Riigikohus: majanduslangus fikseeritud üüri ei mõjuta

Majanduslanguse tagajärjel on ettevõtjad otsinud lahendusi püsikulude vähendamiseks. Sealhulgas on püütud leida viise vähendamaks ettevõtte üürikulu ning mõneti on loodetud näha lahendust võlaõigusseaduse nn frustratsiooniklauslis.

Nüüd on Riigikohus täiendavalt seletanud selle sätte sisu ja rakendamisvõimalusi.

Nimetatud paragrahv sätestab eeldused, millistel juhtudel võib lepingupartner nõuda hinna alandamist või öelda lepingu üles olukorras, kus pooltevahelised kohustused ei ole enam tasakaalus võrreldes lepingu sõlmimise ajaga.

Seega võib üürnik lepingu muutmist nõuda, kui:

- üürnik ei saanud lepingu sõlmimise ajal mõistlikult arvata, et asjaolud võivad muutuda;

- üürnik ei saanud asjaolude muutumist mõjutada;
- asjaolude muutumise riisikot ei kanna seadusest või lepingust tulenevalt üürnik; ja

- üürnik ei oleks asjaolude muutumisest teades lepingut sõlminud või oleks seda teinud oluliselt teistsugustel tingimustel.

Hiljutises Riigikohtu lahendis selgitas kohus, millal saab üürnik üüri alandamisel tugineda majanduslangusele. Kohtuasjas soovis üürnik 5 kuuks vähendada üürisummat poole võrra, tuginedes naftatransiidi järsule langusele.

Ringkonnakohus leidis ja Riigikohus kinnitas, et kui üüri suurus on kokku lepitud kaubavoost mittesõltuva fikseeritud üürina, siis eeldatakse, et kaubavoo muutumise riisikot kannab üürnik. Üürnik kannaks riisikot isegi siis, kui lepingupooled on lisaks fikseeritud üürile kokku leppinud ka käibeüüris.

Seega kinnitas Riigikohus, et fikseeritud üüri puhul on peaaegu võimatu tugineda frustratsiooniklauslile ja seda ka olukorras, kus pooltevaheliste kohustuste tasakaal tegelikkuses ongi muutunud, sh majanduslanguse tõttu.

Teistsugune tõlgendus võiks tekitada olukorra, kus majanduses toimuvate muutuste tagajärjel vastutab üürileandja üürniku majandustegevuses võetud riskide ja tehtud otsuste eest. Üürnik võtab üürilepingut sõlmides oma ärimudelist tuleneva äririski ning sellise riski realiseerumise negatiivseid tagajärgi ei saa üürnik üürileandjale üle kanda. Seega üürnik ei saa nõuda fikseeritud üüri alandamist või öelda lepingut üles, tuginedes ebastabiilsele majandusolukorrale.

SORAINEN on varem avaldanud artikli frustratsiooniklauslist devalveerimise kontekstis.

Artikli autorid on Kaido Loor, advokaadibüroo SORAINEN partner ja Priit Lepasepp, advokaadibüroo SORAINEN jurist.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Advokaadibüroo SORAINEN blog

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

BonBon Lingerie otsib RAAMATUPIDAJAT

BonBon Lingerie OÜ

26. mai 2018

LIDL is looking for SENIOR PAYROLL CONSULTANT

Fontes PMP OÜ

31. mai 2018

Taxify is looking for an ACCOUNTANT

Taxify OÜ

30. mai 2018

Uudised

Tööriistad