Kuhu IT raha kulub?

Kindlasti on paljud ettevõtete juhid leidnud ennast järjekordset eelarvet planeerides mõtlemas, et mida IT osakond selle rahaga teeb ning kas sellest ka ettevõttele tulu tõuseb. Eriti teravalt on see küsimus päevakorral olnud viimastel aastatel, kui majandussituatsioon on nõudnud kärpeid igalt poolt.

Uurimaks, kuidas IT erinevates ettevõtetes oma rolli täidab, viis Ernst & Young läbi rahvusvahelise uuringu, mille käigus küsitleti ligi 900 ettevõtete tipp- ja keskastme juhti 15 erinevast riigist.

IT roll ettevõttes

Kahtlemata on IT roll firmades erinev ning sellest tulenevalt ka erinevad ootused, millega IT hakkama peaks saama. Üldistavalt saab ettevõtted IT funktsiooni ulatuse järgi jagada nelja kategooriasse:

• Tugiteenus – firmad, kus IT roll on toetada ettevõtte tööd;
• Baasteenus – ettevõtted, kus IT ülesanne on hallata olulisi infosüsteeme;
• Äriteenus – asutused, kus IT pakutavad teenused loovad otsest mõõdetavat väärtust;
• Põhiteenus – firmad, mis IT süsteemideta sisuliselt ei suuda eksisteerida.

Küsitletud ettevõtetest liigitasid enam kui pooled ennast viimasesse kahte kategooriasse, mis näitab firmade suurt IT sõltuvust. Samal ajal arvasid ligi veerand küsitletutest, et IT ei ole tulevikuks hästi ette valmistatud ning 40% nõustusid, et viimaste aastate jooksul ei ole IT suutnud kõiki ootuseid täita.

Muutunud ootused

Seoses uute tehnoloogiate nagu sotsiaalmeedia, nutitelefonid, pilveraalindus, pealetungiga nii töös kui isiklikus elus on ettevõtete juhtide IT oskused ja teadmised tõusnud ning sellest tulenevalt kasvanud ka ootused asutuse IT poolt pakutavatele teenustele.

Ligi kolmandik ettevõtetest ei olnud rahul IT ja äripoole suhtlusega. Peamiste ootustena toodi välja, et IT peaks mõistma äripoole vajadusi, olema ettevõttes innovatsiooniallikaks ning paremini haldama IT-ga seotud riske. Ühe lahendusena, kuidas IT ja äripoolt omavahel lähendada on välja pakutud, et IT juhid ei peaks olema ainult tehnoloogilise taustaga, vaid neil võiks olla ka töökogemusi äripoolelt.

Eelarve ja kulud

Kui vaadata IT kulutusi, siis telekommunikatsiooni ja finantssektori ning maavaradega tegelevad ettevõtted hindasid oma IT eelarveid kõige suuremaks võrreldes teiste sektoritega. Kõige madalamaks hindasid IT kulutusi kinnisvara ja transpordisektori ettevõtted. Huvitava tendentsina võib välja tuua, et kõige madalamad on IT kulud Vene ja Hiina firmades, kus need moodustavad vähem kui 1% käibest.

IT eelarve planeerimise ja juhtimisega olid ettevõtted valdavalt rahulolevad, kuigi tippjuhtide rahulolu oli selgelt suurem kui keskastme juhtide oma. Valdav enamus küsitletutest olid seisukohal, et nende ettevõtte juhtkonnal on hea ülevaade IT kuludest. Samal ajal tunnistasid enam kui pooled, et IT investeeringute tasuvust otseselt ei mõõdeta.

Sellise usalduse on IT ilmselt ära teeninud sellega, et enamus küsitletud ettevõtetest on seisukohal, et IT saab innovaatiliste lahendustega aidata neil kiiremini reageerida turumuutustele ja tõsta ettevõtte efektiivsust. Innovaatilisi IT lahendusi ootavad ettevõtetes võrdselt kõik osakonnad.

Üheks võimaluseks, kuidas innovaatilisi lahendusi kasutusele võtta, on nende teenusena väljast sisseostmine ehk outsourcing. Uuringu tulemustest nähtub, et uuenduslikku aspekti oskavad teenuste sisseostmises näha ainult kolmandik ettevõtetest ning enamasti tehakse neid otsuseid puhtalt kulude kokkuhoiu eesmärgil. 

Kokkuvõtvalt võib öelda, et IT on ettevõtetes tasahilju oma rolli pidevalt suurendanud ning seeläbi on kasvanud ka firmade sõltuvus IT-st. Samas käsitlevad paljud firmad IT-d endiselt tugifunktsioonina, mille efektiivsuse mõõtmisele ei pöörata suurt tähelepanu. Kuigi uuring hõlmas erineva arengutasemega riike olid sarnased mustrid tuvastatavad igal pool.

Ka Eestis oleme harjunud pidama ennast uuenduslikuks ning kaasaegseks, kuigi tegelikult on paljudes firmades viimase kahe aastakümne jooksul kogunenud terve hulk infosüsteeme, mille ülalpidamine on muutunud kalliks ja tülikaks, kuid väljavahetamine tundub veelgi raskem.

Artikli autor on Riivo Lepp, Ernst & Young Baltic AS ärikonsultatsioonide osakonna vanemkonsultant.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Ettevõtlusblog Ernst & Young

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad