Ekspordi nõrkus leidis kinnitust

Märtsis kahanes eksport 1% ja import kasvas 2% võrreldes eelmise aastaga. Numbrid vastasid ootustele, sest varasemalt avaldatud tööstustootmise andmetest võis juba aimata, et selle nõrkuse taga on ekspordi kahanemine. 

Samal ajal jaekaubandusnumbrid ikkagi rühkisid vapralt ülespoole, nii ületaski impordi kasv eksporti ja väliskaubanduse puudujääk suurenes. Ka üldisemas plaanis kinnitavad väliskaubandusnumbrid majanduskasvu nihkumist välisnõudluselt rohkem sisetarbimise suunas.

Väliskaubanduse puudujäägi osas on viimasel paaril kuul märgata suurenemist võrreldes nende tasemetega, mis viimasel kolmel aastal tavapärasteks on olnud. Ilmselt sel aastal see trend püsib, kuna sisetarbimise kasv saab jätkuvalt ületama ekspordi kasvu. Kuid väga palju suureneda see ei saa, sest puudub piisaval hulgal raha sissevool, mis seda finantseeriks.

Soome kahanes eksport 6% võrreldes eelmise aasta märtsiga. Kahanemise taga olid meie põhilised suurimad eksportartiklid – masinad ja seadmed ning metall ja –tooted, - aga ka näiteks tekstiil. Osaliselt tingis märtsis ekspordi kahanemise eelmise aasta väga kõrge baas masinate osas. Samas ei ole 2012. aasta kolme kuu jooksul masinate ekspordi suurenemist praktiliselt toimunud, mis tavaliselt märtsis ikka toimub. Tegemist on ikkagi pigem nõrkusetrendi ilmingutega ning seotud Soome enda masinate ja seadmete ekspordiga. See aga on üks kõige enam kannatada saanud haru praeguses kehvas välisnõudluses.

Ka Rootsi-suunaline eksport vaibub vaikselt, märtsis kasv 3%. Ülejäänud, reipama majanduskasvuga riigid hoiavad veel ekspordi kasvu vee peal – Venemaa ning ka meie lõunanaabrid.

62 protsendi võrra on kahanenud eksport USAsse, aga see on seotud ajutiste teguritega kütuse transiidi vallas ning sellele ei maksa kuigi suurt tähtsust omistada.

Üldisemas plaanis hakkab siiski kogu ekspordi trendis silma selgelt paistev nõrkus ning ka järgmisteks kuudeks ootame nõrka ekspordi kasvu.

Osale arutelus

  • Ruta Arumäe, Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Profit - lihtne ja funktsionaalne majandustarkvara

Profit on lihtne, aga funktsionaalne äritarkvara, mis sobib nii väike- kui suurettevõtetele. Tarkvara katab tüüpilise ettevõtte igapäevased vajadused tänu erinevatele moodulitele, mis on omavahel täielikult integreeritud. Kõik toimingud (va kiire jaemüük) tehakse samas programmis.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

Replace otsib RAAMATUPIDAJA-LAOARVESTAJAT

Replace OÜ

23. aprill 2018

Uudised

Tööriistad