Muudatused raamatu-pidamise juhendites

Raamatupidamise Toimkond avaldas uued Raamatupidamise Toimkonna juhendid (RTJid), mis hakkavad kehtima alates 01.01.2012 algavatele majandusaastatele.

Raamatupidamise Toimkonna eesmärk uute juhendite koostamisel on olnud Eesti hea raamatupidamistava ühtlustamine 2009. aastal Rahvusvahelise Raamatupidamise Standardite Nõukogu poolt välja antud eraldi väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete jaoks loodud standardiga (SME IFRS) ning selle tulemusena ongi uue RTJ ja SME IFRSi vahe minimaalne.

Kuna mitmedki juhendid muutuvad väga oluliselt ning võivad endaga kaasa tuua tuntavaid suhtarvude muutusi bilansis, peaks iga raamatupidaja ning finantsjuht need muudatused endale juba lähikuudel selgeks tegema.

Järgnevalt kirjeldan mõnda olulisemat muudatust ning üritan selgitada nende mõju finantsaruandlusele.

Ühe olulisema muudatusena keelab uus RTJ immateriaalse põhivara hulka kapitaliseerida arendustegevusega seotud väljaminekuid.
Varasemalt oli küll RTJi poolt keelatud kapitaliseerida uurimistegevusega seotud väljaminekuid, kuid kõik ettevõtete enda poolt tehtud arendusega seotud kulud võis bilanssi üles võtta. Nii kasutasid firmad sagedasti võimalust oma klientidele arendatud veebilehed, ja ettevõtte siseselt arendatud tarkvaraprogrammid immateriaalse põhivarana kajastada, kuid 1. jaanuaril 2012 tuleb uue RTJ kohaselt kõik need arendusväljaminekud bilansist välja kanda. Kõige suuremateks kannatajateks on tõenäoliselt IT-firmad, kellel võivad arendusväljaminekud moodustada suure osa bilansist ning seetõttu muutub bilansistruktuur oluliselt

Sarnaselt arendusväljaminekutega, ei ole alates järgmisest aastast enam lubatud põhivara ega varude hulka kapitaliseerida laenukasutuse kulutusi.
See muudatus puudutab peamiselt kinnisvarafirmasid, kes siiani näiteks hoone ehitusperioodi jooksul kõik laenuintressid ehituskulude hulka arvasid. Uus RTJ lubab küll senini kapitaliseeritud laenukasutuse kulud bilanssi jätta, kuid alates 1. jaanuarist uusi laenuintresse bilanssi üles võtta ei tohi. Selleks, et vältida arendusperioodi jooksul tekkivaid suuri kahjumeid ja negatiivset omakapitali, olen juba mitme kinnisvaraettevõtte juhilt kuulnud, et tõsiselt kaalutakse võimalust minna järgmisest aastast üle IFRSi-põhisele aruandlusele, mis hoopis kohustab laenukulutusi kapitaliseerima.

Muutunud RTJ kohustab igale immateriaalse põhivara artiklile määrama kasuliku eluea, mistõttu on ettevõtted alates jaanuarist kohustatud alustama firmaväärtuse amortiseerimist.
Täiendavalt selgitab juhend, et kui immateriaalse vara kasulikku eluiga ei saa usaldusväärselt määrata, siis võib selleks võtta maksimaalselt 10 aastat. Nimetatud muudatuse positiivse mõjuna võib firmaväärtuse regulaarne amortiseerimine vähendada vaidlusi selle bilansilise väärtuse osas.

Täiesti ümber on kirjutatud sihtfinantseerimise kajastamist reguleeriv juhend, milles on ära kaotatud neto- ja brutomeetodi mõisted ning valitsusepoolse abi saajale on jäetud vaid üks alternatiivne käsitlus.
Lihtsustatult, saab uue juhendi kohaselt ettevõte kajastada sihtfinantseerimist tuluna siis ja sellises osas kui ollakse kindel, et seda osa enam abi andjale tagasi maksma ei pea. Näiteks, kui sihtfinantseerimise lepingus ei ole abi andja poolt sätestatud ühtegi tingimust, mis puhul abi saaja peaks raha tagastama, võib ettevõte kogu saadud raha kajastada koheselt tuluna. Kui aga ettevõte on kohustatud selle raha eest nt 3 aastat mõnda teenust pakkuma, saab tulu kajastada alles kolme aasta pärast.

Viimase olulise aspektina mainiksin ära, et uuendusena on koostatud eraldi juhend (RTJ15) majandusaasta aruande lisades avalikustatava kohustusliku informatsiooni jaoks, kuhu on koondatud kõikide juhendite lõpust iga teema kohta kehtivad avalikustamise nõuded.
Täiendavalt on Raamatupidamise Toimkond väljastanud RTJ 15 juurde käiva kontroll-lehe, mille abil iga aruande koostaja saab enne audiitorile aruande saatmist veenduda selle täiuslikkuses.

Muudatusi juhendites on veel kümneid ning tõenäoliselt võib igat ettevõtet mõni neist ka mõjutada. On reaalne, et nii mitmedki ettevõtete juhid soovivad uusi RTJe kasutama hakata juba tänavuste aruannete koostamisel.

Artikli autor on Urmo Kallakas,Ernst & Young Baltic AS auditiosakonna vanem juhtivkonsultant.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Ettevõtlusblog Ernst & Young

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad