12. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viis soovitust, kuidas olla iseenda boss

Kas oled märganud, kuidas teatud hulk inimesi teeb läbi sama koolituse, saab samasugust infot, lõpetab koolituse ja realiseerib oma eesmärgid maksimaalselt ning on iseenda elu boss. Teised koolitusel osalejaid ei tee aga midagi, kuigi ka neil on eesmärgid ja soov tulemusi saavutada. Miks see nii on? Mis on olemas neil inimestel, kes eesmärgid saavutavad ja mis jääb puudu neil, kes endale seatud sihte ei saavuta?
Loo mõtestatud tegevustega väärtust ja võta omaks uus mõtteviis

See on mõtteviis! Osa inimesi oskab maksimaalselt visualiseerida, kirjutab kõik mõtted üles kalendermärkmikku, sest usub endasse ja kirjutamise selgusesse ning oma tegemistesse. Meie uskumused ja mõtted on just need, mis dikteerivad meie tegelikkuse. Kui on soov tegelikkust muuta, siis tuleb alustada iseenda uskumuste muutmisest ja võtta omaks mõtteviis, et mina olen iseenda kõige parem boss.

Uskumused – relv enesehaletsuseks või tööriist julgetele?

Kui on soov oma elu muuta, luua väärtust endale, siis tuleb muuta oma uskumusi. Panin tähele piiravate uskumuste olemasolu oma peas ja vahel märkasin, et need võtavad võimust. See hetk sarnaneb sellise olukorraga, kus sa proovid kuulata raadiot, ent mingi vale sagedus lihtsalt julmalt pressib sisse. See vale raadiojaam pressib seni peale, kui sa ei hakka teadlikult lähenema nendele lugudele, mida sa endale alateadvuses räägid. Jälgi oma mõtete kommunikatsiooni, kirjuta mõtted paberile, et neid jälgida. See on järjepidev töö iseendaga, ent kulutatud aeg väärib seda ja sa saad elult rohkem.

Võta omaks mõtteviis, et ainult sina saad oma mõtteid suunata. Tee ruumi uutele ja värsketele suurepärastele uskumustele, mida oma ellu soovid.

Astu esimene õige samm

Selle asemel et raisata aega ohtralt mõtlemisele ja mõelda, et ma ei oska seda teha, tuleks astuda esimene samm. Mäletan hästi hetke, kui oli vaja kirjutada üks artikkel. Esimene mõte oli, et ma ei tea, millest alustada.

Minu tähelepanek on, et tegelikult ei pea me leidma motivatsiooni ja inspiratsiooni tegutsemiseks, vaid tegevuse kaudu loome ise motivatsiooni ja inspiratsiooni. Pane oma projektile nimi, mis sind inspireerib tegutsema, sest meie väljaöeldavatel sõnadel on tohutu võim. On suur vahe, kas mõtled hommikul, et pean jälle trenni minema või hoopis rõõmustad, et oled tänu trennile aktiivsem ja energilisem. Alusta ükskõik millisest otsast, tee plaan, pane mõtted kalendermärkmikku kirja ning tegemine käivitab sind ja annab hoogu juurde, see on kindel!

Mõtete kirjapanek kalendermärkmikku annab tegevustele hoogu juurde

Võta omaks mõtteviis: enim vastuseid ilmutab ennast tegutsemise, mitte mõtlemise kaudu.

Programmeeri ennast ise

Uuringutega on kindlaks tehtud, et inimene mõtleb päeva jooksul ligikaudu 50 000 mõtet. Kuidas laadida iseendale uusi mõtteid pähe, mis viivad sind omakorda uute mõtete ja äriideede juurde? Minu igapäevane arengutegevus on erinevate podcast’ide kuulamine. Podcast’i kuulamine on suurepärane võimalus õppida teistelt inimestelt, laadida ennast uue infoga ja olla kogu aeg inspireeritud.

