidajate registri andmete alusel juurdemaksmisele kuuluva maksusumma ning väljastab FIE-le maksuteate juurdemaksmisele kuuluva maksusumma kohta vähemalt 30 päeva enne maksu tasumise tähtpäeva..

Juurdemaksmisele kuuluvad või tagastatavad summad tuleb tasuda/tagastatakse hiljemalt maksustamisperioodile järgneva aasta 1. oktoobriks

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700