Ekspordi nõrkus leidis kinnitust

Märtsis kahanes eksport 1% ja import kasvas 2% võrreldes eelmise aastaga. Numbrid vastasid ootustele, sest varasemalt avaldatud tööstustootmise andmetest võis juba aimata, et selle nõrkuse taga on ekspordi kahanemine. 

Samal ajal jaekaubandusnumbrid ikkagi rühkisid vapralt ülespoole, nii ületaski impordi kasv eksporti ja väliskaubanduse puudujääk suurenes. Ka üldisemas plaanis kinnitavad väliskaubandusnumbrid majanduskasvu nihkumist välisnõudluselt rohkem sisetarbimise suunas.

Väliskaubanduse puudujäägi osas on viimasel paaril kuul märgata suurenemist võrreldes nende tasemetega, mis viimasel kolmel aastal tavapärasteks on olnud. Ilmselt sel aastal see trend püsib, kuna sisetarbimise kasv saab jätkuvalt ületama ekspordi kasvu. Kuid väga palju suureneda see ei saa, sest puudub piisaval hulgal raha sissevool, mis seda finantseeriks.

Soome kahanes eksport 6% võrreldes eelmise aasta märtsiga. Kahanemise taga olid meie põhilised suurimad eksportartiklid – masinad ja seadmed ning metall ja –tooted, - aga ka näiteks tekstiil. Osaliselt tingis märtsis ekspordi kahanemise eelmise aasta väga kõrge baas masinate osas. Samas ei ole 2012. aasta kolme kuu jooksul masinate ekspordi suurenemist praktiliselt toimunud, mis tavaliselt märtsis ikka toimub. Tegemist on ikkagi pigem nõrkusetrendi ilmingutega ning seotud Soome enda masinate ja seadmete ekspordiga. See aga on üks kõige enam kannatada saanud haru praeguses kehvas välisnõudluses.

Ka Rootsi-suunaline eksport vaibub vaikselt, märtsis kasv 3%. Ülejäänud, reipama majanduskasvuga riigid hoiavad veel ekspordi kasvu vee peal – Venemaa ning ka meie lõunanaabrid.

62 protsendi võrra on kahanenud eksport USAsse, aga see on seotud ajutiste teguritega kütuse transiidi vallas ning sellele ei maksa kuigi suurt tähtsust omistada.

Üldisemas plaanis hakkab siiski kogu ekspordi trendis silma selgelt paistev nõrkus ning ka järgmisteks kuudeks ootame nõrka ekspordi kasvu.

Osale arutelus

  • Ruta Arumäe, Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad