7. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kaitsta silmi nutiseadmete sinist kiirgava valguse eest?

Pro Optika optometrist Katriine Lauri soovitab kõigile regulaarseid silmauuringuid
Foto: Pro Optika
Tehnoloogia kuulub tänapäeva laste ja täiskasvanute igapäevaellu. Üha sagedamini õpivad lapsed digiseadmeid kasutama enne, kui nad hakkavad rääkima, kõndima või lugema. Kuid kõik nutiseadmete ekraanid kiirgavad sinise spektriga valgust ning see kahjustab silma võrkkesta.

“Kõik jätkub noorukieas, kui lapsed kasutavad digiseadmeid meelelahutuseks ja mängimiseks, hiljem õppimiseks. Digiseadmed ja äpid annavad meile mugavuse, mida vajame kiire elutempo juures, kuid pahatihti unustame kuidas neid vastutustundlikult kasutada,” rääkis Pro Optika optometrist Katriine Lauri nutiseadmete kasutamise harjumustest.

USA organisatsiooni The Vision Council andmetel veedavad 65% lastest ja teismelistest kaks või enam tundi päevas digiseadmeid kasutades, 33% lastest kasutavad digiseadmeid iga päev kolm või enam tundi ning 71% lastest mängivad oma digiseadmetega mänge. “Lastevanemad ei pruugi aduda, kuidas selline käitumine nende laste silmi mõjutab,” lausus Lauri.

Sinist valgust saab filtreerida

Kui kasutada sagedasti digiseadmeid ning arvutit, siis soovitab optometrist kasutada prilliklaase, mille materjal hoiab ära sinist kiirgava valguse. “Nutitelefonide, tahvelarvutite ja muude digiseadmete turvaliseks kasutamiseks soovitame prilliklaasimaterjali UV410 BlueCut. See on materjal, mis hoiab ära digiseadmetest tulenevat sinist valgust ning hoiab niimoodi ära võrkkesta kahjustamist,” lausus ta.

“See materjal filtreerib osa sinisest valgusest ja sel viisil vähendatakse silmade koormust, samuti annab parema nägemisteravuse kontrasti ja nii väsivad silmad vähem. BlueCut prilliklaas hoiab silmade tervist ja aitab vältida silmade enneaegset vananemist,” lisas Lauri.

Harjutused nii väikestele kui suurtele

Lisaks digikaitsega prilliklaaside kasutamisele peaks siiski ekraani taga istumist ajaliselt piirama nii, et koormus silmale oleks vahelduv. “Silm on mõeldud vaatama eri kaugustesse ja sellest lähtuvalt on kasulikud ka erinevad silmaharjutused, mida lapsed teevad sobivas keskkonnas ise, kuid digiseadmete taga see tegevus ununeb,” tõdes optometrist.

Hea silmaharjutus nii väikestele kui suurtele on tuua näpuots või pliiats oma nina lähedale, sellisele kaugusele, kus on veel pilt selge mitte topelt ning vaadata lähedale objekti ning seejärel nii kaugele kui on ruumis või väljas võimalik näha. Harjutust tuleks korrata viis korda. “Seda teevad enamik inimesi ka intuitiivselt kui vajame silmadele puhkust, kuid pingelise tööpuhul või huvitava multika puhul võib see nii suurtel kui ka väikestel meelest minna,” rääkis Lauri.

Tõenäoliselt ei ole lastele aga selgitatud, kuidas digiseadmeid ohutult kasutada, et oma tervist kaitsta. Näiteks ei tea lapsed sageli, kuidas oma digiseadmeid hoida, et vältida kissitamist, või kuidas istuda mugavalt, et ei tekiks pinget. Parim lahendus on muidugi jälgida ja piirata lapse digiseadmete ajalist kasutamist.

“Regulaarsed põhjalikud silmauuringud kuuluvad terve nägemise hoidmise juurde ja neile tuleb mõelda nii täiskasvanutel kui ka lastel,” tõdes Lauri.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700