23. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas 2018. aasta maksumuudatused on raamatupidaja või hiromandi jaoks?

2018. aasta maksumuudatusi tutvustab Vesiir OÜ asutaja ja omanik Enno Lepvalts
Foto: https://pixabay.com
Uus aasta toob rea maksumuudatusi ning kõige keerulisem neist on tulumaksuvaba miinimumi arvestamine, kuna raamatupidajatele on põhimõtteliselt veeretatud hiromandi kohustused, leiab raamatupidamisteenuste firma Vesiir OÜ asutaja ja omanik Enno Lepvalts.

Uuest aastast oleneb maksuvaba tulu summa sissetulekust ning kuus on see 500 ning aastas 6000 eurot tingimusel, et aastasissetulek ei ületa 14 400 eurot. “Seega võib tekkida olukord, kus töötajale arvestatakse esimese maksega tulumaksuvaba miinimum õigesti, aga järgmise maksega võib antud kuu piir lõhki minna ning siis kaoks tulumaksuvaba miinimumi arvestamise võimalus ära,” kirjeldas Lepvalts.

Näiteks on töötaja esitanud tulumaksuvaba miinimumi avalduse ning raamatupidaja on sellega esimese makse tegemisel arvestanud, kuid siis tekib ootamatult mingi makse – töötaja võib puhkuse võtta või kasvõi nädal hiljem lahkumisavalduse esitada, mida ette ei tea. Need kaks makset tõstavad töötaja kuu tulu üle avalduses esitatud tulumaksuvaba miinimumi määra ning sel juhul on väljamaksja ehk tööandja olukorras, kus ta on töötajalt vähem tulumaksu kinni pidanud, kui oleks pidanud. “Keegi ei ole hiromant ning keegi ei tea, mis tulevikus sündima hakkab, kuid riik nõuab ikka oma osa,” märkis Lepvalts.

Olukorras, kus töötaja on saanud rohkem palka, saab seda tagasi nõuda ainult tema nõusolekul. Aga kui ta on juba läinud või läheb tüliga ära, siis on ettevõte sellest rahast ilma. Ettevõtjana tuleb väga hoolikalt kalkuleerida või arvutada, et töötajale rohkem ei makstaks, sest seaduse järgi seda niisama lihtne tagasi nõuda ei ole. Kuna töölepinguseaduses ei kehti enam väljamaksega viivitamisel viivis, siis soovitab Lepvalts töötajaga läbirääkida ning nihutada lõpparve ja puhkusetasu maksmine järgmisesse kuusse.

Kasu dividendidest

Uuest aastast võivad anda dividendid kõrgepalgalistele ühe kuupalga lisaks, kuid nende väljaarvutamine on üsnagi vaevarikas. Kuna üle 25 200-eurose aastase sissetuleku juures enam maksuvaba miinimum ei kehti, siis kõrgepalgalised võidavad ainult dividendimaksetelt. Kui alanud aastal on keskmine kuu tulu 2100 eurot, siis on tulumaksuga kaotus 1200 eurot aastas. Küll aga saab 1200-eurose kuupalga juures kasutada 500 eurot tulumaksuvaba miinimumi ning võrreldes 2100-eurose kuupalgaga on võit aasta peale 1200 eurot.

Samas annab 14%-line dividenditulumaks, mida arvestatakse nüüd eelneva kolme aasta jaotatud kasumi baasil, raamatupidajatele palju tööd. Kui keegi sellest Lepvaltsi sõnul üldse kasu saab, siis välisfirmad. Juba selle väljaarvutamine, kui palju oleks õige esimesel aastal ja palju teisel aastal 14% alla panna, on keeruline. “Ning kas üldse on õigus midagi panna – ega seadus sellele vastust ei anna. Eesti firmade omavahelises liigutamises mina ei soovita seda üldse kasutada. Pole mingit mõtet kirjutada projekti 14%-line kasumimäära vähenemine, et esiteks maksan maksud ja siis kasutan seda raha investeeringuks,” tõdes ta.

Uuest aastast muutub komplitseeritumaks ka sõiduautode erisoodustusmaks, mis muutub kilovatipõhiseks ning enam ei lähe vaja sõidupäevikuid. Kuid Lepvaltsi sõnul tekitab see küsimusi, et kas ja kuidas väikeettevõtja peaks erisoodustusmaksu maksma. “Siiski, kui ettevõtja kasutab autot vähegi firmasõitudeks, on mõistlik auto firmas hoida. Kui maksta auto ülalpidamiskuludelt nagu kütus, hooldused ja kindlustused tulumaksu, siis need kulud võivad olla suurem või praktiliselt samas määras kui erisoodustuse maksukulu. Ning palgast on autot igal juhul kallim ülal pidada,” lisas ta.

Ainukese positiivse muudatusena toob Lepvalts välja ettevõtte käibemaksuvaba piirmäära tõusu 40 000 euro peale aastas. Varem oli see 16 000 eurot.

Maksuametile suurem vastutus

“Seisame silmitsi kõige keerulisema ajaga ning tulumaksuvaba miinimumi arvestamine on suur möödalaskmine. Kui tahad kõigile vastu tulla, näiteks maksad töötajale kohe lõpparve ära ja raha tagasi ei küsi, siis oled seaduse järgi kaotaja. Korralikule firmale võib sellest päris suur kahju tekkida,” tõdes ta.

“See olukord, mis veeretatakse raamatupidajate kaela, on läbimõtlematus. Kõik saavad oma pahameele nende peal välja elada – töötajad oma avaldustega ja teiselt poolt ülemused, kes käsivad rohkem väljamakstud makse kinni pidada. Süüdlast nagu ei ole, sest raamatupidaja teeb punktuaalselt kõik õigesti, aga ikkagi tekivad probleemid ning sellise olukorra on tekitanud seaduseandja. Kõige parem oleks, kui tulumaksu maksab tagasi maksuamet,” paneb Lepvalts ette.

Olulisemad maksumuudatused 2018. aastal:

Maksuvaba tulu summa oleneb sissetulekust, kuus on see 500 ning aastas 6000 eurot tingimusel, et aastasissetulek ei ületa 14 400 eurotMiinimumpalk tõuseb samale tasemele maksuvaba miinimumiga ehk 500 euroniÄriühingutele dividendide väljamakselt, mis on väiksem või võrdne viimase kolme aasta keskmise dividendimaksega, arvestatakse tulumaksumääraks 14%Käibemaksukohuslase piir tõuseb 40 000 euroniTöötajate sportimise eest saab maksuvabalt tasuda kuni 100 eurot kvartalisAutode erisoodustusmaks muutub kilovatipõhiseksTöötajate transport ja majutus muutuvad teatud tingimustel maksuvabaks

Allikas: Vesiir OÜ

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700