Leia enesearenguks tegevused, mis aitavad olla tasakaalus, omandada värsket infot ja uusi harjumusi.

Salvesta vestlus paberi ja pliiatsiga

Mis on tulemuslikum, kas kasutada oma igapäevaste tegevuste ülesmärkimisel kalendermärkmikku või erinevaid rakendusi? Pole olemas ühte ja õiget vastust. Richard Branson kirjutab oma raamatutes, et ta salvestab üles kõik vestlused, kui inimestega kohtub, aga ta teeb seda paberi ja pliiatsiga ning märkmete süsteemne ja oskuslik tegemine on tema ettevõtluse üks edukuse tagamaid.

Kui sa ei kirjuta üles oma spontaanseid mõtteid ja ideid, võivad need järgmisel hetkel kadunud olla. Kes on saanud tunda paberi ja pliiatsi mõju oma tegemistele, need lähevad poodi ja ostavad ikka ja jälle uue kalendermärkmiku, et tähendusrikaste tegevustega väärtust luua.

Ülesandeid päevaks võib olla palju, kuid soovitud tulemusteni jõuab alles siis, kui kalendermärkmikku märgitud ülesannetel on ka tähendus ja fookus kolmel tegevusel.

Kirjuta oma mõtteid rohkem paberile ning sa märkad üllatusega, millist lisaväärtust märkmete tegemine loob.

Pole piisavalt aega

Mõni aeg tagasi koolitasin ettevõtete juhte persoonibrändi ja brändisaadikute teemal ja küsisin, kui paljudel neist on paika pandud igapäevased enesearengu tegevused. Peaaegu 40 protsenti neist vastas, et selleks pole aega, sest kogu aeg on kiire. Kas tõesti pole aega, et hommikul varem üles tõusta ja endale väärtust luua? Tegelikult on aeg pidevalt olemas ja me ise loome piirava uskumuse, et seda aega pole. Kas oled märganud, et kui sul on mõne töö või projekti elluviimiseks aega näiteks kolm kuud, siis kulub selleks kolm kuud. Kui aga mõne ülesande tegemiseks on nädal, siis kulubki selleks nädal. Tegelikult on nii, et te kas panete aja enda jaoks toimima või olete hoopis selle ori.

Lõpetage rääkimine sellest, kui palju teil teha on ja kui kiire teil kogu aeg on. Oma kommunikatsioonis võiks keskenduda töödele, mida sa tõeliselt naudid, milles sa ekspert oled ja milliste lahedate projektidega seotud oled. Selle info edastamine loob sinust kuvandi, tugevdab sinu persoonibrändi ning see on vaid aja küsimus, kuidas uued ja veel lahedamad projektid sinu tegemistesse tulevad.

Võta omaks mõtteviis, et sul on alati aega tegevusteks, mis sulle väärtust loovad ja sa saad oma aega teadlikult juhtida.

Oma tegevustes ja mõtetes iseenda boss olla on mõtteviis. Kui sa lood väärtust iseendale, avanevad sulle uksed. Väärtust iseendale loomata on keeruline pakkuda seda teistele. Paljud inimesed õpivad alles siis, kui saavad elult lööke. Seejärel hakatakse ennast muutma, õppima, otsima lahendusi ning astutakse esimesi samme teadlikuks kasvamiseks. Kõik on omavahel tugevalt seotud.

Kogemus ütleb, et kui sul on tahe jõuda soovitud tulemuseni, siis tuleb oma eesmärke väga selgelt jälgida. Tulemus tekib paljude õnnestunud teadlikult planeeritud ülesannete süsteemsest täitmisest. Kasvada tuleb inimesena, et suurendada oma võimeid ja oskusi. Kas tead, et selleks ei ole kelleltki vaja luba küsida, sest see on sinu elu. Sina oledki iseenda boss! Pea meeles, et kõik, mida ihaldad, on maailmas olemas, siin ja praegu. Küsimus on selles, kas sina oled valmis?

Sina oledki iseenda BOSS!
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700