19. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidamine korda lihtsate võtetega

5 nippi, kuidas alustava ettevõtjana raamatupidamist korras hoida
Foto: https://pixabay.com/
Esmakordselt ettevõtlusega alustamine on niigi üsna katsumusterohke, kuid kui pole tagataskus võtta raamatupidajaharidust, põhjustab sõna „raamatupidamine“ igale noorele ettevõtjale omajagu ärevust.

Ebapiisavalt või lausa valesti korraldatud raamatupidamine võib hiljem koledalt kätte maksta ning tekitada rohkelt probleeme. Financer.com Eesti annab paar nõuannet, kuidas noore ettevõtjana oma raamatupidamist korras hoida ning vältida hilisemaid probleeme.

Kuigi pärast ettevõtte asutamist võib olla tunne nagu korda oleks vaja ajada miljon muud pisiasja ning raamatupidamine ei vaja kohest tähelepanu, on tegelikult äärmiselt oluline kohe alustada õigesti. Tee raamatupidamisest enda jaoks harjumus – pane märkmikusse kirja päevad, mil vaatad üle sissekandeid või millal teed inventuuri. Kui alustad kohe raamatupidamisega õigesti, ei ole vaja hiljem millegi pärast muretseda ning tead, et kõike on alati tehtud just nii nagu peab.Isegi, kui sul ei ole vastavat haridust, on oluline, et sa mõistaksid peamiseid põhimõtteid ning saaksid aru mõistetest. Kui sul ei ole võimalik minna mõnele tasulisele koolitusele, hoia silm peal tasuta kursuste nimekirjal. Samuti võid lugeda veebiressursse, tutvuda Maksu- ja Tolliameti kodulehel oleva infoga või lihtsalt laenutada raamatuid, mis aitavad raamatupidamise alustega tutvuda.Alustaval ettevõttel võib olla väljaminekuid niigi palju, mistõttu on selge, et soovid hoida raamatupidamiskuludelt kokku. Õnneks on aga mitmeid soodsaid lahendusi, mis aitavad sul rahavooge korras hoida. Esialgu võid toimetada Exceli vahendusel, kuid kui soovid midagi natuke edasiarenenumat, võid katsetada erinevaid raamatupidamisprogramme ning nende demovariante. Mõtle sellele aga kohe alguses, kuna hiljem äritegevuse aktiivse toimimise ajal on palju tülikam vahetada programmi.Seni, kuni raamatupidamine on sinu jaoks veel pisut „võõras maa“, kohtle rahavooge niivõrd hoolikalt, et see tundub sulle lausa napakas. Näiteks, kui lähed kohvikusse ärikohtumisele ja tellid seal kohvi, kirjuta kviitungi peale hiljem detailselt, mis puhul sai kohvi tellitud. Esialgu võib see tunduda tüütu, kuid sa tänad end hiljem, kui vaatad väljaminekuid üle ning näed tšeki pealt täpselt, millega tegemist oli. Ainuüksi kuupäev ja tellitud toode ei pruugi veel öelda sulle midagi, mistõttu tasub olla äärmiselt hoolikas iga kord, kui on vaja kasutada ettevõtte pangakontot.Üks vigu, mis alustavad ettevõtted kipuvad tegema, on teatud väljaminekute ignoreerimine. Näiteks ei võeta ärikohtumisel tellitud kohvile arvet ning pärast on rahavood segased, kui näed, et pangakontolt on summa läinud, kuid pole õrna aimugi, mida osteti. Muuda harjumuseks igal sammul luua sissekanne või võtta ostu- või müügidokument, mis näitab täpselt, millega tegemist oli.

Kui oled juba algusest peale hoolas, hoiad ära segadused ja probleemid hiljem. Ära alahinda detailitäpsust ning ole võimalikult täpne ettevõtte rahavoogudega juba kohe pärast ettevõtte asutamist!

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700