Euroopale on vaja rohkem Eestit ja Eestile tugevat Euroopat

Eestil läheb hästi. Jääb vaid üle unistada, et  Eesti oleks suurem. Siis oleks Euroopal hetkel oluliselt kergem. Euroopale oleks vaja rohkem Eestit, nendib Ernst & Young Baltic ASi auditi osakonna vanemkonsultant Imre Teder.

Eelarve on praeguste prognooside kohaselt aastaks 2013 tagasi tasakaalus.  Eesti riigireiting on Standard & Poors’i klassifikatsiooni kohaselt tõstetud tasemele AA-. Sellega jääme armastatud saatusekaaslastest Ida-Euroopas maha veel ainult Sloveeniast ja sedagi ühe pügala võrra. 

Eesti võlakoorem on olematu ja kui me sooviksime raha laenata, oleksid Eesti riigi võlakirjad hetke seisuga kümne kõige turvalisema hulgas Euroopa Liidus (ja intressid vastavad). 
Töötus on meil küll natukene kõrge, kuid sellegi trend on langev. Jääb vaid üle unistada, et  Eesti oleks suurem. Siis oleks Euroopal hetkel oluliselt kergem. Euroopale oleks vaja rohkem Eestit. Kahjuks on Eesti väike ning Hispaania ja Itaalia suured.  

Euroopa ühisraha ei tundu enam sedavõrd kindla ning vääramatu jõuna kui aasta eest. Lisame siia Ameerika Ühendriikide riigireitingu hiljutise alandamise Standard & Poors’i poolt, kergelt kõikuma löönud maailma finantsturud ja viimase uudisena Euroopa majandusmootori Saksamaa majanduskasvu pidurdumise, siis on selge, et Euroopal on raske.

Kas finantskuristik rukkis?

Makrotasandi uudised ei ole hetkel tõesti kõige paremad., kuid kuidas on lood mikrotasandiga?

Ernst & Young viis läbi uuringu eurotsooni ettevõtete laenude teemal (Euro Area Bank Lending  Survey).  Uuringu andmetel on eurotsooni ettevõtted mõõdukalt piiranud oma investeeringuid põhivarasse ning otsivad alternatiivsed rahastamisvõimalusi pangalaenudele. 2011. aasta esimeses kvartalis oli täheldada suurt laenunõudluse kasvu eurotsoonis järele, samas teises kvartalis püsis nõudlus muutumatuna. Dougald Middleton’i sõnul  (Capital & Debt Advisory, Ernst & Young) on veel vara öelda, kas tegemist on hetkelise pinnavirvendusega maailmamajanduses, mida on mõjutanud Euroopa ja Ameerika riigivõladebatt, või juba  millegi tõsisemaga. Samas rõhutab Middleton, et kuna suvised laenumahud on keskmisest palju madalamad, siis eeldatavasti jõuab lõplik tõde kätte alles septembris, peale Euroopas valitsevat puhkuste hooaega.

Eestil üksi ei õnnestu Euroopat päästa, koos Skandinaaviaga võime üritada.
Kõige kurbloolisem on asja juures see, et kahjuks ei sõltu Euroopa ning veel vähem maailmamajanduse käekäik Eesti tublidusest. Meil siin Euroopa servas on raske keeta rasvasemat leent kui Euroopa majanduskatlas podiseb. Meie edu sõltub eelkõige oma lähinaabrit edust - Soome ja Rootsi on meie majanduse vedurid..  Meeldib see meile või ei, stabiilse ning igavavõitu Skandinaavia vahetu lähedus on olnud ning loodetavasti on ka tulevikus meie edu võtmeks.

Skandinaavia riikide rahvastikud on ühed vähesed Euroopas, mis praeguste prognooside kohaselt endiselt jätkavad kasvamist ka lähikümnenditel. Rahvastiku kasv loob pikemas perspektiivis eeldused majanduse kasvuks. Euroopal on vaja rohkem Skandinaaviat. Aasia kasvunumbreid vaadates võib esmapilgul tunduda, et järsku peaks üldse ennast ümber orienteeruma vananevalt Euroopalt Aasiale. Kui isegi mõnel edukal ettevõtjal õnnestub Aasias kanda kinnitada, siis reeglit sellest vaevalt kujuneb. Lihtsalt kõrvutades Eesti tootmismahtusid Aasia nõudlusega,  on meie jaoks palju realistlikum keskenduda kultuuriliselt sarnasele  ja geograafiliselt lähedasele Skandinaaviale. 

Pilvine finantstaevas kuid mitte ilma lootuskiireta

Kuigi hetkel ei ole nii mikro- kui makrotasandi uudised just kõige paremate killast, ei tasuks langeda masendusse. Eile (16.08)  jättis üks kolmest suurest reitinguagentuurist  - Fitch,  Ameerika Ühendriikide reitingu kõige kõrgemale võimalikule tasemele ning väljavaate stabiilseks. Endiselt püsib lootus, et  USA ja Euroopa valitsusjuhid suudavad riigimehelikult  kokku leppida võlakoormast vabanemise plaanis (ning sellest ka mõnda aega kinni pidada) ja seeläbi taastub ka finantsturgude usk maailmamajandusse ja pilved hakkavad loodetavasti taanduma. 

Artikli autor on Imre Teder, Ernst & Young Baltic AS auditi osakonna vanemkonsultant.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Ettevõtlusblog Ernst & Young

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

Uudised

Tööriistad