Milline ettevõtja tagab majanduskasvu? 

Kas ja kuidas aidata ettevõtjaid suurema väärtusloomeni, kuidas tekiks rohkem töökohti, mis lõpptulemusena tagab majandusarengu ja kasvu, arutleb  Ernst & Young Baltic AS ärikonsultatsionnide osakonna juht Tarmo Toiger.  

Üks neist poliitikatest on seotud ettevõtlusega – kas ja kuidas aidata ettevõtjaid suurema väärtusloomeni, kuidas tekiks rohkem töökohti, mis lõpptulemusena tagab majandusarengu ja kasvu.

Vaadates pikemat perioodi ning hinnates väärtusloomet nii rahas kui uutes töökohtades, eristuvad huvitavad ettevõtjate grupid. Esmalt analüüsides ettevõtte kasvu kiirust, siis arvestatavalt rohkem (38% kogu töökohtadest) loovad vaid käputäis ehk kokku 4% ettevõtjatest – need on kiiresti kasvavad ettevõtted, mis suudavad kasvada keskmiselt 20% või rohkem 4 aastase perioodi jooksul. Seega mõjutab väga väike hulk ettevõtjaid oluliselt enam majanduse käekäiku kui arvata oskaks.

Mis neid eristab keskmise või aeglase kasvuga ettevõtjatest?

Esmapilgul on kõik ettevõtjad sarnased vaadates nende demograafiat või suhtumist ettevõtlusse üldiselt. Võib väita, et on kolm olulist aspekti, mida tasuks tähele panna – motivatsioon ettevõtluseks, ettevõtte ulatus ning ettevõtluse vorm.
Enamus ettevõtjaid, kes on suutnud luua firma, mis ületab oluliselt keskmist kasvu, on alustanud ettevõtte sooviga teenida rohkem kui palgatööl. Samas saavutades teatud rikkuse taseme on just nemad valmis hakkama ka ingel-investoriks ning laenama raha oma sugulasteringist väljapoole.

Vaadates aeglase kasvuga ettevõtjate tausta on nende motivatsiooniks olnud väljapääsu otsimine või põhjus, et midagi paremat polnud silmapiiril – elu sundis neid ettevõtjaks hakkama.

Kui vaadata ettevõtte ulatust, siis kiire kasvuga ettevõtjad on põhitähelepanu suunanud välisturule – neil on tõenäoliselt rohkem rahvusvahelisi kliente kui keskmise või aeglase kasvuga ettevõtetes. Rahvusvaheline äri eeldab globaalse majanduse mõistmist ning suhete arendamist – kiire kasvuga ettevõtjad on enamjaolt ülikooliharidusega ning mitmed neist ka kraadiõppe (ehk magistriprogrammi) läbinud. Mõeldes Eesti väiksusele on rahvusvahelise äri ülesehitamine sisuliselt ainuke kasvumootor.

Ettevõtluse vorm on kolmas kriteerium, mis eristab kiirema kasvuga ettevõtjad ülejäänutest – enamik kiire kasvuga ettevõtjatest on partnerlussuhetes, samas aeglase kasvuga ettevõtjad enamjaolt üksikomanikud. Kas võib siinkohal spekuleerida, et partnerlussuhe ehk koostöö tagab edu keerulises rahvusvahelises konkurentsis?

Mida sellest kõigest siis järeldada?

Tulles tagasi ettevõtluspoliitika ning soovi juurde kiire kasvuga ettevõtjate arvu kasvatada, kerkib üles kaks olulist märksõna.
Esmalt peaks riik mõtlema sisulisele rahvusvahelisele ettevõtja haridusele – kas meie väikse riigi haridussüsteem pakub võimalust olla edukas rahvusvahelises konkurentsis; kas ettevõtja kui hariduse sihtgrupp on üldse eraldi esil?
Teiseks, nii nagu uuringu tulemused ka kinnitasid, kiire kasvuga ettevõtjad ei pelga läbikukkumist ning võtavad rohkem riske – kõike ei ole võimalik ette näha, palju tuleb läbi proovida.

Kas me ettevõtjate tugistruktuurid, sealhulgas toetused soodustavad koostööd ning riskivõtmist?

Artikli autor on Tarmo Toiger, Ernst & Young Baltic AS ärikonsultatsioonide osakona juht

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Ettevõtlusblog Ernst & Young

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad